Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1297
View
18
Reply

"Berapa Peratus Je Ilmu Masuk?" - Awal Risau, Sedih Tengok Anak Hadapi PdPR

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-1-2021 11:39 AM | Show all posts |Read mode
Pengacara dan personaliti TV Awal Ashaari baru-baru ini, meluahkan rasa bimbang memikirkan keadaan pelajar sekolah yang terpaksa menjalani pembelajaran secara atas talian ekoran perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Menurut Awal, dia gusar memikirkan sama ada kanak-kanak betul memahami apa yang dipelajari kerana merasakan agak sukar untuk fokus jika tidak berhadapan dengan guru masing-masing.








Menganggap situasi sekarang sebagai detik sukar buat para guru dan pelajar, Awal dilihat telah berkongsikan situasi semasa anak sulungnya, Lara Alana yang sedang belajar dari rumah secara online menerusi sebuah hantaran di laman Instagram miliknya.


Memahami bahawa golongan pendidik juga berhadapan dengan kesukaran untuk memantau pelajar kerana hanya mampu untuk mengajar di alam maya, suami kepada pelakon dan model, Scha Alyahya ini turut menitipkan doa agar situasi yang dihadapi kita semua sekarang  segera cepat pulih dan dapat kembali seperti kebiasaannya.





Kredit foto: IG Awal




Meninjau ruangan komen hantaran Awal di Instagram itu, ramai ibu bapa turut tampil berkongsikan keresahan mereka dalam memantau anak-anak  ketika pembelajaran secara atas talian berlangsung.




Sumber: BeautifulNara

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 22-1-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok, apa gosip yg kau nak bagitau ni mal?? Adakah kau bodoh???!!!! Tak tau apa tu gosip? Bongok ke kau ni? Kalau takat petikan ig artis, tak payah masuk bodgos la bengap! Kau masuk je benang focuscari, takpun kongsi tular, masalahnya tular ke petikan ig artis sangkak tu??

Bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
haha kan dh kena maki dgn kurex
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
parents x reti kreatif jd mcm tu la...bergantung sgt dgn cikgu....
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
yg terlentang,melompat,buat stunt tu takkan nak harap cikgu dlm online control jugak? Makbapak buat apa?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by emera at 23-1-2021 08:25 AM

Awal!!! Anak aku sekolah online jugak.. pakai teams.. anak kau sebaya anak aku... cikgu elok je kontrol kelas, tak perlu jerit memekik.. budak2 behave je siap concentrate... yg mengacau tu byk mak bapak yg jerit memekik masa anak tgh kelas, boleh dgr bila budak tak mute... elok je cikgu ajar guna slides... anak aku paham je... 2 way communication ada je dlm kelas... cikgu ajar & byk tanya soalan pasal subject.. tak paham, boleh tanya... lps kelas, kena buat keje utk subject hari tu... kalau tak paham, kelas habis, cikgu suruh tunggu nak explain lagi.... kalau cikgu tgk budak mcm ada blurr, dia siap call privately nk tanya khabar... aku dgr,  anak kau sekolah mahal kan? Mesti facility online tiptop.. mmg xkan sama belajar face to face tapi kalau dah keadaan x mengizinkan, kau nk sekolah buat apa?????? Suruh hantar pegi sekolah, bila ada positif, kau jigak yg merempan mcm pondan nnt!!!!!! Apa kau nak sbnrnye????!
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak buat mcm mana.. Kalau ikutkan cikgu cikgi lagi suka buat face2face.. Dah keadaan memaksa.. Terpaksa la online.. Bermacam2 kaedah nak menarik perhatian pelajar.. Sekarang parent pulak kene main peranan disiplin kan anak belajar online.. Takkan nak tangguh belajar.. Usia makin meningkat.. Masa x menunggu kita
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:35 AM | Show all posts
ada jugak kan tadika yg buka? tetiap pagi iolss nampak jiran iolss hantar anak dia g tadika. pakai uniform lagi
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha..Lara dah kenapa tudung kau senget mcm tu nak...
Adorable Lara..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Chubbynya dak lara ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 23-1-2021 10:35 AM
ada jugak kan tadika yg buka? tetiap pagi iolss nampak jiran iolss hantar anak dia g tadika. pakai u ...

tadika ank buah haku pun sekolah Kat area klang, tadika private n jiran selang bape umah pun antar ank g tadika pasti Kat Seremban nie
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kome nak cakap anak kome bengap macam kome berdua ke? Anak orang lain dah mula dari Mac 2020, steady jah. Dasar bapuk, suma nak merentan. Nanti hantar anak kome ke special needs school ek. Mintak2 lah budak tu lebih cerdik dari mengkome berdua.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 23-1-2021 10:35 AM
ada jugak kan tadika yg buka? tetiap pagi iolss nampak jiran iolss hantar anak dia g tadika. pakai u ...

Ade. Taska anak ahkak pon buka. Tp akk pilih online classes.. Gituhhh.. Anak akk br 4 thn x leh brain dia nye hyper haha.. Tp gak homework dia pon file tebal cg dia bg.. Ahkak ok je yg penting parents kena ada bukan HADO.. sebbaik hakak nye dah besar so meola bg dia tab sendiri tuk handle online classes.. Gitulahh kami memasing online skrg ni.. Tp kena chil2 ingat lagi msg yg kwn meols share dr org Bosnia ddk kat malaysia tu.. Insaf baca.. Kita ni sbb pandemic je in sha Allah akn tamat. Meke kat sana nak belajar pon mustahil, tunggu perang tamat br boleh, ok je dia membesar ade phd
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
On9 learning memang kena banyak buat self study.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 10:58 AM | Show all posts
acikhan replied at 23-1-2021 10:47 AM
tadika ank buah haku pun sekolah Kat area klang, tadika private n jiran selang bape umah pun antar ...

memang boleh je kan kalau nak buka. kena ikut SOP la.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk komplen la mamat ni..dh situasi x mengizinkn nk bt cmne..ko tu jg la ank ko..pntau la dia mse kls..ank2 org sekolah harian biasa pun helok je..attn seekers btl
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:15 AM | Show all posts
rosannazmia replied at 23-1-2021 10:55 AM
Ade. Taska anak ahkak pon buka. Tp akk pilih online classes.. Gituhhh.. Anak akk br 4 thn x leh br ...

kalau macam tu, kelas online n kelas f2f jalan serentak la ye? macam mana la cikgu nak handle tu uolls kena duduk depan anak tu sambil pegang hanger

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
emera replied at 23-1-2021 08:23 AM
Awal!!! Anak aku sekolah online jugak.. pakai teams.. anak kau sebaya anak aku... cikgu elok je kont ...

Mwngadalah deme ni..aritu nabila hudameroyan kes yuran full..sape suruh hantar private skul..hadap je la kesukaran pdpr ...org lain lg ssh lg ssh nak pk beli laptop dan printer utk anak2 .ade tu nak makan xde, susu anak pon dh abes...die at least kaya boleh lengkapkan serba serbi..menyampah lak aku dgn golongan kayangan xabes2 nak merungut..xboleh ssh lgsg
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 01:29 PM | Show all posts
Cikgu memang kena cari alternative
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list