Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6412
View
138
Reply

[Tempatan] Round seterusnya. Impak COVID-19. AirAsia terpaksa buang lagi ratusan pekerja. Drama/ novel "Suamiku Pilot" mcm dah tak relevan

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-9-2020 02:55 PM | Show all posts |Read mode
AirAsia Berhad bakal buang ratusan pekerja lagi
Najib Aroff
September 28, 2020 14:33 MYT

KUALA LUMPUR: Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Berhad sekali lagi memutuskan untuk mengurangkan tenaga kerjanya susulan kesan pandemik COVID-19, menurut sumber yang mendengar taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad Riad Asmat.
Tambah sumber, tiada angka terperinci diberikan namun ia melibatkan beberapa ratus tenaga kerja AirAsia Berhad.
Ini keputusan yang amat sukar setelah beberapa bulan kita lalui tempoh sukar. Beberapa ratus tenaga kerja akan dibuang, tiada angka terperinci buat masa ini.
Kriteria (siapa yang bakal dibuang) akan diberitahu nanti. Pekerja yang terlibat akan dimaklumkan melalui emel dalam tempoh 24 jam.

Saya memohon maaf kepada tenaga kerja yang terlibat. Anda perlu kekal kuat dan kami akan terus menyokong anda dalam pelbagai cara, ujar sumber itu yang memetik kata Riad.
Menurut sumber, AirAsia bagaimanapun akan terus menyediakan bantuan asas seperti manfaat penjagaan kesihatan dan kupon penerbangan sehingga Disember 2020 kepada pekerja yang terjejas.
Dari perspektif perniagaan, kami sudah mencuba sebaik mungkin sejak beberapa bulan lepas untuk mengurus syarikat.
Bagi pekerja yang tidak terlibat, usaha harus ditingkatkan dalam menjalankan tugas anda.
Gaji anda juga tidak akan dipotong, tambah Riad.

Sumber memaklumkan proses pengecilan tenaga kerja itu akan berakhir menjelang hujung bulan ini.
Sementara itu sumber turut memaklumkan AirAsia X dalam sesi taklimat berasingan turut mengumumkan pengecilan tenaga kerja melibatkan bahagian operasi, teknikal, serta kru.
Proses pengecilan tenaga kerja itu akan menggunakan asas yang terakhir sertai, yang pertama keluar.
Jumlah sebenar tenaga kerja yang terjejas tidak dinyatakan namun ia dijangka melibatkan ratusan tenaga kerja.
Sumber turut memaklumkan beberapa ratus tenaga kerja juga akan ditawarkan cuti tanpa gaji sehingga keadaan kembali pulih.
Selain itu AirAsia X akan menyemak semula gaji pokok tenaga kerja dengan hanya 25 peratus sahaja bayaran.
Sumber memaklumkan tenaga kerja yang terlibat akan dimaklumkan pada Khamis ini termasuk jumlah pampasan yang bakal diterima.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 28-9-2020 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Suami Dia Bekas Pilot

Suri Hati Bekas Pilot

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Abis pasni artis nak kawin dengan org keje apa ?.   
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Abis pasni artis nak kawin dengan org keje apa ?.   
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu bdk ofis aku hari2 ckp husband i pilot..husband i pilot..ckp kemain kuat saje nk bg org dgr, sekali org csi pilot tudm..ok la tu kn zmn skrg kira selamat la dr pilot airlines zaman skrg ni..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:33 PM | Show all posts
Edited by ninjago at 28-9-2020 02:36 PM

fuhhh... mesti yg existing staff tgh kecut perut skrg takut nama naik lagi2 yg ada komitmen tinggi bulan2.
moratorium pulak dah berakhir.hopefully ada support from the banks tuk sape2 yg ada komitmen bank especially yg kena retrench after Sep'20 nie..


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:49 PM | Show all posts
laki emma maembong pilot tapi 24/7 dok kepit dgn emma maembong..tak pernah fly pun..ehehehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 03:53 PM | Show all posts
my brother 1st batch yg kena hari tu. tp alhamdulillah dah dpt keja. kelik2 dialah skang ni yg berdebar menunggu nak bukak email pon takot gaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 04:01 PM | Show all posts
Pasti dah ramai jangkakan ianya akan berlaku lagi bila melihat syarikat2 penerbangan lain pun dah buat benda yang sama.  Yang mana masih ada pekerjaan bersyukurlah sebab masih ada rezeki buatlah kerja seikhlas mungkin agar tak jadi mangsa seperti mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 04:04 PM | Show all posts
kesian
bersyukur masih ada kerja
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 04:18 PM | Show all posts
"Suamiku Pilot Yang Diberhentikan Kerja"
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 04:22 PM | Show all posts
ladyxez replied at 28-9-2020 03:29 PM
Abis pasni artis nak kawin dengan org keje apa ?.

org keje gomen status tetap lah.. hahaha.. golongan yg terjamin pekerjaan walau apa pun terjadi.. tukar kerajaan ke, takde kerajaan ke.. gaji tetap jalan.. haha

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:02 PM | Show all posts
harap2 takde lagi la kes depress dan bunuh diri.. mohon pandang ke depan ye bro2/sis2 atas awan
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
My BIL technician AA
Masa 1st batch buang org aritu dia dah ready mental tp xkena
Maybe kali ni la plak
Katanya nak balik kg jual air, xtau ckp serius ke x tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
smartaleck07 replied at 28-9-2020 04:22 PM
org keje gomen status tetap lah.. hahaha.. golongan yg terjamin pekerjaan walau apa pun terjadi..  ...

Tetap dan berpencen. Tp bagi aku kalau nak securekan pencen tu sampai 7 keturunan lagi, kerajaan kena buang SEMUA STAF KONTRAK & STAF SAMBILAN.

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
rosmahisham replied at 28-9-2020 03:30 PM
Dulu bdk ofis aku hari2 ckp husband i pilot..husband i pilot..ckp kemain kuat saje nk bg org dgr, se ...

Pilot tudm pun kayo chuolz
Bukan beshe2
Haruslah cakap kuat nak habaq satu office
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 28-9-2020 05:26 PM
My BIL technician AA
Masa 1st batch buang org aritu dia dah ready mental tp xkena
Maybe kali ni la ...

Sapapun kerja swasta ni kena mental prep
Org perasan hebat je rasa takkan kena



Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 28-9-2020 05:54 PM
Sapapun kerja swasta ni kena mental prep
Org perasan hebat je rasa takkan kena

Ye betul, setuju
Dunia ini hanya sementara
Semua nikmat hanya pinjaman
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sukacactus replied at 28-9-2020 05:57 PM
Ye betul, setuju
Dunia ini hanya sementara
Semua nikmat hanya pinjaman

Tadi iols dgr kat tv jadi pos laju rider dapat RM 6 k sebulan (kalau rajin)
kalau kita kena pun mau gila sat
Kalau ada nak kerja restoran iols ada kawan baru bukak cafe kat bbbangi

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 28-9-2020 06:08 PM
Tadi iols dgr kat tv jadi pos laju rider dapat RM 6 k sebulan (kalau rajin)
kalau kita kena pun m ...

Betull.. Kwn iols grab.. Lps tolak semua.. Dpt 5-6k sebulan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list