Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
3470
View
49
Reply

[Tempatan] Kelakar : Kementerian Sains patut tumpu cipta vaksin sendiri..bukan pegi beli kat luar

[Copy link]

Author: zidane_ziege    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-5-2021 11:02 AM | Show all posts
kluangman replied at 7-5-2021 10:10 AM
Boleh tengok netizen bash apabila Malaysia nak guna vaksin sinovac sampai KJ sendiri cucuk sinovac ...

Ko nak cuba buat lawak ke?

Jangan lupa PH dah pun lumpuhkan capability syarikat tempatan dalam membuat ubat sendiri. Tiba-tiba buat cadangan kenapa tak buat vaksin sendiri. https://focusmalaysia.my/mainstr ... hospitals-scrapped/

Report tersebut catat camni :
The PH government did not extend Pharmaniaga Bhds 25-year concession that ended on Nov 30 last year.The pharmaceutical group, which was the sole concessionaire, was given a 25-month lifeline to ensure a smooth transition to an open tender system for the procurement of drugs and medical equipment as well as distribution and logistics.

Tak kata pon yang kerajaan PH cuba lumpuhkan capability syarikat tempatan buat ubat sendiri

Ia catat pasal konsesi Pharmaniaga tak dilanjutkan & buat open tender

Ooopppssss .... cubaan macai totok party assobiyyah mengencing gagal lagi
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 11:42 AM | Show all posts
nape group dktor ka  penyelidik sndiri tk pakat2 supply lab sndiri, buat ujikaji sndiri , takat bina lab bape sen je

ni rata2 dktor yg bising2 ni masuk politik, jadi selebiriti la, jadi duta produk la.. takde ke dktor yg independen buat bnda2 ni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerajaan midin Abahcow lembu mana reti buat kerja. Jadi MB dulu duk kaya kan diri sendiri kroni anak beranak n gf jer. Tak reti urus negara pencen jer lahhhhh....mmg tak layak pun jadi PM...bukak Parlimen pun takut. PRU pun tak berani. Ugut Presiden Umno kemain.....rasuah melampau2...menteri timbalan ramai tapi cam bodoh semua.....Tunggu jer lah kena siasat SPRM ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Start small seperti di thailand. Contohi mereka utilizekan herba2 tradisional tempatan sebagai penawar covid walaupun hanya utk kurangkan symptoms. Teruskan kaji kaji dan kaji sehingga jumpa penawar. Buat apa ada ramai penyelidik, pegawai sains, doktor2, pakar2 di malaysia dengan bermacam awards2 tapi hanya duduk di pejabat... Saya pernah suarakan hal ini dulu kenapa malaysia tak ada usaha sendiri utk hasilkan ubat dan vaksin sendiri gunakan herba2, akar2 kayu tapi dikecam pula. Sungguh tak faham mentaliti sesetengah rakyat malaysia yg negatif pandang serong pada khasiat alam semulajadi ciptaan tuhan yg sempurna malah makanan2 sunnah nabi pun diperlekehkan mereka. Sains mesti menang katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 7-5-2021 11:42 AM
nape group dktor ka  penyelidik sndiri tk pakat2 supply lab sndiri, buat ujikaji sndiri , takat bina ...

Doktor pakar tgok 2 3 patient pon da meroyan kalau dkt gomen. Skrg stok2 doktor kontrak push gov serapkan dorg jadi tetap supaya dpaat jadi pakar. Kang jadi pakar sama je perangai musibat. Tu nk sgt jadi doktor pakar
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 12:44 PM | Show all posts
kalau beli lagi senang nak kelepet duit kot...

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 12:48 PM | Show all posts
Aerhys replied at 7-5-2021 12:11 PM
Start small seperti di thailand. Contohi mereka utilizekan herba2 tradisional tempatan sebagai penaw ...

