Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2711
View
20
Reply

Maybank2u Palsu, Jangan Tertipu!

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-4-2021 06:48 AM | Show all posts |Read mode
Empat laporan polis buat melibatkan kes penipuan melalui pautan Maybank2u palsu yang melibatkan kerugian keseluruhan berjumlah RM22,300.


Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Datuk Zainuddin Yaacob berkata, mangsa akan menerima emel yang kononnya dihantar oleh pihak Maybank.


Dalam emel tersebut menyatakan bahawa akaun bank mangsa mempunyai masalah keselamatan.


Mangsa kemudian diminta untuk menekan pautan yang disertakan dalam emel tersebut.




Kredit foto: Maybank2u




Laman sesawang itu kelihatan seperti Maybank2u dan mangsa akan menekan pautan tersebut tanya menyedari yang ia adalah laman palsu.


Mangsa juga akan diminat untuk mengemaskini butiran peribadi, kata laluan dan nombor telefon melalui laman sesawang tersebut, katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Menurut Zainuddin lagi, mangsa kemudian akan mendapati wang dalam akaun miliknya akan berkurangan.


Ujarnya, dalam kes terbaharu, pautan laman sesawang palsu itu diperoleh menerusi iklan cabutan bertuah Maybank yang dipaparkan melalui Facebook.


Orang ramai disarankan supaya sentiasa memastikan laman sesawang Maybank2u yang dibuka adalah benar-benar sama dengan alamat sesawang Maybank2u


Segera berhubung dengan pihak bank sekiranya menerima emel yang mengarahkan anda untuk mengekaskini maklumat peribadi melalui laman sesawang Maybank2u, katanya.


Tambahnya, orang ramai juga boleh berhubung dengan CCID Scam Response Center di talian 03-26101559/1599 jika mempunyai kemusykilan atau keraguan.




Sumber: Suara Merdeka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-4-2021 09:30 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:31 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:31 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:32 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:32 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:33 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 10:12 AM | Show all posts
jangan sesekali tekan link yang di emel ka sms ka..hati2
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang mesej dr celcom pun ade gk skang. Suh topup using credit card and get extra credit. And overseas transactions declined time nk shopping website overseas base, dan2 pehtu masuk mesej suh update passport la personal info la kononnya bank block utk urusan international. Merepek, bank mana la prihatin sgt nk pantau org shopping tk boleh byr terus contact tuu. Ni recently dpt anda layak mendapat MYSalam sila kemukakan butiran lengkap di link bla bla. Oh scammer
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2021 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols selalu kalau login Maybank makesure keluar gambar dengan clue utk gambar tu...baru masuk password.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 01:01 PM | Show all posts
dpt link melalui email @ msg jgn senang2 click
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 01:04 PM | Show all posts
notM replied at 16-4-2021 09:06 PM
Meols selalu kalau login Maybank makesure keluar gambar dengan clue utk gambar tu...baru masuk passw ...

dah macam2 security features bank buat untuk protect consumer tapi masih ada juga yang nak jadi bodoh.

biarkan je lah


Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Selagi polis dalang disebalik scammer ni x dihukum teruk selagi tu masalah rompakan duit secara maya ni terjadi.... selagi rasuah wujud selagi tu jenayah berleluasa...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 16-4-2021 09:06 PM
Meols selalu kalau login Maybank makesure keluar gambar dengan clue utk gambar tu...baru masuk passw ...

penah call mebenk cek sumthing..orang mebenk pesan gitu jugak..tunggu keluar secure image ngan word kita set tu baru letak password..kadang yang jadi kes ni sebab customer kelam kabut letak password tak tunggu apa dah
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 07:19 PM | Show all posts
baru2 nih ai rajin layan bideo hackers vs scammers. kelakar hokeh, sampai TERbelajar mencarut dlm bahasa Hindi apapun, korang bole tengok cara scammers ni kelentong - selalunya mangsa dia org adalah org tua dan set2 yg tak reti sgt psl IT.








Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 16-4-2021 09:06 PM
Meols selalu kalau login Maybank makesure keluar gambar dengan clue utk gambar tu...baru masuk passw ...

Ada yang tipu pung cenggitu uols
Laki.iols.pernah terkena..
Entah mcmana.boleh sama
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 07:59 PM | Show all posts
Memang akan taip penuh maybank2u.com.my
Login dan kendian pastikan gambar serta ayat yg kita set tu betul baru sahkan & masukkan password

Email ke wassap ke mmg tak layan
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
user.name replied at 16-4-2021 09:31 AM

Yes, I received this notification via SMS also. Sempat click dan nampak address th lain. Terus iols called Maybank Service Centre maklumkan perkara ni. Maybank suruh block nombor tu, nombor dari Norway.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Zizi999 replied at 16-4-2021 08:48 PM
Yang mesej dr celcom pun ade gk skang. Suh topup using credit card and get extra credit. And oversea ...

Tapi kad kredit/debit Bank Islam memang akan block urusan jual beli luar negara kalu tak shariah compliant macam order dildo sex toys guna Amazon USA, menyibuk jah Bank Islam ini dengan urusan peribody orang, macam duit bapak dia pulak yang bayar
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 18-4-2021 10:58 PM
Tapi kad kredit/debit Bank Islam memang akan block urusan jual beli luar negara kalu tak shariah c ...

Baru tahu, mcm tu pulak bank islam rupenye. Hmm detail sgt brg nk dibeli pun amek tau. I punye case guna Maybank beli skincare, healthcare products gitu. Ada waktu boleh byr ade waktu tu block and dpt terus msj suruh update personal details by mesej ada yg minta no cvv terus.  Emel ktenye apple id and paypal blocked  or password attempts from others pun dpt kalau time aktif sgt transactions transfer or shopping. Emel tu nampak normal tp kt bwh tkde copyright infringement or ada satu dua huruf pelik kt link. Nak2 waktu i jd treasurer event kwn2 transfer to personal acc. Abisla meriah fon hahaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list