Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6531
View
127
Reply

Keluarga Ahli Politik Bukan Frontliners, Kenapa Dapat Vaksin Dulu?

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-3-2021 08:56 AM | Show all posts |Read mode
Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) hari ini mempersoalkan mengapa ahli-ahli politik diberi keutamaan mendapat vaksin terlebih dahulu sedangkan sebelum ini kerajaan memberi jaminan bahawa golongan yang diutamakan adalah barisan hadapan.








Presidennya, Datuk Jacob George berkata, isu ini ditanya kerana ia menjadi persoalan dalam kalangan khalayak yang mengikuti secara rapat program vaksinasi oleh kerajaan.


Berdasarkan protokol oleh kerajaan sebelum ini, golongan pertama yang perlu menerima vaksin adalah barisan hadapan, diikuti dengan warga emas dan fasa ketiga pula melibatkan orang ramai.


Malah, katanya, terdapat dakwaan yang legar-legar mendakwa ada keluarga ahli politik yang turut melanggar protokol penerima vaksin.

Memandangkan perkara ini sudah diperkatakan oleh khalayak, maka Pejabat Perdana Menteri (PMO) diminta menjelaskan perkara ini, katanya yang menghubungi MalaysiaGazette.


Beliau turut mempersoalkan siapakah yang memantau dan melakukan audit penerima-penerima vaksin ini di peringkat negeri.

Adakah ia dilakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia atau siapa? Adakah petugas-petugas yang dipertanggungjawab memastikan program vaksinasi ini dilakukan secara telus mengikut protokol yang ditetapkan oleh kerajaan?

Persoalan-persoalan ini perlu dijawab kerana kita tidak mahu apa yang berlaku di luar negara, terjadi di sini, tambah Jacob.


Beliau yang memandang berat isu ini menambah, memandangkan lebih banyak vaksin akan dibawa masuk ke dalam negara namun jika protokol tidak dipatuhi, matlamat utama program vaksinasi tidak tercapai.




Gambar hiasan




Sebaliknya, situasi ini menunjukkan ahli-ahli politik menyalahguna kuasa masing-masing dan melanggar protokol program vaksinasi.

CASSA mahu perkara ini disiasat termasuk di Selangor. Adakah benar dakwaan negeri ini telah menyeleweng proses protokol vaksinasi untuk keluarga-keluarga ahli politik?

Bagi kami, barisan hadapan sewajarnya didahulukan. Istilah barisan hadapan cukup jelas kerana pekerja pentadbiran hospital swasta bukan frontliners,

Malah, isteri atau keluarga kepada ketua menteri dan menteri besar juga bukan frontliners.

Frontliners adalah mereka yang mengendalikan kes-kes Covid-19 di hospital, oleh itu jangan menafikan hak mereka ini dengan melanggar protokol yang ditetapkan, tegas beliau.




Sumber: MalaysiaGazette

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-3-2021 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Denda laaa kan dorg langgar SOP.. Org2 ni la ptt jgn diundi masa PRU akan dtg.. Jenis selfish.. Rakyat letak plg hujung.. Voters pls take note
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:05 AM | Show all posts

Inilah Gunenye

Normabaru replied at 1-3-2021 08:59 AM
Denda laaa kan dorg langgar SOP.. Org2 ni la ptt jgn diundi masa PRU akan dtg.. Jenis selfish.. Raky ...

Darurat..  Ko pon, takkan tak tau.

Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 1-3-2021 09:05 AM
Darurat..  Ko pon, takkan tak tau.

Tak tau ape? Xpaham kaka ayat ko tulis
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:11 AM | Show all posts

Esok2 Paham La

Normabaru replied at 1-3-2021 09:08 AM
Tak tau ape? Xpaham kaka ayat ko tulis

Keyword: darurat

Yang ko suroh rakyat perati depe tu tak berbaloi..


Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:15 AM | Show all posts
Jacob George ni harus sedar.. dia bangsawan layer ke berapa...sabar la Jacob George.. nanti hang dan keluarga hang pon mesti dapat vaksin jugak, pastu hang diam laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-3-2021 08:59 AM
Denda laaa kan dorg langgar SOP.. Org2 ni la ptt jgn diundi masa PRU akan dtg.. Jenis selfish.. Raky ...

Sedangkan SOP covid pun ada 2 darjat, apa la sgt dgn vaksin nie.. mesti ada yg guna kabel utk dpt yg terawal..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Amendeeee la diorg ni kan

Org dah buat senarai nama tu sejak sebulan lalu...

Skrg baru nak gelupur
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:22 AM | Show all posts
sakitnya hati baca yg kata nya mmg ada yg potong queue padahal bukan frontliners. perangai haukkkk ya  spesis ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
lostnfaun replied at 1-3-2021 09:18 AM
Sedangkan SOP covid pun ada 2 darjat, apa la sgt dgn vaksin nie.. mesti ada yg guna kabel utk dpt  ...

Tapi ramai lg percaya abahcow ni. Huhu, xpela asalkn islam.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:25 AM | Show all posts
Shah Alam & Subang dlm Selangor. So sapa keluarga ahli politik yg potong queue tu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kami marhaen menuntut nama nama ahli politik yg potong line ini didedahkan segera.senamg kami hukum kamu pru nanti
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa ahli politik dan familynya tu....x patut rakyat mengundi beliau...ni bukan rakyat didahulukan...
Semua pentingkan diri dan keturunan sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah apa. Family ahli politik bengap. Ampa tggu ja golongan camtu selalu xkan lupa up dlm medsoc utk show off
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedangkan sultan selangor pun bg peluang dekat frontliners.Tak malu betul politicians Malaysia.
Adakah k.long gigi jgk terlibat?
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
SepupuBen10 replied at 1-3-2021 09:22 AM
Amendeeee la diorg ni kan

Org dah buat senarai nama tu sejak sebulan lalu...

Byk je hosp last minit br kumpul nama.. Sistem pick ni mmg xteratur sbb tu blh ada yang potong queue
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
lostnfaun replied at 1-3-2021 09:18 AM
Sedangkan SOP covid pun ada 2 darjat, apa la sgt dgn vaksin nie.. mesti ada yg guna kabel utk dpt  ...

Ye benar.. Kita bkn terawal pon dpt vaksin.. Tp masih caca merba process distribusi.. Bygkn klu yg awal2. Lg teruk rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 1-3-2021 09:11 AM
Keyword: darurat

Yang ko suroh rakyat perati depe tu tak berbaloi..

So ape kaitan dgn potong queue???
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-3-2021 09:58 AM
Byk je hosp last minit br kumpul nama.. Sistem pick ni mmg xteratur sbb tu blh ada yang potong que ...

Yg last minit nama pun belum ada tu, nampak sangat tak pernah scan qr code my sejahtera tiap kali masuk keje kat hosp...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2021 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Frontliners adalah org yang tak pakai ppe tapi berurusan juga dgn public. Kalo dah lengkap pakai ppe tu dah takde risiko dah. Apsal nak cucuk awal? Mengada? Feeling entitled?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list