Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2910
View
50
Reply

40 tahun + diabetes tapi nak preganant lagi

[Copy link]

Author: True-X       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-11-2020 10:55 AM | Show all posts |Read mode
Edited by True-X at 25-11-2020 11:10 AM

salam

hi... i ni dah 40 tahun,.. ade diabetes..... skrg ade 2 kids.... tapi  dan target nak pregnant lagi

semalam jumpe doc.. gula i cantik... amik darah gula 5.4.... purata 6.2.... berat badn 1 pon BM1 cantik...... i amik metformin everyday
ade kolestrol sikit... kene makan ubat
semalam detect carah tinggi 141/94 - doc suruh makan ubat darah tinggi pulak

bila i cakap i nak pregnant lagi... doc siap panggil doc specialist lagi kasi ceramah sama i..... supaya i jgn pregnant lagi,.. hi risk sangat pada ibu dan baby.. sebab dah 40... pastu ade diabetes... pastu dah mula ade darah tinggi

2 pregnancy i sebelum ni mmg dah dengan diabetes.. i mmg control gila time pregnant... tiap2 hari cucuk insulin. berat badan i naik 6-7 kilo je..punyer la diet... baby2 i lahir sihat walafiat xde komplication.. baby pon lahir 2.45kg dan 2.8 kg....

utk pregant lagi.. i rase i boleh jaga dan displin mcm i buat sebelum ni

soo ade nasihat pengalaman dan story nak share?

i rase frust gile semalam bila doc cakap mcm tuh..... i dah try since 2019 nak pregannt tapi x berjaya
Single Polls, Total 59 Users voted
18.64% (11)
81.36% (48)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-11-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Umm ... jangan. Dua tak cukup ker?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:02 AM | Show all posts
kalau benar2 tidak memudaratkan ibu dgn anak terpulanglah pada tt.Doctor mmg akan nasihat mcm tu..Cuma dah masuk 40siri ni tenaga kurang..mmg kena alert sbrg mslh.
sebab badan kita..kita je faham tau sendiri mampu atau tak.Cuma dari pengalaman keluarga terdekat hakak diabetes insulin hari2 bersalin di usia 42thn alhamdulillah ibu anak sihat.
Pada org lain hakak tak tau lah..maybe akan ada yang share pengalaman nanti.

semoga usaha tt sentiasa di permudahkan oleh Allah swt.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-11-2020 11:09 AM | Show all posts
Nnasda53 replied at 25-11-2020 11:02 AM
kalau benar2 tidak memudaratkan ibu dgn anak terpulanglah pada tt.Doctor mmg akan nasihat mcm tu..Cu ...

dulu pregnant2-2 baby tuh mmg i tiap2 hari insulin....

u pregnant ade komplikasi lain mcm darah tinggi ke?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-11-2020 11:11 AM | Show all posts
lwyl replied at 25-11-2020 11:01 AM
Umm ... jangan. Dua tak cukup ker?

adik beradik i... 2 org je uuu... i mmg target nak anak lebih dari 2
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:20 AM | Show all posts
True-X replied at 25-11-2020 11:09 AM
dulu pregnant2-2 baby tuh mmg i tiap2 hari insulin....

u pregnant ade komplikasi lain mcm darah ...

cousin hakak 42thn pregnant insulin hari2..ibu dgn baby alhamdulillah..
mcm hakak usia 40 pregnant ada mslh darah tinggi masa pregnant..tp lepas bersalin alhamdulillah ok.
cuma masa pregnant follow je apa doctor nurse nasihatkan..selain tu hakak amalkan minum minyak zaitun setiap pagi dan makan juga yg clinic bagi.


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:47 AM | Show all posts
pregnant at youre own risk la sis

tapi tuhan yg menetukan... semuanya...

pregnan je le, janji ada specialiast jaga, ok je sampai bersalin...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Janganla ui
Takut nanti hospital jadi rumah media jah
Bersyukurlah dah ada 2
Dah masuk 4 series ni pinggang pun senang sakit

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
True-X replied at 25-11-2020 11:11 AM
adik beradik i... 2 org je uuu... i mmg target nak anak lebih dari 2

Kalau muda go ahead tapi umur awak dah 40 plus ada diabetes, high cholesterol dan high BP.

