Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
4743
View
59
Reply

Duit Simpanan Habis Setengah Juta, Shaheizy Sam Tak Putus Asa

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-4-2021 03:13 PM | Show all posts |Read mode
Pelakon Shaheizy Sam atau Sam, 39, mendedahkan dia pernah kerugian RM500,000 dalam sebuah perniagaan diceburinya pada 2018 lalu.


Enggan mendedahkan butiran perniagaan apa, Sam berkata insiden itu antara pengajaran terbesarnya selain beberapa kali ditipu setiap kali memulakan mana-mana perniagaan.


Lebih menyedihkan, wang digunakan itu adalah hasil daripada simpanannya sendiri. Namun dia mengakui kerugian itu tidak pernah mematahkan semangatnya untuk terus mencari wang bagi memulakan perniagaan baharu.


Foto: IG




"Saya bukan orang kaya, semua itu memang duit simpanan sendiri. Pada awal masuk dalam bidang ini (perniagaan), saya hilang RM80,000. Kemudian saya kumpul lagi.


"Saya sekali lagi diuji apabila kehilangan RM500,000 pada 2018 lalu, namun saya tak boleh serik. Bagi saya duit bukanlah satu isu yang patut menjatuhkan seseorang dalam perniagaan jika nak berjaya," katanya.


Pelakon filem Polis Evo terbabit sebaliknya tidak patah semangat dan mahu terus positif. Baginya, dia menganggap kerugian sebegitu asam garam untuk berjaya dalam perniagaan dan perlu diambil secara positif.


  



"Sebagaimana Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandez dan hartawan terkenal, Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary, mereka juga mempunyai kesukaran dan kepayahan tersendiri sebelum berjaya.


"Kenapa mereka boleh? Semua kesusahan itu terpulang pada kita. Jangan biarkan ia menghalang, sebab selalunya yang menjadi penghalang itu adalah diri sendiri," katanya.


Baru-baru ini, Sam melancarkan perniagaan baharu miliknya iaitu produk makanan berasaskan coklat, Syoklat! SyokoTube. Dia berazam mahu meluaskan perniagaan itu ke seluruh Asia Tenggara.




  



"Saya sedar makanan berasaskan coklat adalah produk yang mendapat permintaan di seluruh dunia. Justeru, saya tahu produk yang dihasilkan berpeluang untuk pergi jauh.


"Insya-Allah, sekiranya diberi peluang dan mendapat sokongan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, saya yakin jalan untuk memasarkan produk ini selain di Malaysia lebih cerah," katanya. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-4-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Bosanla kau busuk kerak, dari bini kau yg muka mcm bibik kelas bawahan, adik ipar kau muka tua, akak ipar kau yg sama2 berbadan bunjut macam kau, mesti nak cerita kegagalan silam hasil didikan si gemuk othman jijan. Sesuai la Tuhan temukan jodoh yg sama busuk hina berkerak muka tua
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:28 PM | Show all posts
ayat jijang semang sangat
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:30 PM | Show all posts
rimas plak tengok muka tak kemas mcmtu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Bini kau over bini kau bingit bini kau mulut hauk satu team dengan fam lopak..sssoooo sheessshuuwaaii
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:41 PM | Show all posts
pasangan yang menjuarai carta pasangan kepam . no 2 jatuh kepada pasangan yang baru sebulan kawin tapi dok pukul canang macam dah 10 tahun kawin .
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sam sekarang tersangatlah kepam
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kontot yaaa badan sam ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Product 2018 dia tu product kurus tu kan... Yg dia gigih kuruskan badan laju2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa2 la korang mmg tak relevan lah
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:12 PM | Show all posts
silampumeja replied at 19-4-2021 03:51 PM
Product 2018 dia tu product kurus tu kan... Yg dia gigih kuruskan badan laju2 tu

produk yang tahun lepas diharamkan di Singapore tu kan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
silampumeja replied at 19-4-2021 03:51 PM
Product 2018 dia tu product kurus tu kan... Yg dia gigih kuruskan badan laju2 tu

Ha'ah produk tu la kot sebab tahun ni hanya ada news pasal produk kurus heols tu jah, by the way iols rasa propa je rugi separuh juta tu, tu basically harga total pasaran yang dia letak. Cuba kalau harga modal, mesti dalam 50k jah. Kan dia muflis? Motip nak tambah lagi kerugian atau hutang 500k?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 19-4-2021 08:14 AM
Ha'ah produk tu la kot sebab tahun ni hanya ada news pasal produk kurus heols tu jah, by the way i ...

Musim retis keluarkan kesusahan diri demi  menunjukkan hasil kekayaan pula pasni... Modul zizang bagi kat anak2 buah kan untuk siapkan... Biashe3e dia
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas kawin merundum sendu terus ko sam
Syukri yahaya juga mendonia gitu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sygnyaa.. Pdhal dlm polis evo.. Sgt berjenis ko ni Sam..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
lanse replied at 19-4-2021 03:45 PM
Sam sekarang tersangatlah kepam

Kan.. Kepam+busuk.
Dulu sebelum kawin nampak sam ni kemas la jugak.
Nasib la kaka faz tak sangkut, kalau tak terikut kepam sekali
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa dengan Faz dulu elok la jugak Sam ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 07:05 PM | Show all posts
heols membuncit balik ke...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal produk dia ni. Ala2 nutella tp 50ml kecik tu je dah RM10. Baik beli nutella or gardenia
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 07:40 PM | Show all posts
Taktik zizang semang.
Cite kegagalan dulu.
Pasni cite pengorbanan kat family lak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list