Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1902
View
21
Reply

Pendakwah Minta Henti Kecam Zul Yahya

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-3-2021 04:06 PM | Show all posts |Read mode
Tindakan pihak tertentu yang mengecam pelakon Zul Yahya sehingga memaksanya mengambil keputusan meninggalkan kumpulan tabligh mendapat perhatian pendakwah dan pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).


Datuk Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata, kecaman bukan sahaja memburukkan keadaan malah, memberi persepsi negatif terhadap Zul serta jemaah tabligh.


Kata Mohd Izhar, kebanyakan individu tidak menyedari bahawa kecaman atau sifat suka menghukum merupakan amalan yang tidak disukai Allah selain lari daripada sifat ditunjukkan Nabi Muhammad S.A.W.




Kredit foto: IG Zul



Saya mohon sahabat laman sosial semua, tolonglah jangan menghukum Zul dan jemaah tabligh. Nabi Muhammad tidak menghukum tetapi baginda menyampaikan kebenaran.

Setiap kita ada pandangan berbeza. Perbezaan itu kita perlu sampaikan dengan hikmah. Saya yakin Zul mempunyai pandangan tersendiri dan mungkin akan berubah jika dibawa berbincang.

Tidak perlu keluar jemaah tabligh kerana jemaah tidak salah pun. Saya suka cara dakwah jemaah tabligh yang penuh dengan hikmah. Maka, teruskanlah bersama jemaah.

Bagilah beliau peluang untuk bermuhasabah dan bertafakur. Insya Allah semua kita akan ada jalan keluar. Hidayah milik Allah, katanya di Instagram.


Sebelum ini, Zul menerima pelbagai kecaman susulan beberapa kenyataan panas membabitkan isu vaksin dan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 di masjid dan surau.


Susulan itu, Zul mengambil keputusan untuk meninggalkan jemaah tabligh selepas ia menerima tempias kritikan orang ramai.


Zul merupakan antara selebriti yang sering muncul di kaca televisyen dengan membintangi pelbagai drama tempatan sebelum ini.


Bagaimana pun, pelakon itu memperlahankan karier seninya selepas mula serius untuk mendalami ilmu agama.




Sumber: ProjekMM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-3-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lantak kau la. Jgn jadi penonggeng agama dah la.. ratib dosa orang tapi sendiri kaki cikcap, kaki porno, penzina
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 05:28 PM | Show all posts
tak tau apa nak kata....


kadang2 aku nampak dia cm yassin senario pn ada...

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 06:15 PM | Show all posts
entah

kecam org yg bagi pandangan

yg jadi gay2 pondan2 pedo korang tk nk kecam

siap bagi lak tu masuk tandas wanita

beli produk2 timbang kilo diorang

sonok kot dengar ucapan tunggang agama puak2 gay2 pondan2 pedo ni?

ish ish ish
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 06:25 PM | Show all posts
Nabi Muhammad tidak menghukum tetapi baginda menyampaikan kebenaran.


dan dan tak menghukum.... yg kejar sajat tu pebenda ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 06:30 PM | Show all posts
tonggang jangan tak tonggang..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbbtu kena lebih byk berdiam
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:03 PM | Show all posts
Dia pun berenti la buat kenyataan yang tak pasti.
Even nak masuk mekah pun kerajaan saudi nak org bervaksin je.
Mmgla Allah penyembuh segala penyakit. Tapi allah suruh usaha. Bukan suruh redha makan habatus sauda je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:18 PM | Show all posts
Dia kecam org tak apa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
rajamoney replied at 8-3-2021 06:15 PM
entah

kecam org yg bagi pandangan

yg zul yahya judge org takpe...
mcm org yg backup sohai diectak tgk history kenapa...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 8-3-2021 08:18 PM
Dia kecam org tak apa pulak

kan... sbb die penonggeng agama haha
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 08:54 PM | Show all posts
dino replied at 8-3-2021 08:48 PM
yg zul yahya judge org takpe...
mcm org yg backup sohai diectak tgk history kenapa...

mmg la aku pun tk stuju ngn si kaber ni kdg2 over
tp kenang la jugak

org baru2 join tabligh nk kembali kpd agama yg benar mmg ada yg terbabas over

mcm la ko tk tau dino

jd org over2 mcm si kaber ni kena ada attitude adjustment

kena ada sembang face to face

bkn sembang makrifat hakikat kedai kopi tu

kena ada hujahan seimbang ngn orng cam ni

si kaber ni dah la tk skolah tinggi

yg amik kisah sngt orng cam dia ni sembang watpe

bkn dia wat jahat sokong keganasan sokong gay pondan pedo medo memedo pun

dia cuma bg pandangn yg kureng kena la ngn keadaan skang

bnyk sangat eskatologi

org baru2 belajau agama ni bkn kisah pasal eskatologi

kita kisah pasal aqidah ibadah dan juga akhlak

tu yg aku pun tak stuju ngn tabligh2 ni selain membusukkan surau zaman dulu2

tapi tngk tabligh la

kalau tabligh ni doktor2 loyer2 bagus2 punya kerja mmg bersih

ini tabligh rockstar

cane busuk suar jeans diorang zmn rocker cam tu la busuk surau dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tertengok kat fb dia sembang pasal rapat dgn politik...artis....ustaz bla bla bla
Pulun pukul habis....
Xpe pulak kn????

Org x kecam jemaah pun
Sebab ramai je jemaah yg helok
Yg x helok tu buat busuk semua
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
kecam orang lain sendiri tak nak ubah? eh? eh? eh? eheheheh?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2021 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ahhhh nasib ah. Kalau sekali dua dia buat kenyataan bangang dia tu, takpe jgk. Ni berkali2. Dia dgn Sohai boleh comolot jadi Brokeback Mountain
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 01:09 AM | Show all posts
tapi kecam orang lain boleh plak? cop org lain agent dajjal boleh plak?
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 07:22 AM | Show all posts
dia senang jer sebenarnya...
diam jer kalau taknak dikecam.
ko anti vaksin ke ko anti apa sekalipun.. diam..


Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ceritanya mudah. Tin kosong memang banyak bunyik. Orang yang ada ilmu, real knowledge tak akan easily keluar statement berat yang akan bagi impact to image Islam.

Sohai dan Zul Yahya ni ilmu ada la 2 kupang tapi act like mufti yang dah khatam semua kitab
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 07:54 AM | Show all posts
akuMNdia replied at 9-3-2021 07:22 AM
dia senang jer sebenarnya...
diam jer kalau taknak dikecam.
ko anti vaksin ke ko anti apa sekalipu ...

kan,mcm iwan dangdut tu,
byk nyayi lagu dangdut versi ketuhanan,tu cara dia berdakwah,bab vaksin ni dia diam je...xde sape2 nk kecam walau dia pakai serban besar,berjambang lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2021 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah dia ni sendiri menghukum orang lain kalau amik vaksin kalau hantar anak pergi sekolah serupa dajal pebende??
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list