Sebenarnya zaman sekarang dua orang anak pun dah cukup. Bagi mereka yang terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 03:53 PM | Show all posts
fikir kesihatan sis..ada 2 org anak yg memerlukan sis jg tu..tp ya la kalau itu kehendak sis..kami cuma nasihat saja..sepatutnya sis kene jaga diri sis..darah tinggi dah ada tu kene jaga btl2..mkn ubat
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 04:58 PM | Show all posts
samalah... saya pun ada dua anak.. dah besar dah pun
try jugak nak pregant sejak 2019 .. tapi gugur ...
sejak dr tu smpai skrg x lekat langsung...
i pun dah 40s ....  dan x pernah pun rancang...  tapi semua kelaut ..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 05:03 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 25-11-2020 05:10 PM

pernah nurse cakap .. ai sampaikan je lah ye utk 40+
'kalau 1st baby umur berapa pun kita encourage utk pregnant ... "

1st ye
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 05:07 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 30-11-2020 11:48 AM

copy paste my own comment dari thread org lain
ini kes ibu2 yg sihat je

*
*
*
my neighbour  pregnant  masa 1st baby 41, -normal delivery
ex manager anak ke2 umur 41 - normal

makcik anak ke5 umur  43 - gap dgn anak sebelum 13thn - ceaser
maklong anak ke 4 umur 43 - gap 14thn - ceaser
maksu anak 1st umur 40. anak ke2 umur 43 - satu ceaser satu operate -tak ingat yg mana satu

setakat ni kes2 yg berdekatan dgn saya..alhamdulillah anak2 keluar sihat walafiat
**utk tt,, saya vote JANGAN


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada risk kat baby jugak kalau pregnant. Kemungkinan baby besar dan memudaratkan both mommy dan baby.

Semoga dipermudahkan urusan puan dalam apa2 keputusan yang dipilih nanti ya.

HUGS...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo nasihat dr sis x ikut nak ikut nasihat Sapa lg? Nasihat ustadz kazim ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
I tak de pengalaman diabetes dan high blood pressure.. pengalaman pregnant je ada. Cuma mampu doakan semoga tercapai hajat you dan moga Allah permudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pregnant umur 45 dan anak ke4 accident. semua anak saya kena diabetes. Bila umur meningkat high risks untuk down syndrom dan segala mak nenek sakit syndrom tak  pernah dengar, risk baby kepala besar sebab diabetes dan kena check genetik untuk make sure baby tak ada complication  tapi badan ini Tuhan yang punya. Doa dan jaga kesihatan. Saya tak  galakkan la actually. Baby saya dah umur setahun 2 bulan. Dan Alhamdulillah sihat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau rezeki dapat anak sihat alhamdulillah. Tapi zaman  pandemic sekarang mencabar la nak ada baby lagi yang high risk ni. Adik saya baru bersalin baby prem. Sebab covid ni, payah juga la nak keluar masuk spital ni.
Bila ada masalah nak ke ER pun berbelah bagi rasanya.

lagi satu risiko down syndrom. get ready mental dulu utk sebarang komplikasi. 3kenalan saya ngandung 40+, sorg alhamdulillah sihat. Sorg Syndrom down, sorg lagi autism.

saya sendiri 35ngandung 3rd baby rasa mcm badan sugguh x fit. letih sangat sebab byk komitmen. anak sekolah, tadika, kerja hakiki dan baby. alahan pun teruk. masalah bleeding sbb GBS dan uri dok bawah. kena bedrest.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau accident tak boleh buat apa la dah lekat. Tapi banyak sangat risiko tu, BP lagi berisiko dari diabetis je. Terpulang la sis. Berdoa banyak2 kalau melekat, go on. Kalau tak, jaga elok2 mana ada
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Jiran kat kg..ramai usia 41-42 ...mengandung dan bersalin anak yg bongsu..
Alhamdulillah ssmua sihat...cuma sorg tu lg sebulan nk bersalin darah naik tinggi...jd duduk dlm wad sebulan smpai bersalin...

Kalau tt nk mengandung jugak..ok ja..tp mmg kena ikut nasihat doktor...bab tak larat tu...hamil usia 35++ pun dah mula lesu..

Tkpa sis...fikir habis2.. saya doakan yg terbaik ja buat sis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list