Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6641
View
61
Reply

Anak manusia mati xmakan,anak anjing disebelah rumah gigih disusukan

[Copy link]

Author: Normabaru    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-2-2021 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kenapa la celebrity ni suka cari cheap publicity?
  



Ko tau benda ni sensitive.. Tp yang itu jugakla yang ko nak buat dengan semangatnya.. Walhal ramai je kru or celeb yang xnasib baik lost job masa pkp.. Tp puppy xde ank yang masih ada 'tuan'(jiran ko) yang ko gigih nk bela..

Nak urban sangat bela babi sekor terus la weh.. Amik teacup pig tu Baru trendinggggg!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 23-2-2021 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Haaaaa... Alang2 nk sgt bela yang heremmmm... Moh bela teacup pig ni..



Cute ngat smpi blh pikap awekssss

Mendoniyaaaaa uolsssss
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
bior la.....tu....'HAK' dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by izwan_izi at 23-2-2021 06:49 PM

Bila hidup tidak menjaga keharmonian..

Tak kisah la nk minum arak ke...bela anjing ke..babi ke...tak perlu la nk post dlm media sosial..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegang dgn sengaja pastu post kat socmed.. Memang sangat2 mengundang..
Jadi fitnah kat agama..mempersendakan agama

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 23-2-2021 07:08 PM
Pegang dgn sengaja pastu post kat socmed.. Memang sangat2 mengundang..
Jadi fitnah kat agama..memp ...

Setuju ngn kak norma..lantak p la nk bela anjing ka babi senyap2 sudeh..ni semua nk gitau dunia ..hujung2 salahkn org malay muslim jua
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 23-2-2021 06:46 PM
Bila hidup tidak menjaga keharmonian..

Tak kisah la nk minum arak ke...bela anjing ke..babi ke... ...

Hidup depa kan berpaksi kan likes, kena ler setiap masa upload sis hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia pon bnyk buat charity work kt manusia so biarlah dia nk foster puppy tu kejap. Sukati dia lah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 07:54 PM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 23-2-2021 08:06 AM

Ini bukan kali pertama beliau sekeluarga menyusukan anjing, sebelum ni dah ada sekor, Marvella namanya.
  
  

Walaupon tindakannya bersifat murni, tapi niat tidak menghalalkan cara.

  

  

  

  

  


Sangat berharap agar mazhab yg beliau ikuti tidak dicontohi oleh tololwers. Baca point nombor 4 di bawah, 'Perbuatan mana-mana orang Islam yang memelihara anjing sebagai haiwan peliharaan (pet) akan disalah tafsir dan dilihat seolah-olah cuba mencipta budaya baru yang boleh membawa kepada perbuatan menghina agama Islam. Oleh yang demikian, mereka perlu segera meninggalkan perbuatan tersebut dan kembali bertaubat kepada Allah.'

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang Bil. 4/2017 yang bersidang pada 14-15 Ogos 2017 telah membincangkan mengenai Hukum Pemeliharaan Anjing Sebagai Haiwan Peliharaan Oleh Orang Islam. Mesyuarat telah membuat keputusan seperti berikut:

1. Mesyuarat memutuskan bahawa hukum memelihara anjing di rumah oleh orang Islam sebagai haiwan peliharaan (pet) adalah haram melainkan untuk tujuan muktabar yang termasuk dalam keperluan dan kemaslahatan. Antaranya adalah untuk tujuan:

i. Perburuan; anjing yang digunakan bukanlah anjing "comel" dijadikan "teman" untuk bermanja, tetapi anjing yang garang atau tahan lasak dan sesuai dijadikan untuk berburu. Walau bagaimanapun, Islam hanya membenarkan perburuan adalah untuk mendapatkan makanan, bukan memburu kerana sukan, suka-suka dan berseronok-seronok kerana Islam tidak membenarkan haiwan dibunuh atau diseksa atau diusir dari tempat yang lazim mereka tinggal, hanya untuk suka-suka;

ii. Anjing pemandu jalan; untuk dijadikan anjing pemandu jalan seperti untuk orang buta sekiranya amat memerlukan dan tiada orang lain yang dapat membantu;

iii. Keselamatan; untuk tujuan keselamatan pihak berkuasa seperti Polis dan Kastam, dan juga untuk mengawal keselamatan di sekitar rumah;

iv. Membantu penternakan haiwan.

