Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1960
View
30
Reply

[Tempatan] Bekas CEO syarikat sarung tangan didakwa pecah amanah...nampak mcm ummah suchi ye

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-11-2020 03:16 PM | Show all posts |Read mode



Shah Alam: Bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) sebuah syarikat sarung tangan bergelar Datuk mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas 11 pertuduhan tuntutan palsu dan pecah amanah berjumlah keseluruhan RM145.28 juta di antara 2013 hingga 2018.

Tertuduh, Lee Son Hong, 63, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rozilah Salleh.

Berdasarkan pertuduhan pertama hingga ketiga, Son Hong didakwa dengan niat telah memperdayakan invois mesin membuat sarung tangan atas nama Tower Success Group Ltd bernilai RM8.38 juta.

Perbuatan itu dilakukan di WRP Asia Pasific Sdn Bhd, Kawasan Perusahaan Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang di antara 27 Mac hingga 22 Disember 2015.

Dia didakwa mengikut Seksyen 18 Akta Pencegahan Rasuah Malaysia yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (2) akta sama dengan memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun, denda tidak kurang lima kali ganda atau nilai butir matan yang palsu atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi.

Bapa kepada dua anak itu juga didakwa dengan lapan pertuduhan pecah amanah berjumlah RM136.9 juta milik syarikat WRP Asia Pasific Sdn Bhd.

Sementara itu, dalam kamar sama, pertuduhan turut dibacakan terhadap isterinya, Too Sooi Keng, 63, yang juga mengaku tidak bersalah atas tujuh pertuduhan bersubahat berjumlah RM107.9 juta.

Mereka didakwa melakukan pecah amanah dan bersubahat di syarikat sarung tangan itu bermula Disember 2013 hingga Januari 2018.

Bagi perbuatan itu, pasangan itu berdepan hukumanb penjara sehingga 20 tahun, sebat dan denda mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Ahmad Akram Gharib dan Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mohktar.

Kedua-dua tertuduh diwakili peguam P G Cyril, Datuk D Sethinathan dan Nur Aminahtul Mardiah Md Nor.

Rozilah kemudiannya menetapkan jaminan RM1.5 juta untuk kesemua pertuduhan dihadapi suami isteri berkenaan, bersama seorang penjamin dan pasport antarabangsa diserahkan kepada mahkamah.

Tarikh sebutan semula kes ditetapkan 4 Januari 2021.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 November 2020 @ 2:38 PM
Popular

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 24-11-2020 03:17 PM | Show all posts
kompom ayam PH tk berani masuk benang ni...

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mostaheeell

no way

kata geng berbilang kaum ayam
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ada yg komen kenapa org Islam je suka pecah amanah ni... Now... Pecah amanah, gelapkan duit tak mengenal agama, bangsa, keturunan ya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2020 03:22 PM | Show all posts

ayam PH menyorok bawah katil
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2020 03:23 PM | Show all posts
Knowlee replied at 24-11-2020 03:21 PM
Dulu ada yg komen kenapa org Islam je suka pecah amanah ni... Now... Pecah amanah, gelapkan duit tak ...

kalau org islam yg pecah amanah, rasanya ayam PH dh lebih dulu bukak benang ni

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:23 PM | Show all posts
Netizen berbilang kaum menzahirkan rasa bahagia dengan tertuduhnya manusia sampah ini...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:44 PM | Show all posts
c===8 replied at 24-11-2020 03:23 PM
Netizen berbilang kaum menzahirkan rasa bahagia dengan tertuduhnya manusia sampah ini...

dan juga berbilang sub etnik ayam turut serta menzahirkan kesyukuran  
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:49 PM | Show all posts
Modngengade replied at 24-11-2020 03:23 PM
kalau org islam yg pecah amanah, rasanya ayam PH dh lebih dulu bukak benang ni

Die akan bukak thread, pastu paste byk2 artikel untuk reply kat thread sendiri.
Pastu #semogabermanfaat.

Pastu kat thread lain refer balik kat thread die sebagai thread terbaik.
Ptui.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:51 PM | Show all posts
top glove ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 03:54 PM | Show all posts

WRP sis....
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 04:09 PM | Show all posts
fitnah

tak mungkin la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2020 04:13 PM | Show all posts

jarum2 halus
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga bermanfaat
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Menipu nak kaya..gitulah...kalau tak menipu tak jd kaya raya org org nih...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 04:16 PM | Show all posts

jarum peniti ke jarum pin tudung sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2020 04:17 PM | Show all posts
saviour_09 replied at 24-11-2020 04:16 PM
jarum peniti ke jarum pin tudung sis

jarum santau sis

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 24-11-2020 03:23 PM
kalau org islam yg pecah amanah, rasanya ayam PH dh lebih dulu bukak benang ni

Memang pun... Puihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:50 PM | Show all posts
tak mungkin
ummah kononnya suci
tak buat mcm ni

negara lain kot
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 24-11-2020 03:23 PM
kalau org islam yg pecah amanah, rasanya ayam PH dh lebih dulu bukak benang ni

Xkan la nak ikut perangai kapur pecah amanah merashuah bagai? Xmalu ke dek?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list