Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
6320
View
76
Reply

Serunding Berulat Sebab Tak Laku, Saharul Ridzwan Rugi RM30 Ribu

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-3-2021 02:09 PM | Show all posts |Read mode
Pernah berdepan kegagalan dalam perniagaan yang diusahakan, pelakon Saharul Ridzwan berkata ujian itu sama sekali tidak mematahkan semangatnya untuk terus berjuang dalam bidang ini.


Menurut Saharul, 32, dia pernah kerugian puluhan ringgit ribu kerana perniagaannya tidak mendapat sambutan kerana kurang ilmu dan terlalu yakin diri.


"Sebelum ini, saya pernah berniaga serunding, minyak wangi dan skrub muka, tetapi semuanya tidak menjadi kerana tiada pembeli. Dengan tiada ilmu, saya mengalami kerugian hampir puluhan ribu dan duit simpanan keluarga lebur.


"Contohnya perniagaan serunding semasa bulan puasa, saya rugi hampir RM30,000... stok tak terjual sampai berulat sedangkan modal dikeluarkan dah banyak.


"Mungkin kerana kurang ilmu, sebelum meniaga kita acah-acah buat serunding terbaik di dunia tapi tanpa ilmu dan bimbingan, baru saya sedar tak boleh guna populariti semata-mata untuk jana pendapatan," katanya kepada mStar.




Foto: IG






Pelakon Cinta Sekali Lagi ini berkongsi pengalamannya itu semasa pelancaran produk wangian aromatik miliknya, Ode Scents yang diadakan secara maya, baru-baru ini.


Bagi perniagaan wangian aroma rumah dan kereta keluaran syarikatnya, Pack Houz Sdn Bhd, Saharul mengeluarkan modal sebanyak RM250,000 membangunkan jenama tersebut bersama rakan kongsi, Nadzir Samsuddin.




  



Dalam pada itu, Saharul berkata populariti sebagai pelakon bukanlah tiket mudah untuk dia meraih kejayaan dalam perniagaan.


Sebaliknya, ilmu dan bimbingan daripada mereka yang pakar dalam perniagaan diperlukan bagi membangunkan sesuatu produk dan jenama.


"Sebenarnya tanpa ilmu memang susah nak bangunkan perniagaan sebab kita hanya pakar dalam bidang seni... semenjak itu saya banyak bergaul dengan usahawan berjaya dan mereka berkongsi tips dan bertukar pendapat.


"Saya sendiri kena mulakan dari bawah dan rasa sendiri kesusahan itu, kalau tengok perjalanan usahawan berjaya, mereka semua pernah rasa susah, jadi saya pun perlu merasai benda yang sama.


"Idola saya dalam bidang perniagaan ini ialah Shuib, awal-awal dahulu saya selalu bertanya dan dapatkan nasihatnya... ramai anak seni yang boleh dijadikan idola antaranya Datuk Rosyam Nor," ujarnya.




  



Sementara itu, Saharul berkata dia mula mengorak langkah dalam bidang perniagaan kerana menyedari populariti sebagai seorang pelakon mungkin tidak bertahan lama.


"Kita kena sedar yang populariti tidak akan kekal lama. Ia boleh datang dan pergi. Saya tak boleh salahkan sesiapa jika orang sudah tak minat saya lagi seperti dahulu.




  



"Tetapi tidaklah terfikir sampai nak tinggalkan industri ini. Tempoh 10 tahun itu panjang. Dengan pekerjaan inilah saya boleh beli rumah, berkahwin dan dapat perihal pengalaman positif lain.


"Berlakon tetap menjadi minat utama saya. Saya pegang kata-kata seseorang. Jadikan berlakon sebagai satu hobi yang serius. Itu yang saya lakukan sekarang," katanya. -CARI


Sumber: mStar Online

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-3-2021 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik.. Ko bukak pusat tuisyen pun mgkin lebih afdhal...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tok guru yg sama le ni
Sifu meniaga mana la ni kalau buka zizang semang
Template korg same je
Cerita kisah dulu konon tak berjaya skrg dah berjaya
Kononnnnmm
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:20 PM | Show all posts
Bukan dia jual buah pisang ke? Ni serunding pula?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Geli betul iols bila retis keluar produk minyak wangi. Sedangkan minyak wangi retis barat pun iols tak layan
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
kenapa wife dia selalu make up tebal? tak
pernah nampak naked face wife nya..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:25 PM | Show all posts
ais_kosong replied at 8-3-2021 02:20 PM
Bukan dia jual buah pisang ke? Ni serunding pula?

dia PERNAH jual serunding dan lingkup...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:27 PM | Show all posts
MsCinderella replied at 8-3-2021 02:25 PM
dia PERNAH jual serunding dan lingkup...

oh.. Thank you momod
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat kisah shuib pasal kopi x laku smpi expired..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:34 PM | Show all posts
jadi.. thread ni sebenarnya iklan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat dia berlakon jd mamat saiko dgn zara zya tu, seram
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:08 PM | Show all posts
nak buka bisnes ni mmg kena belajar banyak benda
good luck ye shahrul
semoga makin maju
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck  ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:13 PM | Show all posts
Serunding ni payah nak berulat.
Unless buatan tak betul atau dia simpan sampai bertahun-tahun  sebab tak laku.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:27 PM | Show all posts
innocent_me replied at 8-3-2021 03:13 PM
Serunding ni payah nak berulat.
Unless buatan tak betul atau dia simpan sampai bertahun-tahun  seba ...

betul..setau i bukan berulat...tp berkulat or berkulapuk...
tp x taulah kot proses dia buat serunding tu x betul..sampai berulat plak
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni pon bakalan sendu..produk cap ayam oem kilang murahan juga tp jual mesti harga yahudi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
So nak cakap sekarang ada ilmu lah? We'll se how brother. Product product jualan retis ni kejap je
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
belilies replied at 8-3-2021 02:23 PM
Geli betul iols bila retis keluar produk minyak wangi. Sedangkan minyak wangi retis barat pun iols t ...

At one point masa ramai ramai retis keluarkan perfume, supplier and kilang diorang company yang sama je pun lol. Lebih kurang krim timbang kilo lah tapi versi minyak wangi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat akaun onlyfans
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 04:25 PM | Show all posts
dlu bini kan ade butik
npe x gunekan je kepakaran yg bini ade tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list