CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4507|Reply: 22

7 Tips Goreng Bihun Yang Gebu, Panjang-Panjang & Tak Hancur

[Copy link]
Post time 25-2-2021 12:58 PM | Show all posts |Read mode
1. Setiap Jenama Lain Kekenyalan
Mungkin selama ni kita biasa pakai satu jenama saja. Tapi kalau jenama tu tak ada di kedai, kita pun beli yang lain. Kadang-kadang cara yang biasa kita buat tak jadi pula dengan bihun lain.
Sebenarnya kalau perasan, setiap jenama bihun ni tak sama teksturnya. Ada yang kena tebal, nipis, rapuh, dan agak keras. Jadi, kalau nak selamat periksalah pada paket kalau ada arahan untuk memasak.
2. Cara Rendam Bihun Yang Betul
Nak masak bihun ni seeloknya kita rendamkannya sekejap. Ada yang suka rendam dengan air biasa. Selalunya kalau guna air paip, kena rendam awal-awal contohnya 2-3 jam sebelum nak masak. Ada yang nak masak pagi, malam tu dah rendam.
Tapi ada yang suka rendam dengan air panas sebab nak bagi cepat. Kadang-kadang emergency tetamu datang, boleh juga buat macam ni. Dua-dua cara ni tak salah. Tapi ramai yang buat silap bila dah rendam dengan air panas tu dibiarkan begitu saja lepas ditos. Maka, bihun akan mudah jadi lembik bila digoreng.
Kalau nak dapat tekstur yang elok, bila bihun dah agak lembut tu cepat-cepat lalukan bawah air paip supaya proses melembutkan tu berhenti.
3. Test Kekenyalan
Kalau nak tahu bihun yang direndam tadi dah cukup lembut ke belum, boleh buat cara ini. Caranya, keluarkan sikit bihun tu dengan garfu, kemudian cuba putuskan guna jari. Kalau senang diputuskan, maksudnya dah lembutlah tu.
4. Tambah Air Masa Menumis
Kalau dah tak ada masa nak rendam lagi, anda boleh juga lembutkan bihun tu masa memasak. Caranya tambahkan sedikit air supaya bihun tadi jadi lembut.
5. Perasakan Siap-Siap
Sebenarnya lagi senang kita masukkan bahan perasa macam kicap, garam, gula semua sebelum bihun dimasukkan. Barulah rasanya sebati. Selalu kes tergigit garam sebutir-sebutir masa makan sebab masukkan garam last sekali. Yalah, nak mengacau bihun tu kan bukannya senang. Boleh timbul semua otot dan urat!
Tapi kalau takut termasin bubuh awal-awal, boleh bancuh air garam dan curahkan ke dalam kuali bihun goreng tu tadi. Barulah senang nak ratakan dan tak berketul lagi.
6. Kacau Guna Sudip & Garfu
Kalau nak dapat bihun yang panjang-panjang dan lembut, dicadangkan sebelah tangan pakai sudip, sebelah lagi pakai garfu. Baru senang nak kacau dan sebatikan perasa dengan bihun tu. Bihun pun taklah terputus-putus.
7. Pecah Telur
Ada orang suka pecah telur dalam bihun, tapi kadang-kadang telur ni boleh menyebabkan perencah dalam kuali berkumpul dan sukar diratakan. Jadi kalau nak lebih selamat, goreng telur dadar asing-asing. Nanti baru potong kecil dan taburkan dalam bihun yang siap digoreng.
Sumber: Sirap Limau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-2-2021 05:37 PM | Show all posts
Belajar dgn org patani, diorg buh organ ayam, kicap dan sos tomato/cili banyak2
Memang la sedap rencah banyak
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2021 09:59 PM | Show all posts
uii memang sado tangan kalau goreng bihun ni.
memang nak senang kacau kena guna dua2 tangan.
biasa kitorang, kanan sudip, belah kiri senduk nasi ke apa2 lah.

sedap pulak sebut2 bihun ni.
esok nak goreng bihun lah
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2021 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kerak bihun sangatlah sedap

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku masih pelik orang makan bihun grg dengan kuah laksa
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka mee siam. Kalau nak mudah masa dah masuk bihun tu, sebelah tangan guna sudip/senduk, sebelah tangan lagi guna je garfu lerai2kan. Senang nak rata.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-3-2021 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih share info2 yang berguna
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2021 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq share info..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2021 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih share
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Good info, baru tahu part merendam tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Good info.. tq for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq bg tips
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 09:39 AM | Show all posts
terima kasih bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
whoaaa interesting!
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 03:34 PM | Show all posts
thanks bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 04:49 PM | Show all posts
Ooo menariks ni.. boley try nanti. TQ for sharing
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
thanks bagi tips
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah menarik semua tips2 ni. Tq
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2021 11:48 AM | Show all posts
Haritu goreng bihun biasa, jual dalam paket kecik tu. Habis hancur bihun ku sebab ku godek sana ku godek sini.

Pastu beli bihun cap jati yang paket besar terus. 3kg rasanya. Bagus bihun tu, tak putus, tak hancur. Makan pun sedap
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
nowhite replied at 1-3-2021 06:24 PM
Aku masih pelik orang makan bihun grg dengan kuah laksa

lg pelik mkn laksa dgn pulut udang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 07:42 AM GMT+8 , Processed in 0.065136 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list