Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2765
View
55
Reply

[Tempatan] Berita malam misteri:Panjat pagar SPRM:Teka-teki satira sindiran pedas netizen terhadap penguat kuasa.Teori korang?

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-10-2020 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 18-10-2020 01:57 AM

DUA tiga hari ini, Merak Jalanan tengok dinding Facebook penuh dengan teka-teki satira. Netizen secara terang-terangan mengutarakan kemusykilan bagaimana seorang lelaki berbadan besar boleh memanjat pagar setinggi kira-kira enam meter.

Merak Jalanan percaya teka-teki berkenaan merujuk kepada suspek utama kes Macau Scam yang melarikan diri ketika dibawa keluar dari bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya sebaik sahaja dibebaskan dengan jaminan.


Teka-teki tersebut mencuit hati kerana ia disertakan sekali dengan gambar suspek utama dan pagar bangunan SPRM di Putrajaya. Tidak cukup dengan itu, ada juga dalam kalangan netizen yang memuat naik lukisan seorang lelaki berbadan besar melompat melepasi pagar berkawat.

Teka-teki satira berserta gambar suspek dan pagar SPRM itu nampaknya terus tersebar dan dikongsikan ribuan pengguna Facebook setiap hari sehingga ia menjadi bahan lawak yang menghiburkan pelayar Facebook.

Bagaimanapun, Merak Jalanan percaya netizen sebenarnya sedang menyindir pihak berkuasa berkaitan melalui teka-teki berkenaan.

Cara teka-teki tersebut dipersembahkan jelas menunjukkan mereka hairan bagaimana suspek utama kes berprofil tinggi seperti itu boleh melarikan diri dengan mudah dalam bangunan yang dikawal ketat?

Atas sebab itu, Merak Jalanan rasa mungkin netizen sengaja membuat teki-teki berkenaan agar pihak berkaitan segera bertindak dan menyelesaikan masalah itu kerana rakyat sememangnya marah dan geram terhadap jenayah melibatkan Macau Scam itu.

Merak Jalanan juga percaya netizen sengaja menyindir dengan cara demikian kerana mereka tidak mahu kredibiliti penguat kuasa diperlekehkan. Oleh yang demikian, menyindir adalah cara terbaik bagi mengatasi masalah tersebut.

https://www.google.com/amp/s/www.sinarharian.com.my/ampArticle/105520
IMG_20201018_013705.jpg
IMG_20201018_014144.jpg
IMG_20201018_014109.jpg
IMG_20201018_014235.jpg
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-10-2020 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha lawak tul... Ermm...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 03:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang mna paling logik.... hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 03:39 AM | Show all posts
Punya lambat...baru nak tunjuk sapa datuk seri yg lari tu....org dok syk si kana...rupanya bukan.....mcm pelik tak...baru skrg tunjuk
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 05:46 AM From the mobile phone | Show all posts
cctv mane? kalau telus sangat rakyat nak tengok cctv
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:15 AM From the mobile phone | Show all posts
netizen mmg sempoi.. membayangkan org tu betul2 panjat pagar tu tinggi tu mmg x logik, dgn pegawai2 yg ada escort dia masa tu.. dah le memula kes, bukan main berdegar2, last2 panjat pagar pun boleh..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Literally speaking , bukan pagar fizikal tu dipanjat betul2 pon
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Muahahahihihu
Part last skali dr ketua penyamun, bodyguards n polis semua saling melambai tu makan dlm betul
Xterasa apa2 ke?
Asalkan kantung penuh kan
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah polis tak mampu nak buat kerja.. Bagi je la kes kat kat SB ATM selesaikan
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru nak start yakin dgn sprm hurmmm
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Terkekeh akak tengok sambil bersarapan, untung tak tersedak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
bloodyamuk replied at 18-10-2020 05:46 AM
cctv mane? kalau telus sangat rakyat nak tengok cctv

klu x silap sprm dah jawab. bukan SOP kami kena tunjuk video cctv kpd rakyat.  berlagaknya jawapan sprm. klu inilah jawapan sprm elok ada desakan oleh rakyat supaya buang pengarah sprm yg ada skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
little_sis replied at 18-10-2020 06:15 AM
netizen mmg sempoi.. membayangkan org tu betul2 panjat pagar tu tinggi tu mmg x logik, dgn pegawai2  ...

sprm bagitau media bahawa 2 org bodyguard Dato' tu jadi bangku manusia supaya Dato' tu boleh panjat anti-climb wall utk lari. habis tu bodyguard tu lari keluar mcmn pulak? guna hikmat invisible man?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:28 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus juga.keep on doing this supaya dorang ada rasa bersalah....mmg terang lg bersuluh.Biar pihak yg btanggungjawab terasa pedasnya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
applecomel replied at 18-10-2020 03:39 AM
Punya lambat...baru nak tunjuk sapa datuk seri yg lari tu....org dok syk si kana...rupanya bukan.... ...

Sape apple? I smpai skrg blur ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Siap punya sprm
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Penat sprm nk terangkan.... Panjang sgt... Lukis senang sket... Hahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-10-2020 06:51 AM
Dah polis tak mampu nak buat kerja.. Bagi je la kes kat kat SB ATM selesaikan

selesaikan jek la macam dorang buat kat mamat perlis (lupa nama)
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 18-10-2020 08:26 AM
selesaikan jek la macam dorang buat kat mamat perlis (lupa nama)

Nanti ayamPH meroyan.. Tangkap dan sumbat ja kat PDRM..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list