Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4563
View
84
Reply

[Tempatan] Dividen KWSP 2021 tidak mengecewakan

[Copy link]

Author: green~tea    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-2-2021 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by green~tea at 27-2-2021 07:46 PM





Article di ambil dari FMT. Semalam ada PC launching  syariah private equity (PE) direct and co-investment separate managed account (SMA) fund (USD 600 mil).

Pasti announcement dividen tu hari ni kan?? And petang2 sikit dah boleh check your i account lah... insyaAllah...

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/02/26/good-news-for-epf-contributors/

PETALING JAYA: Theres some really good news for Employees Provident Fund (EPF) contributors despite the economic slowdown and the pandemic.

The dividends for this year will only be a touch lower than last year.

The EPF is expected to announce encouraging dividend rates for 2020. It is understood that the board has approved a dividend of between 5% and 5.3% for conventional accounts and between 4.8% to 5% for shariah.

This is even higher than Amanah Saham Nasional Bhds 4.25%.

Sources said the official announcement is expected to be made any time soon, which will then be entered into their accounts immediately after that.

For 2019, it declared a 5.45% dividend for conventional savings and 5% for shariah accounts.

For 2018, the fund gave out 6.15% for conventional savings and 5.9% for shariah.

Still, the dividends for this year are expected to keep contributors smiling as there were expectations of a much lower payout due to the effects of the pandemic which had adversely hit the economy last year.

The dividends are also much higher than what banks were offering for fixed deposits which are between 1.8% to 2.2%, depending on the amount and period.

It has been the practice for EPF to announce its annual dividends after the first week of February each year. Although there are 14 million members, only about seven million are active accounts.

One source said that although the performance of Bursa Malaysia took a dip as a result of the impact of the various movement control orders due to Covid-19, the funds overall performance had made up for this.

Investments abroad helped in this higher than expected dividends which brought in some good returns, he said.

Last year, the total dividend payout amounted to RM45.82 billion, of which RM41.68 billion was for conventional accounts and RM4.14 billion for shariah.

EPF needs more than RM7.6 billion to pay out every 1% of the dividend. The fund has been consistently paying out at least 2% more than the mandated 2.5% under the EPF Act 1991 for several decades.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-2-2021 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Smalam my sis pn kata esok umum to public, dorg internal dh tau brapa gtuuu... so tggu lh petang2 nnt tgk ada ke x
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2021 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 27-2-2021 08:41 AM
Smalam my sis pn kata esok umum to public, dorg internal dh tau brapa gtuuu... so tggu lh petang ...


Dalam artikel lain i jumpa dalam FMT jugak, bgtau 5.3 %

Ape ni berita announce lg awal dari official announcement...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2021 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/02/26/berita-baik-bagi-pencarum-kwsp-dividen-dijangka-setinggi-5-3/


Berita baik bagi pencarum KWSP, dividen dijangka setinggi 5.3%


PETALING JAYA: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan dividen antara 5% hingga 5.3% bagi Simpanan Konvensional dan 4.8% hingga 5% bagi Simpanan Syariah untuk tahun 2020.

Jumlah itu lebih tinggi daripada pemberian dividen 4.25% oleh Amanah Saham Nasional.

Kadar dividen KWSP untuk 2020 dilihat memberangsangkan apabila diambil kira kegawatan ekonomi domestik dan global akibat pandemik Covid-19.

Untuk 2019, KWSP mengisytiharkan dividen 5.45% bagi Simpanan Konvensional dan 5% untuk Simpanan Syariah.


FMT News
HOMENEWSBERITAOPINIONWORLDBUSINESSPROPERTYSPORTSFMT OHSEM!LIFESTYLEGALLERY

Berita baik bagi pencarum KWSP, dividen dijangka setinggi 5.3%
K. Parkaran -February 26, 2021 6:09 PM
1.2k
Shares
facebook sharing button 628twitter sharing buttonwhatsapp sharing buttonemail sharing button

Kadar dividen KWSP untuk 2020 dilihat memberangsangkan apabila diambil kira kegawatan ekonomi domestik dan global akibat pandemik Covid-19.
PETALING JAYA: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan dividen antara 5% hingga 5.3% bagi Simpanan Konvensional dan 4.8% hingga 5% bagi Simpanan Syariah untuk tahun 2020.

Jumlah itu lebih tinggi daripada pemberian dividen 4.25% oleh Amanah Saham Nasional.

