Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3175
View
104
Reply

[Tempatan] Ketepi dulu isu bekas kabinet fake degree. Dengarkan nasihat Public Health Malaysia. Bahaya pembedahan caesarean >3. Nak kahwin tapi penakut bersalin normal

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-7-2020 10:56 PM | Show all posts |Read mode
Public Health Malaysia

Sedih. Itulah yang dapat kami gambarkan selepas mendengar satu kes yang diceritakan oleh seorang doktor mengenai seorang suami yang membahayakan nyawa isteri dengan tidak mengikut saranan doktor.

Isteri tersebut masih muda. Umur tidak sampai 30 tahun. Tapi telah mengandung sebanyak 5 kali. Sejarah mengandung pula sangat rapat dan 3 kali pernah bersalin secara pembedahan caesarean. Pernah juga ada komplikasi rahim pecah pada kandungan kedua.

Untuk bersalin kali ini, Doktor akan jalankan pembedahan menegak berbanding c-section (di bahagian ari-ari). Namun, ianya bukan isu terbesar. Isu terbesar adalah rahim ibu terpaksa diikat. Ini kerana jika isteri mengandung kali ke 6, ianya akan membahayakan nyawa isteri dan anak di dalam kandungan.

Cadangan doktor pakar tersebut disanggah dan ditolak mentah-mentah. Si suami telah dikaunseling banyak kali namun masih tidak mahu menerima cadangan doktor tersebut. Katanya "jihad agama".

Tidak cukup dengan itu, si suami meminta
✅ hanya doktor perempuan sahaja yang merawat isteri beliau
✅ tidak mahu memvaksinkan anaknya

Bersalin secara pembedahan adalah sangat berisiko. Lebih banyak bersalin secara pembedahan lebih tinggi risiko kepada ibu dan bayi.

Pakar berpendapat, 3 kali adalah jumlah maksima pembedahan caesarean. Selepas itu, ibu disarankan untuk ikat tali rahim. Jika ibu dibenarkan bersalin sekali lagi, risiko kematian ibu dan anak selepas itu adalah sangat tinggi.

Ibu masih muda. Anak pun masih kecil. Jika mengandung boleh menyebabkan risiko kehilangan nyawa ibu, hukum mengikat rahim isteri telah jatuh daripada haram kepada harus. Rujuk pada doktor dan juga pakar agama di pejabat agama jika anda musykil tentang perkara ini.

Adakah kita perlukan satu undang-undang bagi melindungi wanita diluar sana?

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 13-7-2020 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Jihad kepala bana dia
Soh dia mengandung lah
Sure merengek cam x cukup napas...
Kesian anak anak yang perlukan kasih sayang dan perhatian
Dok kongkek nak dpt anak ramai kalau seksa kan bini..toksah la..kesian la
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:06 PM | Show all posts
Kalau gitu, aku target nak 2 orang anak. 2 pun cukuplah. Kesian kat bakal bini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2020 11:08 PM | Show all posts
insulin replied at 13-7-2020 11:06 PM
Kalau gitu, aku target nak 2 orang anak. 2 pun cukuplah. Kesian kat bakal bini.

ko cari la bakal bini dlm forum CARI ni

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Vudussss la laki dia..dia sedap la berjimak.isteri muda lagi anak dah 5.3x  caeser.Tak nak vaksin baby..alaaaa bodohhh punya jantan.Jihat kepala hotak dia kalau dah membahayakan nyawa anak isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:17 PM | Show all posts
R2D2 replied at 13-7-2020 11:08 PM
ko cari la bakal bini dlm forum CARI ni

Boleh recommend forumer yang Ok, bang?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 13-7-2020 11:06 PM
Kalau gitu, aku target nak 2 orang anak. 2 pun cukuplah. Kesian kat bakal bini.

Gtuu...ada target dh
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:23 PM | Show all posts

Umur dah nak tua ni kena target gitu. Badan pun makin tak kuat nak handle budak2.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 13-7-2020 11:23 PM
Umur dah nak tua ni kena target gitu. Badan pun makin tak kuat nak handle budak2.

Uols target 2 , iols target 1 je tu pn ntah bila nk beranak
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:26 PM | Show all posts
aechae replied at 13-7-2020 11:24 PM
Uols target 2 , iols target 1 je tu pn ntah bila nk beranak

Suaminya dah dijumpai ke, kak ecah? Target 1 orang anak tu rasa sikit sangat. Kesian anak main sorang2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2020 11:26 PM | Show all posts
insulin replied at 13-7-2020 11:17 PM
Boleh recommend forumer yang Ok, bang?

@sarah82

satu negeri ngan ko
senang nk balik kampung time Raya


Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kemurungan aku thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat pulak pintu rahim 2cm bella alip rujuk balik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:42 PM | Show all posts
mental ke laki ni...
bahayakan bini...suh beranak banyak kali...ceaser gitu..
bahayakan anak lagi...tak vaksin...
yg ko jantan...apa bahaya pun takde..sedappp jer...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 13-7-2020 03:06 PM
Kalau gitu, aku target nak 2 orang anak. 2 pun cukuplah. Kesian kat bakal bini.

Awalnya target..
Beruntung bakal bini
Tak payah fikir berapa kali kena beranak
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2020 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 13-7-2020 03:32 PM
Teringat pulak pintu rahim 2cm bella alip rujuk balik.

So dah beranak ke belum bini lipjis tu..takkan seminggu 2cm je
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2020 12:03 AM | Show all posts
nazzse replied at 13-7-2020 11:59 PM
Awalnya target..
Beruntung bakal bini
Tak payah fikir berapa kali kena beranak

Tak mahu susahkan bakal bini. Lagi2 perempuan zaman sekarang busy, sama-sama penat kerja.

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2020 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 13-7-2020 11:26 PM
@sarah82

satu negeri ngan ko

Erk.. Aku trauma tadi. Tengok pembedahan C sect yg ig share.. Pengsan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2020 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoi ngilu la....suami mane yg ngangba sgt ni....
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2020 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 13-7-2020 11:04 PM
Jihad kepala bana dia
Soh dia mengandung lah
Sure merengek cam x cukup napas...

Jihad mcm tu sesuai utk acik2 yg menaip cerita xboleh basuh baju suami dan anak sekali dgn ustazah bongok yg cerita dia masak dan jaga ank seharian tp sharp pukul 8 mlm suami pemalas dia dah boleh dinner.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list