Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
4345
View
52
Reply

[Tempatan] Individu Ini Luahkan Perasaan Sebab Dihalau Rakan Serumah Kerana Positif Covid 19

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-11-2020 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sejak kebelakangan ini berita tentang kes bunuh diri dalam kalangan pesakit C0VID 19 semakin meningkat.

Sampaikan baru-baru ini ada yang cuba membunuh diri tapi gagal apabila tersangkut di bumbung tingkat tiga.

Mungkin disebabkan rasa diri sudah kotor kerana dihinggap virus berbhaya tersebut atau merasakan tiada apa lagi untuk meneruskan hidup.

Namun lain pula dengan satu perkongsian salah seorang pengguna Facebook yang ingin dikenali sebagai Malai More, menerusi satu video pendek yang menyedlhkan.

Menurutnya, seorang lelaki mengadu nasib pada pihak klinik kerana dikatakan dihalau rakan-rakannya selepas mereka mengetahui dirinya disahkan positif C0VID 19.

Saya mendekati pesakit tersebut dan beri dia makan minum tapi dia tak lalu nak makan kerana rasa terlalu sedih dibuang rakan sampai merasakan inilah penghujung hidupnya,.

Ceritanya lagi, malam kejadian selepas dihalau rakan-rakannya lelaki tersebut tidak tahu ke mana harus dituju dan di mana untuk tidur.

Nasib menyebelahi lelaki tersebut apabila segalanya dipermudahkan.

Salah seorang pegawai di klinik tersebut berjaya meminta pihak Kementerian Kesihatan Malaysia mempercepatkan proses untuk menghantar lelaki tersebut ke hospital untuk rawatan

Kesimpulan di sini, berhentilah memandang serong kepada pesakit C0VID 19 kerana tiada siapa ingin dijangkiti wabak berbahaya ini.

Bagilah sokongan moral untuk mereka berusaha kembali pulih.

IMG_20201118_004220.jpg
IMG_20201118_004158.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-11-2020 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai disuruh keluar rumah sbb housemate tu tak puas hati and jeles dgn ai..tp ai doakan dia akan kena kifarah secepat mungkin..n alhamdulillah skrg ai duk rumah sendiri.. Koserrrr nak ada housemate lagi..dah laa pernah nak tipu ai nk dpt easy money..n bila dia taw ai ada boipren,lg nmpk jeles dia tu kt ai..

Dgn housemate lain pn dia tipu,amount sewa dinaikkan..ntah2 time mco haritu pn semua duit sewa dia pulun kt dia..muka buruk,hati pun buruk .seriusli,ai doakn dia kena kifarah kawkaw pny..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya stigma ni.

KPM pun sampai buat kajian persepsi cikgu2 terhadap bekas pesakit C19.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena kuarantin rumah ke? Bukan ptt kena tempat kuarantin? Kwn iols kena p tempat kuarantin.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Dl ms br2 keje mcm2 kn gan housemate..sampai x tahan sewa rumah duk seorg je...ms msk rumah sewa sendiri tu mcm sedih gak.. Sewa 1 rumah apartmen.. Yg ade beg baju, tilam, dapur dan lesung batu.. Blander x de duit lg nk bl ms tu.. Bulan ke dua br bl peti ice.. Bulan ke 3 br bl mesin bsh.. Setiap bulan dpt gaji lekat 1 brg rumah.. Alhamdulillah skrg ni yg bl ms keje duk seorg semua blh pakai lg..... Kadang2 ade hikmah nye.. X nampak ms kn.. Nampak lama lps tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 05:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku ....aku pun halau dia sementara kuarantin atau aku yg keluardari rumah tu sementara waktu.....covid bukan mcm HIV atau kanser....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 07:11 AM | Show all posts
klu ai pun ai halau... korbit kot tak takut ke?,.... nak mampus?
apa boleh buat sisa sisa coronahisteria masih ada dlm jiwa ai
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 18-11-2020 01:29 AM
Ai disuruh keluar rumah sbb housemate tu tak puas hati and jeles dgn ai..tp ai doakan dia akan kena  ...

Bgs lh gitu
Mcm smpi berbunuh2 sdh
Xsuka x yah ngadap lg dh

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kalau positive xkn dok rumah sewa lg...org lain pergi kerja...nnt habis merebak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 18-11-2020 01:29 AM
Ai disuruh keluar rumah sbb housemate tu tak puas hati and jeles dgn ai..tp ai doakan dia akan kena  ...

