Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
744
View
26
Reply

[ILMU MUDAH]: DIMANAKAH TEMPAT PALING PANAS DI MALAYSIA?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2021 07:36 PM | Show all posts |Read mode
Jadi, di manakah tempat paling panas di Malaysia? Ianya adalah di Chuping, Perlis. Info tentang daerah dan pekan ini ada saya beri sedikit di dalam Board Utara, linknya disini: https://mforum.cari.com.my/forum ... &extra=page%3D1

Pada 9 April 1998, suhu di pekan Chuping di daerah dengan nama yang sama telah dicatatkan sebagai 40.1 celcius, dan ini adalah suhu terpanas yang pernah direcordkan di dalam negara kita (jika anda temui record terbaru, sila nyatakan didalam Reply Box dibawah). Fakta ini ada diwar-warkan didalam news negara kita (link: https://www.freemalaysiatoday.co ... ing-panas-di-dunia/  dan lihat di perenggan2 bawah article tersebut) dan juga pada website www.met.gov.my.

Chuping juga direcordkan sebagai tempat paling kering di Malaysia dengan mencatatkan jumlah hujan tahunan hanya 79inches setahun pada suatu ketika dahulu. Dry climate ini rasanya amat sesuai untuk penanaman tebu, yang merupakan antara industry utama di situ (lihat Thread Chuping di board Utara).


image.png
image.png

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-2-2021 07:55 PM | Show all posts
Oh...jumpa..memang panas lit lit sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 08:36 PM | Show all posts
Dulu belajar nun di utara mmg panasnya lain maciam
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 08:51 PM | Show all posts
midori_katana replied at 21-2-2021 07:36 PM
Dulu belajar nun di utara mmg panasnya lain maciam

Sekarang satu Mesia lain macam
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang panas pon. Kalau naik moto dari padang besar nak balik kangar lalu kot chuping, sat je kaki tangan dah berbelang. Lebih2 lagi musim skrg ni. Tapi malam2 skrg sejuk, angin kuat
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 10:19 PM | Show all posts
jika nak merasa cuaca panas lit-lit bolehlah ke sana
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 11:10 PM | Show all posts
sbb tu sawah padi sesuai di tanam di dalam pasu bunga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:38 AM | Show all posts
seribulan replied at 21-2-2021 07:55 PM
Oh...jumpa..memang panas lit lit sekarang

memang panas sgt ke .. mungkin hari tu saja kot
rasanya kelantan tu dah cukup panas
tetapi sebenarnya, pernahkah negara kita sejuk?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 01:41 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 12:38 AM
memang panas sgt ke .. mungkin hari tu saja kot
rasanya kelantan tu dah cukup panas
tetapi seben ...

Seblm panas ni...pernah...hujan je...banjir le plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:45 AM | Show all posts
midori_katana replied at 21-2-2021 08:36 PM
Dulu belajar nun di utara mmg panasnya lain maciam

adakah selangor ke melaka ke lebih sejuk?
johor macam mana ye?
lebih sejuk?
sy tak reti
nnt sy google

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:46 AM | Show all posts
seribulan replied at 21-2-2021 08:51 PM
Sekarang satu Mesia lain macam

rasanya semasa sy kecik pun mesia dikira panas doh
tapi rumah sy lucky ada pokok2 depan rumah dipasir mas tu
dan sawah tak jauh, jadi angin swah dtg depan rumah menderu2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:47 AM | Show all posts
Gomea replied at 21-2-2021 10:08 PM
Memang panas pon. Kalau naik moto dari padang besar nak balik kangar lalu kot chuping, sat je kaki t ...

saya dah google dah
ni suhu kita

suhu malaysia minggu ini 22022021 26022021.jpg
suhu malaysia 21022021 8pm waktu mesia.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:48 AM | Show all posts
midori_katana replied at 21-2-2021 08:36 PM
Dulu belajar nun di utara mmg panasnya lain maciam

dah google.. hmmm jadi jika ikut peta suhu tu, perlis tu memang panas semalam.. now dah pagi kan di mesia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:49 AM | Show all posts
Supersirap replied at 21-2-2021 10:19 PM
jika nak merasa cuaca panas lit-lit bolehlah ke sana

tgk dalam map suhu tu nmpk perlis agak panas
tu kat atas tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2021 01:50 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-2-2021 11:10 PM
sbb tu sawah padi sesuai di tanam di dalam pasu bunga

getah je dah ditanam kat sana.. ganti tebu
kata org2 perlih la
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 09:16 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 12:46 AM
rasanya semasa sy kecik pun mesia dikira panas doh
tapi rumah sy lucky ada pokok2 depan rumah dip ...

Sekarang ni suhu 30 above...bayangkan
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 02:17 PM | Show all posts
Blm pnh pgi Perlis..tp sy rs paling panas setakat yg saya tau Temerloh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 06:27 PM | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 01:45 AM
adakah selangor ke melaka ke lebih sejuk?
johor macam mana ye?
lebih sejuk?

Sebenarnya saya tak ukur pun cuma main agak2 jer... kawan yg dok selatan pun kata dia tak tahan dok area utara ni... tak yah banding jauh.. saya rasa penang pun tak sepanas macam bila saya pergi kedah atau perlis... cikgu saya dulu pernah kata, highway ni PLUS tanam banyak pokok jati (kalau tak silap) .. makin ke utara yg bersuhu lebih panas makin banyak pokok ni ditanam...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 05:19 AM | Show all posts
Boomibulat replied at 22-2-2021 02:17 PM
Blm pnh pgi Perlis..tp sy rs paling panas setakat yg saya tau Temerloh..

saya rasa kelantan dah cukup panas dah
tapi ikut chart kat atas tu, katanya semalam dan malam esok, Kota Bharu adalah tempat tersejuk di Malaysia.. cuba tengok chart di atas tu. 19C katanya. tentu malam tu kan?
dulu masa kami kecil, sebelum mandi pergi sekolah kena rebus air panas untuk camputr dengan air telaga kitorang, sebab sejuk sangat

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 05:21 AM | Show all posts
midori_katana replied at 22-2-2021 06:27 PM
Sebenarnya saya tak ukur pun cuma main agak2 jer... kawan yg dok selatan pun kata dia tak tahan do ...

mungkin betul tekaan awak tu
dalam chart kat atas tu pun ada tunjuk kat perlis tu dikaler merah

owhh tanam pokok tepi highway ye?
depa buat gitu utk halang tanah runtuh dan tentu sekali untuk sejukkan area itu
jika byk pokok, katanya lebih sejuk (dan nyaman)
entahlah
sy pun mcm anda, menduga2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list