Ya betul. Bila bercakap pasal vaksin tak semestinya nak guna uri bayi atau dari pork. India pun ada perubatan ayurveda dan bahan-bahan semula jadi pun ada sifat menyembuhkan. I yakin kita cukup ramai pakar yang boleh explore mende ni. Doktor-doktor pakar pun banyak kali dah bagi suggestion cumanya kerajaan je taknak bantu. Banyak proposal masuk longkang je. Pharmaniaga tu memang ada kaitan dengan Umno kan memang elok pun pecahkan monopoli.

Obviously harga vaksin yang mahal sampai nak korek tabung KWAN tu sebab nak sakau masuk poket utk hadapi PRU.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aerhys replied at 7-5-2021 12:11 PM
Start small seperti di thailand. Contohi mereka utilizekan herba2 tradisional tempatan sebagai penaw ...

kene tggu org kite berjaya kat negara luar, nanti bole la org malaysia tumpang bangge. dr dulu mcm ni la.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 03:06 PM | Show all posts
Kita ada expertise ke dalam industri pembuatan vaksin? aku tatau.  Bukan sekadar tukang buat tapi kemampuan R&D sekali.  Kalau ada then eloklah start buat sendiri tapi kalau takde rasanya makan tahun jugak nak capai level cipta vaksin sendiri.  Tu belum nak buat vaksin spesifik COVID tu.  Short term ni eloklah beli dari luar... nak tunggu buat sendiri tatau bila da..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu menteri order vaksin, satu menteri lgi edarkn vaksin.. Tu namanya pakat kerja adik beradik.......  Berkat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 04:54 PM | Show all posts
Ubat denggi pun dah berjaya dihasilkan kenapa tak cuba hasilkan ubat untuk covid19 pula.  Kalau berjaya pasti banyak negara akan cuba dapatkan ubatnya dari negara kita.  Peniagaan yang menguntungkan buat negara selain jual vaksin sebab benda yang amat2 diperlukan buat banyak negara.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 04:58 PM | Show all posts
lipans replied at 7-5-2021 10:51 AM
ingat senang nak buat vaksin?

india boleh buat..kenapa malaysia taknak start...we have ramai professor yg hebat2 jugak...jgn sampai indonesia buat dulu vaksin sudah
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 05:00 PM | Show all posts
batmana replied at 7-5-2021 11:42 AM
nape group dktor ka  penyelidik sndiri tk pakat2 supply lab sndiri, buat ujikaji sndiri , takat bina ...

geran research juta2 kan kat KPT/MOSTI tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini YB mamai ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Simunggu replied at 7-5-2021 10:06 AM
ya setuju...vaksin ni pun bukan teknologi baru...dari zaman aku lahir sudah ada

Sesekali sel otak hang bersambung jugak, KJ ni pegang kementerian inovasi, cuba hang ajaq kj ni apa makna inovasi
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sokong..dari awal lagi dah confuse, kenapa mosti yg uruskan pembelian vaksin, sebelum ni elok ja kkm jaga uruskan. Padahal geran n dana penyelidikan ratus juta kt mosti tu ada ja dpt tiap2 tahun. Cuba la be innovative sikit, tukar fokus penyelidikan tu. Scientist ramai2 kat universiti tu, silalah utilize kepakaran depa
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
kluangman replied at 7-5-2021 09:43 AM
Kalau Malaysia buat sendiri pun vaksin keluar pulak caption ni.

Untuk kayangan guna vaksin import ...

Gunakanlah barangan Buatan Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak inovative....sembang je Pandai...kuat politik
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
zidane_ziege replied at 7-5-2021 09:26 AM
Kita gagal tangani covid 100% disebabkan menteri yg datang drp umno

Menteri pertahanan : Mail Sab ...

Memang UMNGOK gagal total... Sembang je kencang..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2021 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 7-5-2021 10:17 AM
kawan aku cucuk sinovac hari rabu lepas. helok je sihat walafiat hidup je smpi skrang.  tp ada kol ...

Iols sinovac jgk
Tghri td
Rs kebas2 sikit sblh kiri ats ke bwh
Pening dan sikit selsema on off


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list