Kadar dividen KWSP untuk 2020 dilihat memberangsangkan apabila diambil kira kegawatan ekonomi domestik dan global akibat pandemik Covid-19.

Untuk 2019, KWSP mengisytiharkan dividen 5.45% bagi Simpanan Konvensional dan 5% untuk Simpanan Syariah.


Sumber KWSP memberitahu FMT, pengumuman rasmi pemberian dividen 2020 akan diumumkan pada bila-bila masa.

Kadar dividen KWSP itu jauh lebih tinggi berbanding faedah ditawarkan bank untuk simpanan tetap, iaitu 1.8% hingga 2.2% bergantung kepada tempoh simpanan.

Menurut sumber, walaupun prestasi Bursa Malaysia terkesan akibat kegiatan ekonomi terjejas kerana wabak Covid, pelaburan KWSP di luar negara masih membawa pulangan baik tahun lalu.

Pelaburan luar negara KWSP membawa pulangan lebih tinggi daripada yang dijangkakan, kata sumber itu.

Tahun lalu, KWSP membayar dividen berjumlah RM41.68 billion untuk Simpanan Konvensional dan RM4.14 billion untuk Simpanan Syariah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 27-2-2021 08:44 AM
Dalam artikel lain i jumpa dalam FMT jugak, bgtau 5.3 %   

Ape ni berita announce l ...

System pn under maintenance skang ni, so betul lh kot nk get ready tunjuk dividen tu.. kira ok lh dgn % tu di zmn covid ni...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 27-2-2021 12:46 AM
https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/02/26/berita-baik-bagi-pencarum-kwsp ...

Patut berita semalam ada cakap pasal ni, nak announce dah rupanya.. Lamanya tunggu, sistem drp Dec tak update.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
TH bila kaka
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 10:01 AM | Show all posts
Ramai dah jangka dalam lingkungan tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 10:07 AM | Show all posts
Untunglah pekerja swasta. Lagi tinggi dari ASB tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
chenta_dewi replied at 27-2-2021 09:55 AM
TH bila kaka

TH pn mcm soon je sbb iols xboleh nk transfer duit n cek baki pn dr kelmarin..tp ni gna bank rakyat lh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 27-2-2021 10:07 AM
Untunglah pekerja swasta. Lagi tinggi dari ASB tu.

Ada org ASB nya lg byk dr epf tu huhuhuu.... uols buat kluar i-sinar x?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 10:12 AM | Show all posts
insulin replied at 27-2-2021 10:07 AM
Untunglah pekerja swasta. Lagi tinggi dari ASB tu.

hang "dengki" naper
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 27-2-2021 09:53 AM
Patut berita semalam ada cakap pasal ni, nak announce dah rupanya.. Lamanya tunggu, sistem drp Dec ...

Front page je tak update.. kalo tengok kat section withdrawal eligibility tu ada je update caruman jan feb
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:24 AM | Show all posts
aechae replied at 27-2-2021 10:11 AM
Ada org ASB nya lg byk dr epf tu huhuhuu.... uols buat kluar i-sinar x?

I ada akaun kwsp tapi dah lama tak aktif dan x ada duit dalam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:25 AM | Show all posts

Dengki ke kalau kata macam tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
cubaan utk menjelmakan perasaan menyesal kpd yg hadap i-sinar ke

tanya jerr
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak buat lagi I akaun so tatau berapa ada.
Nnt nak cek pastu baru daftar i sinar.
Amik je 10k tu guna puas2 atleast kalau terkorban sbb vaksin ke apa tak rasa ralat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 27-2-2021 11:24 AM
I ada akaun kwsp tapi dah lama tak aktif dan x ada duit dalam tu.

Oohh org gomen lh ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 27-2-2021 11:27 AM
cubaan utk menjelmakan perasaan menyesal kpd yg hadap i-sinar ke

tanya jerr

Alah, kalau 5.3% dari rm10k baru rm53 jer rugi
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
aechae replied at 27-2-2021 10:11 AM
TH pn mcm soon je sbb iols xboleh nk transfer duit n cek baki pn dr kelmarin..tp ni gna bank rakya ...

Harap2 lg tinggi dari 3.5% lah bonus TH nnt.....

Kalau dpt 4-5% mmg best lah....bleh kluarkan bonus tu renovate rumah, hahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list