Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4312
View
107
Reply

Malaysia Akan Tergadai Pada China? Nas Daily Bikin Panas

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-10-2020 10:50 AM | Show all posts |Read mode




Mungkin ramai yang tahu atau pun meneka bahawa pembangunan di bandaraya Kuala Lumpur dan bandar lain adalah daripada pinjaman daripada negara luar seperti China dan Jepun.


Namun tidak ramai tahu impak daripada pinjaman tersebut yang kadar faedahnya meningkat setiap tahun.


Sementelah lagi, apabila Youtuber, Nas Daily yang terkenal dengan kupasan isu semasa dunia mengkritik 'Perangkap Wang China' lalu menyebut Malaysia sebagai negara yang tergadai tanahnya, ia menimbulkan implikasi besar.






Tumpuan utama terhadap negara Sri Lanka yang meminjam berbilion dollar untuk membangunkan negara mereka seperti bangunan pencakar langit, lebuhraya, lapangan terbang dan pelabuhan. Namun setelah beberapa tahun berlalu, Sri Lanka tidak mempunyai wang untuk membayar hutang dan kadar faedah hingga mengakibatkan negaranya 'tergadai' atau dalam erti kata lain, Sri Lanka 'ditadbir' oleh China.



Foto : FB



Tidak hanya Sri Lanka, Nas Daily juga menyenaraikan sembilan negara lain yang turut sama dibelenggu masalah sama iaitu Papua New Guinea, Maldives, Pakistan, Laos, Kazakstan, Mongolia, Mesir, Kenya, Afrika Selatan dan negara kita, Malaysia.



Lebih memalukan apabila tiada negara Asia Tenggara lain tersenarai di dalam kategori peminjam tegar negara China. Mengapa begitu?





Kredit foto:

Bagaimanapun, warganet tidak hanya berdiam diri, masing-masing mempertahankan bahawa Malaysia tidak dimiliki oleh negara China dan komen itu sebenarnya berat sebelah.





Foto : FB




Jadi, ia mungkin benar dan mungkin juga tidak benar. Diharapkan Malaysia masih baik-baik walaupun dalam suasana politik yang tidak stabil dan pandemik yang belum selesai. Kita masih belum menang. - CARI




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-10-2020 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ignore je mamat lapar perhatian ni.. Suka create usu pasal malaysia.. Bangga sgt dgn filipino dia
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Mamat ni agent propaganda. Tak paham apa yg org minat sangat dgn dia ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Maka berhati-hatilah Malaysia. Apapun niat Nas ni, kita sebagai rakyat lebih mengetahui melalui mata dan telinga dan kita boleh rasa melalui hati. Berhati2 lah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:09 AM | Show all posts
setaon lepas punya bideo
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm ada btol je ckp mamat ni? Ummah melayu in denial mode
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:11 AM | Show all posts
baik layann China Uncensored

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Zeatyisaac replied at 25-10-2020 11:06 AM
Maka berhati-hatilah Malaysia. Apapun niat Nas ni, kita sebagai rakyat lebih mengetahui melalui mata ...


Sepatutnya berhati hati dengan peringatan dia ni. Sedarkan pemimpin jangan masuk perangkap china. Bukan berhati hati dengan nas daily dan menidakkan message yang disampaikan.

Message sama dari ISMA contohnya.

Lebih 70 projek mega dikuasai syarikat-syarikat besar China?

Jangan sampai negara terjual hingga terjajah semuanya

Athirah Huda ZalheSeptember 18, 20200 1 minute read
Facebook        Twitter        LinkedIn

BANGI, 30 Muharram 1442H, Jumaat C Malaysia perlu ditadbir dengan lebih berhati-hati supaya tidak dijarah sehingga hilang kedaulatannya kepada kuasa besar China.

Justeru, Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Prof Dr Zainur Rashid Zainuddin menggesa pemimpin negara untuk mendahulukan agenda agama, bangsa dan masa depan negara.

Jika tidak katanya, kita bakal menyaksikan negara terjual sedikit demi sedikit sehingga terjajah keseluruhannya.



Beliau berkata, lebih 70 projek mega yang menelan belanja sehingga RM700 bilion sedang berjalan pesat di seluruh negara dikuasai oleh syarikat-syarikat besar China.

Siapakah yang kuasai projek Melaka Gateway? Siapakah yang kuasai projek-projek mega di Iskandar Puteri seperti Forest City yang menelan berbilion ringgit?

Siapakah yang kuasai projek pelabuhan Kuantan? Siapakah yang sedang mengaut keuntungan berbilion ringgit daripada lombong-lombong emas di Pahang dan Kelantan?