Amin  moga kena kifarah secepat mungkin..banyakkan solat tahajud mlm2..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aku, aku pon halau. Takmo aku berjangkit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 18-11-2020 07:19 AM
Bgs lh gitu
Mcm smpi berbunuh2 sdh
Xsuka x yah ngadap lg dh

Aah sis..ai xtaw laa nape dengki sgt dia dgn ai..semua y ai bt salah laa kt mata dia tp dia lg teruk,cakap tak serupa bikin..mcm2 rules dia bt dlm rumah tu,tp mostly dia jgk y break the rules..

Ai dah jmpe ramai mcm ni..y acah2 mulut jahat tp hati baik,boleh go to hell laa..aritu nak tipu duit ai...kata nak byr kontrak kat agent..bila ai tny housemate y lain,xde plak pmpuan tu mtk..nmpk kan busuk hati dia tu..even housemate y sblm ni pn buat2 baik jah dgn pmpuan ni,tp housemate tu pn da blah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
kucim replied at 18-11-2020 08:01 AM
Amin  moga kena kifarah secepat mungkin..banyakkan solat tahajud mlm2..

Aminnnn..tp ada hikmah laa..mlm y dia wasap ai suh ai keluar rumah tu,ai terus search rumah,n terus dpt..

Mmg Allah permudah sgt2..walaupun rumah y ai duduk skrg ni rmah kosong,tp ai dpt laa beli essential things mcm peti,induction cooker,oven,kettle,vacuum..at least ada laa..semua mudah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita housemate roomate ni macam2, pernah dapat yg sampai syurga kekdahnya yg cam dari neraka pun ade gak
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah ko kena covid, pastu tak reti2 nak asingkan diri, selambe je balik rumah sewa, mmg la kena halau. Penyakit berjangkit kot.. takkan nak bagi semua housemate ko berjangkit, tu namanya ko yg selfish.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:21 AM | Show all posts
entah-entah housemate halau pi hospital je kot..
kalau i, i pun halau suruh keluar dok jauh-jauh..
dah positif dah tentu la satu rumah boleh kena..
pastu kita pulak keluar pi kerja..
tak pasal-pasal je jadi penyebar virus..
and kalau dah positif, dah tentu hospital datang angkut..
celah mana boleh merayau tak tau mana arah tuju..
reputs pun jangan la over sangat dalam melaporkan berita..
jaga la sikit etika kewartawanan korang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:24 AM | Show all posts
mst lah kekawan tu risau ..dah kalau terjangkit nnt.bukan ke menganiaya kekawan tu semua jg..ptt kene cpt asing kan diri kan..lain lah kalau tak tahu kan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 10:38 AM | Show all posts
Penyakit yang masih tak ada ubat dan vaksinnya pun masih dalam peringkat ujian lagi belum dipasarkan pasti ramai akan rasa takut.  Nak2 pulak kalau kena tinggal serumah patut dia dah menjangka itu reaksi yang bakal dia terima dari rakan serumah.  Jadi tak perlu nak sentap sangat dengan reaksi macam tu.  Nak duduk kuarantin di hotel mungkin dia tak mampu apa tah lagi kampung pastinya jauh dah bergelang pink mana boleh nak kemana lagi.  Kemudahan pengasinganan seharusnya difikirkan juga oleh pihak kesihatan agar tak ada yang murung macam ni dan akhirnya timbil masaalah lain pula.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh selfishnye.. dah positif xkn nk bg housemate kau jangkit.. da la rumah bujang lelaki selalu duduk ramai2..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2020 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 18-11-2020 01:35 AM
Bahaya stigma ni.

KPM pun sampai buat kajian persepsi cikgu2 terhadap bekas pesakit C19.

So ko rate mcmana
Sebenonye ni kedua belah pihak kena paham fungsi masing2 baik pesakit ke atau org yg di dampingi pesakit
Yg pesakit tu dah tau penyakit ko contagious, jaga la diri jgn buat serupa ko sorang je affected. Kpd yg didampingi pesakit pulak, bawak2 la insaf tuhan tak bagi penyakit tu kat ko, jadi husnudzon dan buat baik bantu2 je la org yg sakit tuh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list