2. Perbuatan memegang anjing secara sengaja, tanpa sebarang sebab yang dibenarkan dalam Islam akan menimbulkan keresahan di kalangan umat Islam kerana ianya bercanggah dengan pegangan mazhab dan uruf di Malaysia. Menurut mazhab syafie, umat Islam adalah dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan yang munasabah adalah haram di sisi Islam.

3. Walaupun Islam meletakkan kaedah sertu apabila terkena najis yang dikategorikan sebagai mughallazah namun kaedah tersebut bukanlah alasan untuk membolehkan seseorang itu memegang najis mughallazah secara sengaja. Tindakan tersebut samalah seperti orang yang sengaja melakukan dosa dengan alasan akan bertaubat kemudiannya.

4. Perbuatan mana-mana orang Islam yang memelihara anjing sebagai haiwan peliharaan (pet) akan disalah tafsir dan dilihat seolah-olah cuba mencipta budaya baru yang boleh membawa kepada perbuatan menghina agama Islam. Oleh yang demikian, mereka perlu segera meninggalkan perbuatan tersebut dan kembali bertaubat kepada Allah.

5. Justeru, umat Islam dinasihatkan agar tidak menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan. Ini kerana Islam mewajibkan umatnya untuk memelihara kesucian diri, pakaian dan tempat tinggal agar ia tidak menjejaskan amal ibadah seharian.

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 08:14 PM | Show all posts
Semua nak upload kat media sosial
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 08:20 PM | Show all posts
harith iskandar khennn kaka...
apa yang harus di pelikkan oleh kita hinnie...
lain la tu mira pijoh atau sohaimi soad...  yang tu harus la semua orang terkejut beruk tahap bumi boleh mendatar leper....

lagipun takleh nak komen lebih sebab tengok dia bela ok jer haiwan tu... tidak la sambil dalam rumah sambil nampak bertelekung gittew...

kira masih boleh terima untuk iols koh koh koh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab anjing... Bab gomen v private... Sampai kiamat x kan abis...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
A ah nape yg so called muslim mordern animal.lover ni tak nak bela babi..binatang juga kan tu ..bela ah anak babi seekor duk dlm rumah lari sana sini...baru lah btl2 animal lover tak kira ape binatang smua dorang syg buat pet..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kangkung1M replied at 23-2-2021 07:54 PM
Ini bukan kali pertama beliau sekeluarga menyusukan anjing, sebelum ni dah ada sekor, Marvella naman ...

Bagus kekkung share ni.. Beriya betul nk tunjuk "sayang haiwan" tu..

Nk kata bodow.. Ada title Dr. Siap skipping berhabok.. Dunia mmg dh nk kiamat.. Tu je mampu ckp.

Sigh..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Aikiko at 23-2-2021 10:02 PM

Depa laki bini nie mazhab hanafi or hambali
Samala si alicia n lakinya....lanta p la
Netizen apa tahu (katanya......)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 23-2-2021 08:20 PM
harith iskandar khennn kaka...
apa yang harus di pelikkan oleh kita hinnie...
lain la tu mira pijo ...

Kaka tgk dia rajin haplod anjing.. Sume hodoh2 plak.. Kenapa xbela teacup pig.. Yg tu comel ngat.Confirm viral serata doniya..  Kulit babi tu pon kudut2 mcm kulit nenek tua... Kiyottttnyeehhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg kucing dia ada bela mcm ni tak?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 23-2-2021 09:50 PM
Kaka tgk dia rajin haplod anjing.. Sume hodoh2 plak.. Kenapa xbela teacup pig.. Yg tu comel ngat.C ...

Khenn, kalau boleh buat sekali bedroom dalam rumah macam patung gula tu... Baru animal lover gittew...

Tiga retis yang iols tak pelik ataupun nak heran bela binatang2 gini :

Sazzy Buah Salak
Harith Alexander
Alicia Amin

Lagi sape boleh masuk list?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 23-2-2021 09:54 PM
Khenn, kalau boleh buat sekali bedroom dalam rumah macam patung gula tu... Baru animal lover gitte ...

Patung gula mana dude? Share sini pls

Salak jadinya nama apak dia. Sian. Hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
MsCinderella replied at 23-2-2021 09:51 PM
Yg kucing dia ada bela mcm ni tak?

Biasalaaa cin.. Orang cina india bela pet pon xde jakun poyo tgkp pic lagu gini.. Mostly biasa2 ja..

Ni siap berbabi2 dukung kendong naik trolli bagai.. Urban tahik anjjir tol
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list