Siapakah yang kuasai projek ECRL? Siapakah yang diberikan lesen pembinaan Xiamen University di Sepang yang akan menampung 10,000 mahasiswa dari China?, soalnya.

Persoalan sama turut dibangkitkan Dr Zainur Rashid terhadap projek mendalamkan sungai di Pahang selama 40 tahun, di mana hasil seumpama thorium dibawa pulang ke China.

Beliau berkata, kebimbangannya bukan hanya kepada kebanyakan projek besar berkenaan, bahkan terhadap ke mana hilangnya ratusan ribu pelancong China ke negara ini yang dilaporkan tiada rekod keluar dari Malaysia.

Apa tindakan kita dengan pencerobohan oleh kapal pengintip dan kapal armada China di Laut China Selatan?, soalnya.


Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Bkn tanda2 tu memang ada ke..cuma amik serius @ tidak saja.
Kena tetap berhati2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Zeatyisaac replied at 25-10-2020 11:06 AM
Maka berhati-hatilah Malaysia. Apapun niat Nas ni, kita sebagai rakyat lebih mengetahui melalui mata ...


Nak berhati2 mcm mana tu? Kite rakyat marhean xde kuase skit pun nak ubah keadaan skrgkan? Yg ade kuasa tu la yg bleh buat sesuatu, as if they care about us..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
eh china ni mengade2 ni.tau la baru membangun setelah lama mundur. dh maju mulalah bongkak sikit. patut le ms dpt covid aritu lagi dia suh rakyat dia berjimba ke pelosok dunia, nk2 cuti cny, sebarkan. tgk yg kasihan penduduk pulau. ada lg sisa2 dia kt sana. dgn suka berak meratanya, tanam pampers dlm pasir pantai. eee geramnye.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah ayam PH laa..akhirnya tercapai harapan beliau nak ditadbir cina. Tak lama dah ni.. harap bersabar sikit lagi kurangkan meroyan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Tulisan MANDARIN besar2 kat pintu masuk JB dari Singapore tu apa pulak? Tulis melayu english langsung tadak. Mcm masuk Guangzhou pulak. Pelawat2 pun pelik. Dah 2 tahun aku rasa dorang pampang, besar gedabak pulak. Takda pulak orang ramai, kerajaan johor jadi kan pertanyaan. Klu kita tak tahu makna kita akan pikir makna nya WELCOME. Heran perkataan selamat datang ke malaysia takda pulak, ni tulis Mandarin pulak besar giler.

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah gi JB atau KL...projek pembesaran projek IOI City Mall pun ad besar2 nampak tulisan china dah
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:52 AM | Show all posts
eleh korang...

kalau YouTuber puji sikit2 kemain kembang lagi....

kalau ada yang kritikal sikit dan2 tu tuduh jarum halus...  kata ada team bawangrangers power, serang lah...


Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:53 AM | Show all posts
mamat ni asal usul orang israel...kalau tak silap dia dah jadi Singapore new citizen...tapi tak semua orang singapore suka pat mamat ni..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang patut berhati hati dengan china. Tengoklah kalau projek prc, sebesar alam tulisan cina, pekerja semua orang sana. Bila cina malaysia buat tulisan papan tanda bahasa mandarin, kita marah...tapi kenapa butakan mata dengan ummah prc ni? Kampung nelayan dekat forest city tu pun kesian. Habis kawasan hutan bakar hancur sebab nak tambak forest city tu. Tak kesian ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
star_karat replied at 25-10-2020 11:47 AM
Tulisan MANDARIN besar2 kat pintu masuk JB dari Singapore tu apa pulak? Tulis melayu english langsun ...

Teringat baru je hr tu lalu jln bukit nk ke ppum. Kan ade shop lots sblah kanan jln tu. Baru sedar ade restoran baru bukak. Tulisan merah mnyala "Satelite Cafe 33" bwh tu tulisan cina same besar..

Then teringat bangunan Jaya 33 kat sek14 pj. Same merah tu....paranoid kah??
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 25-10-2020 11:57 AM
Memang patut berhati hati dengan china. Tengoklah kalau projek prc, sebesar alam tulisan cina, peker ...

Xde yg kesian u sbb tu terjadi. Kalau kite kesian pun apa je yg kite bleh buat??
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 12:10 PM | Show all posts
betul la dia ckp tuh..kalo skrg najib still jadi pm ntah berapa ribu billion lagi akn dipinjam drpd china buat projek mega yg belum tentu mguntungkan negara..

syukur BN jatuh pru lepas
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list