Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1113
View
26
Reply

Jenama terkenal di Malaysia yang mati ditelan zaman

[Copy link]

Author: ATSYanaL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2021 10:12 AM | Show all posts |Read mode
carrefour-ohsem.jpg

Lebih 100 tahun dalam pasaran, jenama ini pernah mendominasi pasaran fotografi secara meluas. Namun syarikat gergasi dari Amerika yang menguasai 70% pasaran dunia ini terpaksa akur kepada kemajuan teknologi dan kedegilan pengurusan yang mengambil langkah kiri. Antara sebab kejatuhan jenama ini ialah persaingan sengit daripada jenama dari Jepun, Fujifilm, kegagalan bersaing dengan kemajuan dunia digital dan tersalah labur.





BlackBerry-Bold-9900.png
Pernah guna telefon bimbit Blackberry? Bagi mereka yang dalam lingkungan usia 40an dan ke atas, jenama ini sangat sinonim dengan gaya korporat. Namun, ia juga hilang ditelan zaman selepas terlibat dalam beberapa isu, paling besar ialah kebocoran maklumat pengguna. Apatah lagi, pada waktu yan sama kemunculan 2 jenama, Apple dan Samsung juga mengaggalkan usaha syarikat dari Kanada ini terus bertahan. Blackberry akhirnya di Blackburriedkan.





makro-ohsem.jpg

Mustahil kalau tak kenal Makro. Pasaraya pertama yang dikhaskan untuk belian secara pukal atau borong ini nampaknya tidak berhasil seperti yang dirancang. Antara kenangan yang paling diingati ialah ada ukuran ketinggian untuk memasuki pasaraya borong ini. Maknanya kanak-kanak tidak dibenarkan masuk. Lazimnya mereka akan ditinggalkan di kedai makan atau kafe di luar sementara ibu bapa pergi membeli-belah.Oleh kerana belian borong, plastik juga tidak disediakan, trolinya juga berbeza siap ada mesin kira-kira. Operasinya diambil alih oleh Tesco Extra.


tora-aman.jpg

Tora Aman merupakan sebuah syarikat penerbitan komik di Malaysia yang menerbitkan manga dari Jepun dan manhwa dari Korea Selatan. Penerbitan Tora Aman diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan bahasa Cina. dan merupakan salah satu penerbit utama manga di Malaysia. Ditubuhkan sekitar tahun 1993 dengan penerbitan manga Doraemon, syarikat ini bagaimanapun mengadakan jualan penutupan gudang dari 11 April hingga 17 April 2017 sebelum ia menamatkan operasi pada 31 Mei 2017

Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-1-2021 11:02 AM | Show all posts
Jusco, K-Colly, Axion
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Raz Studio
HasratPelajar

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlm list to aq first time dgr Makro. Yg lain to sume prnh tgk or prnh pakai ..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dedolu zaman kamera legend
Kita ke kedai mesti cakap.nak.beli kodak 18/24/36
Padahal brand fujifilm
.hahahahhahah
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu teringin nak guna blackberry
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:33 AM | Show all posts
cariforum je kekal walaupun sendu mcm vokuru
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kumpulan Fujifilm ada buat skincare nama Astalift.

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat makro seremban
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 12:52 PM | Show all posts
Makro di Shah Alam. Zaman student dulu siap buat kad Makro sbb nak beli meggi borong nk jual kat asrama.
Nostalgia filem kamera tu. Ada lagi poket camera FUJI. Album gambar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 02:16 PM | Show all posts
matseh replied at 10-1-2021 12:52 PM
Makro di Shah Alam. Zaman student dulu siap buat kad Makro sbb nak beli meggi borong nk jual kat asr ...

Makro tu pasaraya borong keh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 02:17 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 10-1-2021 11:39 AM
Kumpulan Fujifilm ada buat skincare nama Astalift.

Fujifilm buat skincare? Reliable keh  produk skincare Fujifilm sis?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2021 02:19 PM | Show all posts

Jusco cuma tukar nama je
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
ATSYanaL replied at 10-1-2021 02:17 PM
Fujifilm buat skincare? Reliable keh  produk skincare Fujifilm sis?

Tak tahu. Tapi ada masuk Women's Weekly. Cer google Astalift. Coway/Cuckoo ada gak face serum.

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 03:45 PM | Show all posts
kenapa ye BlackBerry terus pupus?
suka sangat qwerty key dia..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp kodak skrg ade buat lens cernin mata bagai
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 10:50 PM | Show all posts
ATSYanaL replied at 10-1-2021 02:16 PM
Makro tu pasaraya borong keh?

Yap. Boleh beli ikut berapa kotak kita nak.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 10:39 AM | Show all posts
aminah hasan - masih ada tapi dah tak sefemes dulu
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 11:41 AM | Show all posts
c===8 replied at 12-1-2021 10:39 AM
aminah hasan - masih ada tapi dah tak sefemes dulu

ni sos febret.. tiap balik hostel/uni mak iols selalu bekalkan 4 botol..sedap wei sos ni..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabun basuh cap Trojan Dan juga sabun cap Kapak....juga telah hilang ditelan zaman
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list