Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2742
View
78
Reply

[Tempatan] UM tempat ke-9 terbaik di Asia daripada 110 universiti

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-11-2020 09:41 PM | Show all posts |Read mode
UM tempat ke-9 terbaik di Asia daripada 110 universiti
MyMetroMutakhir

image.png

Raja Noraina Raja Rahim
rnoraina@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Sepuluh universiti termasuk tiga universiti swasta di Malaysia mencatat rekod apabila berada dalam kelompok 110 universiti terbaik Asia.

Universiti Malaya (UM) mendahului universiti lain dengan berada di tempat kesembilan dalam Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2021 yang laporannya dikeluarkan hari ini.

Selain itu, Universiti Putra Malaysia (UPM) berada di tempat ke-28, Universiti Sains Malaysia (ke-34), Universiti Kebangsaan Malaysia (ke-35), Universiti Teknologi Malaysia (ke-39), Universiti Teknologi Petronas (ke-70), Universiti Taylor's (ke-89), Universiti UCSI (ke-105), Universiti Utara Malaysia (ke-107) dan Universiti Teknologi Mara (ke-108).

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, ia kejayaan terbaik negara setakat ini dan membuktikan bahawa hala tuju Pendidikan Tinggi Negara berada di landasan yang betul.

"Tahun ini adalah separuh penggal pelaksanaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, 2015-2025 (Pendidikan Tinggi) (PPMPT) dan menunjukkan peningkatan kualiti serta kecemerlangan institusi pendidikan tinggi tempatan dalam tempoh yang singkat.

"Kejayaan ini juga secara tidak langsung akan terus menempatkan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi di rantau Asia dan dapat membantu institusi menjalinkan kerjasama dengan penyelidik terkemuka dunia," katanya pada kenyataan.

Noraini berkata, UM buat julung kali berjaya disenaraikan sebagai 10 universiti terbaik di Asia dalam penarafan kali ini berbanding tempat ke-13 pada penarafan tahun lalu.

Beliau berkata, UM turut berjaya mengatasi Universiti Shanghai Jiao Tong yang menduduki tempat-10 dalam penarafan tahun ini.

Shang Jiao Tong adalah universiti terkemuka yang memperkenalkan 'Academic Ranking of World Universities' atau lebih dikenali sebagai Shanghai Jiao Tong University Rankings yang menilai kekuatan penyelidikan universiti di seluruh dunia.

Pada siri penarafan kali ini, 35 universiti tempatan tersenarai dengan pertambahan enam universiti baharu berbanding 29 universiti pada tahun lalu.

Selain itu, 24 universiti berjaya memperbaiki kedudukan, tiga universiti mengekalkan kedudukan dan dua universiti jatuh dari kedudukan tahun lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 November 2020 @ 9:01 PM


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-11-2020 09:45 PM | Show all posts
wahhh hebat universiti Teknologi Petronas (ke-70).....patut laa ex student dia si mat jargon bg idea bernas soh cetak duit
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by edayildiz at 25-11-2020 09:47 PM

calling calling mak sedara i..
i benci btl kt um ni
beberapa thn lps i dpt u dot dot..cuz i dpt um..teruk i kena kecam sbb i bukan dak um..
makcii suka ckp kt i u i u yg bdk kena lelong course..anak dia masuo um sbb pandai..bkn sng nk masuk um katernya..
tp blh kan xpyh nk kutuk uni i blaja..
now mana cuz i lepasan um tu..dh 4 thn tanam anggur...i senyum sinis jer..at least dgn i dgn kembar i jauh tglkan she yg terkapai2 tu..weols kerja terus lps grad..
tiberrr i lps geram kat sini..byeee

tahniah um
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
GO STANFORD.........
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
um


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:16 PM | Show all posts
Gigih ye kira 110, top 100 sudah  
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah UM
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
yeahhh.. proud to be one of UM product.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Meanwhile ramai lecturer UM gigih cari collaboration dgn IMR sbb IMR lubuk duit research. Hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Congrats um
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah UM. Cousin I kat UM kata stress sbb asyik2 ranking. Nasib lah jd student bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
syadq replied at 25-11-2020 11:16 PM
Gigih ye kira 110, top 100 sudah

He he... yg ni kelakar

Kalau yg ke111 tu uni Malaysia ko rase dek?...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 26-11-2020 09:22 AM

Org yg betul2 cerdik je continuously learning lepas habis spm terus ke bachelor's degree and grad by 23 y.o...

Ini belajar part time (bukan degree ponnn), blom grad pun dah claim alumni
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
sidewinder replied at 25-11-2020 09:45 PM
wahhh hebat universiti Teknologi Petronas (ke-70).....patut laa ex student dia si mat jargon bg idea ...

Oit... malu tau nak ngaku orang camtu geng alumni... i rasa dia bercakap hembus je tanpa ada pengalaman managing a country dan takde basic economics... dia tu engineering grad kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 26-11-2020 09:16 AM
Org yg betul2 cerdik je continuously learning lepas habis spm terus ke bachelor's degree and grad by ...


Dapat first degree at 23, cerai nya umur berapa?

Ini soal cerdik tak berapa cerdik atau macam mana?

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 26-11-2020 09:37 AM
stingerpie replied at 26-11-2020 09:28 AM
Dapat first degree at 23, cerai nya umur berapa?

Ini soal cerdik tak berapa cerdik atau macam ...


Merepek apa ni manak...   

Mana2 aku posting je ko duk reply aku.... am i too irresistable for u? Why do u crave for my attention?

syuh2 gi jauh2...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 26-11-2020 09:34 AM
Merepek apa ni manak...   

Mana2 aku posting je ko duk reply aku.... am i too irre ...

Kau perasanz diri dek pembawakan budak dlm peyut kau kewww?irresistible? Dah berapa boya yg dah robek robek kan kau sejauh ini? Urat stim dah berapa ribu yg dah putus?...masih ada kemaluan utk rasa irresistible?

Kahkahkahkah



Anyway siapa yg aku tak reply dlm ni?

Kahkahkahkah

Aku respond to your posting yg ngatakan yg paling cerdik adalah yg dapat first degree at the tender age of 23....and i dont eben have to assume tapi pastinya kau nak sebut kau la dalam golingan tersebut...yes?

Iteww yg aku tanyakan....kalau kecerdikan iteww kau lihat dari sudut dapat ijazah pada usia yg muda atau yg seharusnya , jika cerdik...then kenapa pada usia yg tender iteww juga dah jadi janda?  Cerai hidup?

Hence cerdik yg tak berapa cerdik keww?


Kahkahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 25-11-2020 10:43 PM
Meanwhile ramai lecturer UM gigih cari collaboration dgn IMR sbb IMR lubuk duit research. Hahaha.

Malasnya nak adi geran sendiri? U lain duit, geran semua kena cari sendiri kot sejak bajet ke U dikurangkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:51 AM | Show all posts
stingerpie replied at 26-11-2020 09:46 AM
Kau perasanz diri dek pembawakan budak dlm peyut kau kewww?irresistible? Dah berapa boya yg dah ro ...

posting panjang sangat takde substance.. nextttt
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 26-11-2020 09:51 AM
posting panjang sangat takde substance.. nextttt


Takda substance atau terlalu menyusuk sembilu utk dijawab?

Kahkahkahkahkahkah..

Cerdik yg tak berapa nak cerdik rupanya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list