Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1278
View
35
Reply

MCO Dilaksanakan. Macam mana dengan anak awak?

[Copy link]

Author: qdeeshq       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2021 08:59 PM | Show all posts |Read mode
Hai semua. Ibu bapa dalam forum ini mestilah sudah tau bahawa MCO akan dilaksanakan semula lagi pada hari Rabu ini.

Adakah ibu bapa akan mula work from home again? Macam mana pulak dengan study anak awak? Akan dijalankan online?

What about preschool/ kindergarten anak awak?

Let's discuss and find out. Maybe we could help each other out with some advice.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 11-1-2021 09:23 PM | Show all posts
anak sy sekarang school learning youtube sambil buat homework cikgu bagi. silibus sendiri. rotan sentiasa ada termasuk bulu ayam.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 09:41 PM | Show all posts
my son last qudes school tomorrow

supposed got concert dis saturday

he resposible to make speech to audiences

then now cancel due mco

very frustrated
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy xde anak sbb blm kawin..tp risau dgn students lah..baru jah nal datang kelas,dah hepi2 datang kelas,PKP semula..geram betul
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
saya duduk negeri pkpb..baca fb kpm skolah on ikut takwim..
two of my children will start schooling on march
Tak tau la nanti bila dah start mengajar anak yg 2 org tu buat ke tak task yg cikgu bagi nanti..
mak depa ada kt rumah pun depa liat nk buat, so sekali sekali saya jadi singa
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je..last week dah pi skola,start harini online pulak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak sulung F1. Dpt tawaran KAA kt sek men with asrama yg jauh skit from tmn aku. Sek men feeder dah cancel last week. Patutnya lapor diri on 19 Jan. Tunggu news from sek men baru tu dulu. 25 Jan pi exam Pksk, sib baik dkt area umah.
Anak 2nd std 5, xde prob sbb dah biasa with new norm. Anak bongsu std 1. Tunggu ape pihak sek ckp psl online classes for std 1. I bet will be very challenging. Baju sekolah dah beli sorang 2 psg. Hrp2 muat la baju by the time bdk2 back to school face to face.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2021 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah anak saya di negeri pkpb.  Kami tinggal di negeri pkp.  Baru start term 2 hari ni esok dah last sebab tak boleh rentas negeri.  Term 1 dapat pergi sebulan ke rasa tapi kena bayo 4 bulan burn sbb walaupun ada online class mak pak nya korja meeting tak abih kalau sempat join tak sempat burn.  Kalau x facilitate google zoom terus jadi youtube zoom.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 03:32 PM | Show all posts
hai, mak masih kena pergi office, anak private preschool open as usual katanyaaaaaaaa... xtahu lah nk cakap camne.. rmi mak2 da bsing da group tuuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:14 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 11-1-2021 01:23 PM
anak sy sekarang school learning youtube sambil buat homework cikgu bagi. silibus sendiri. rotan sen ...

Haha that's nice to hear! Nak tanya, boleh share resource youtube link itu? Mungkin boleh jadi sebagai reference untuk ibu bapa lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:16 PM | Show all posts
tagas replied at 11-1-2021 01:41 PM
my son last qudes school tomorrow

supposed got concert dis saturday

Ala that's sad to hear. But it is what it is. Hope you're child is taking it okay

Nak tanya, apa speech yang dia akan bagi? Untuk function apa ini?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:17 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 11-1-2021 01:45 PM
Sy xde anak sbb blm kawin..tp risau dgn students lah..baru jah nal datang kelas,dah hepi2 datang kel ...

Yeah la tu. It is what it is. Virtual kelas dan online study sekarang dah jadi new norm.

Hopefully semua anak/ preschooler dapat menyesuaikan diri sendiri dengan secepat mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 08:20 PM | Show all posts
qdeeshq replied at 12-1-2021 08:14 PM
Haha that's nice to hear! Nak tanya, boleh share resource youtube link itu? Mungkin boleh jadi seb ...





ni untuk subjek seni dan pendidikan jasmani


mathematics

kalau matematik ni kena latihan minda dan menulis banyak. sifir wajib hafal. sambil borak dengan anak buat ujian laju2. orang dewasa pun blh buat latihan matematik sbb bantu elakkan dementia dan penyakit nyanyuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:20 PM | Show all posts
shy79 replied at 11-1-2021 01:56 PM
saya duduk negeri pkpb..baca fb kpm skolah on ikut takwim..
two of my children will start schooling ...

I see. How old are they?

Mungkin boleh start ajar mereka sikit dan bagi foundation. Hopefully they'll be alright when school start!

If anything, do share isu-isu yang dihadapi. Mungkin kita boleh kongsikan pendapat di sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:21 PM | Show all posts
fishcracker replied at 11-1-2021 02:06 PM
Ok je..last week dah pi skola,start harini online pulak

Ah I see. So how are you and your kids finding these online classes? Masih okay?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:27 PM | Show all posts
djzara81 replied at 11-1-2021 02:41 PM
Anak sulung F1. Dpt tawaran KAA kt sek men with asrama yg jauh skit from tmn aku. Sek men feeder dah ...

Thanks for sharing! Rasanya banyak ibu bapa akan struggle this year sebab kena handle expense, work dan anak di rumah.
Untuk anak yang study online, kita mesti practice open communication untuk make sure anak tidak jadi "online fatigue". Dan ibu bapa perlu juga monitor laman laman yang dilayari oleh anak.

Di sinilah sharekan sikit resource:
https://www.q-dees.com/blog/online-kindergarten-child/

Hope this helps! Stay safe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2021 08:29 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 12-1-2021 12:20 PM
ni untuk subjek seni dan pendidikan jasmani

That's great! Thanks for sharing.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2021 10:26 PM | Show all posts
qdeeshq replied at 12-1-2021 08:16 PM
Ala that's sad to hear. But it is what it is. Hope you're child is taking it okay

Nak tanya, ...

Speech perpisahan at final concert
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
qdeeshq replied at 12-1-2021 08:21 PM
Ah I see. So how are you and your kids finding these online classes? Masih okay?

We're both ok,,in fact kitorang enjoy je cuma kalau dah masuk bulan ke 3 ke 4 anak dah bising la bila nak pi sekolah macam last year
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak i hantar pergi tadika start 10hb haritu. Xramai pun dalam kelas tu maybe sebab covid kot tak ramai parent daftar anak. Dah bayar fee lumpsum. Tapi tolak la duit baju, beg, lawatan, etc. Supposed rm1.8k kot tapi haritu bayar 1.1k je. Last year pkp online kat rumah kelasnya sejam je. Duduk buat betul2 30min je, lagi 30min tu mula la dia macam2 hal.
Ni iols nak prepare beli printer pulak mane tau tiba2 kene online semula.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list