Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
3434
View
49
Reply

[Tempatan] Kelakar : Kementerian Sains patut tumpu cipta vaksin sendiri..bukan pegi beli kat luar

[Copy link]

Author: zidane_ziege    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-5-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaludin sepatutnya memberikan fokus untuk menghasilkan vaksin negara Malaysia sendiri sesuai dengan nama kementeriannya, bukannya membeli vaksin dari pihak lain.

Exco Kesihatan Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, apa yang berlaku sekarang di mana kementerian Khairy terlibat membeli vaksin, Kementerian Kesihatan pula mengedarkannya.

Ini satu hal yang tidak kena. Kenapa dua kementerian perlu untuk uruskan vaksin, satu beli satu edar.

Sepatutnya Kementerian Khairy tumpu untuk membuat vaksin kita sendiri kerana kita ada kemudahan itu bukan membuat kerja yang boleh dibuat oleh KKM, kata bekas pensyarah perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebelum menyertai politik itu dalam sidang media khas hari ini.

Dr Mariah berkata demikian dalam sidang media khas yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Rayuan Penamatan Proklamasi Darurat di sebuah hotel dekat Kampung Baru hari ini.

Dalam sidang media itu, Dr Mariah juga membangkitkan kesukaran Selangor Task Force fof Covid-19 (STFC) yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri Selangor untuk menjalankan fungsinya bagi membantu melawan wabak ini.

Kami tidak diberikan data oleh KKM untuk digunakan dalam menjalankan kerja-kerja kami.

Kami berharap, bila dah ada darurat, kerajaan boleh menggunakan darurat untuk berkongsi data itu bagi memerangi Covid-19, tetapi itu tidak berlaku.

Jadi apa fungsi darurat ini untuk melawan Covid-19 kalau itupun tidak boleh dilakukan, kata beliau.

Malaysia akan menerima 32 juta dos vaksin Covid-19 keluaran Pfizer-BioNTech, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin 8 Mac lalu.

Beliau berkata, pemerolehan itu akan dimuktamad selepas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menandatangani perjanjian dengan syarikat itu.

Menteri Kesihatan, selepas rundingan dengan Pfizer, akan menandatangani tambah bekalan. Pfizer akan membekalkan 32 juta dos atau 50 peratus daripada populasi atau penduduk di negara kita, kata Khairy yang menimbulkan lagi tandatanya, apa peranan kementerian Khairy ini sebenarnya.


kalau dah nama #kerajaangagal memang tak kemana lah..dok bodo tang tu jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita gagal tangani covid 100% disebabkan menteri yg datang drp umno

Menteri pertahanan : Mail Sabri
Menteri Kesihatan Adham Baba
Menteri Sains : Khairi Jamaludin
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 09:32 AM | Show all posts
zidane_ziege replied at 7-5-2021 09:26 AM
Kita gagal tangani covid 100% disebabkan menteri yg datang drp umno

Menteri pertahanan : Mail Sab ...

menteri MITI semburit bekas ahli PKR katak lompat dari PH ke PN

nak import barang kene kelulusan kementerian MITI.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
pasa replied at 7-5-2021 09:32 AM
menteri MITI semburit bekas ahli PKR katak lompat dari PH ke PN

nak import barang kene kel ...

Aih menteri miti tu pembangkang ka sampai dia boleh sekat hang nk import apa2?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 09:43 AM | Show all posts
Kalau Malaysia buat sendiri pun vaksin keluar pulak caption ni.

Untuk kayangan guna vaksin import
Untuk rakyat guna vaksin tempatan
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 09:50 AM | Show all posts
kluangman replied at 7-5-2021 09:43 AM
Kalau Malaysia buat sendiri pun vaksin keluar pulak caption ni.

Untuk kayangan guna vaksin import ...

saya sambung.....

lepas tu ada lah NGOK NGOK dengan pembangkang bersuara pulak....

Kenapa tak beli sahaja di luar? membazirkan wang rakyat! duit itu patut disalurkan untuk membayar makanan warga asing dan tempat tinggal nya
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 09:53 AM | Show all posts
politik politik dan politik.......sudah sudahlah min........semua sama jer...bantuan kerajaan dah mohon ke belum?.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
kluangman replied at 7-5-2021 09:43 AM
Kalau Malaysia buat sendiri pun vaksin keluar pulak caption ni.

Untuk kayangan guna vaksin import ...

belum buat dah berkalau kalau..sebab tu kau layak dapat menteri bodoh tak kira dtg dari mana pun

mentaliti memandang rendah pada kemampuan rakyat sendiri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
minah_gesek replied at 7-5-2021 09:53 AM
politik politik dan politik.......sudah sudahlah min........semua sama jer...bantuan kerajaan dah mo ...

kau ingat aku miskin mcm kau ke sikit2 hadap bantuan kerajaan?

aku tak hadap dan tak perlu bantuan dan aku bayar cukai..jadi aku nak apa yg aku bayar tu berbaloi..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:00 AM | Show all posts
Wow.. main politik lagi..

mampuih gak lagu ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
politik penting..supaya rakyat sedar punca kesusahan mereka skrg adalah dtg drp umno yg sokong semburit dan kebodohan menteri umno..

sbb skrg umno nk play victim mcm mereka yg tertindas dibawah kerajaan yg mereka sendiri sokong
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:06 AM | Show all posts
ya setuju...vaksin ni pun bukan teknologi baru...dari zaman aku lahir sudah ada
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:06 AM | Show all posts
kan sebelum ni dah timbul isi farmasi Malaysia memang dah dalam proses nak hasilkan vaksin, pastu separuh jalan je sebab gomen tak support ke apa entah tak ingat sebabnya...mungkin pharmacist di porem ini boleh bagi pencerahan yach
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:10 AM | Show all posts
zidane_ziege replied at 7-5-2021 09:56 AM
belum buat dah berkalau kalau..sebab tu kau layak dapat menteri bodoh tak kira dtg dari mana pun
...

Boleh tengok netizen bash apabila Malaysia nak guna vaksin sinovac sampai KJ sendiri cucuk sinovac untuk yakinkan rakyat.Macam industri kereta, sebelum kita buat kita kena belajar pasang dulu. Malaysia dah start pun melalui Pharmaniaga.


Jangan lupa PH dah pun lumpuhkan capability syarikat tempatan dalam membuat ubat sendiri. Tiba-tiba buat cadangan kenapa tak buat vaksin sendiri. https://focusmalaysia.my/mainstr ... hospitals-scrapped/

https://www.thestar.com.my/busin ... to-produce-vaccines

PETALING JAYA: Pharmaniaga Bhd has tied up with China-based Sinovac Biotech Ltd to manufacture Covid-19 vaccines in Malaysia.
In a filing with Bursa Malaysia, pharmaceutical company Pharmaniaga said its wholly-owned subsidiary, Pharmaniaga Lifescience Sdn Bhd (PLS), had entered into a local manufacturing agreement with Sinovac Biotechs subsidiary Sinovac Life Sciences Co Ltd to manufacture the vaccine.

The agreement and collaboration contemplated therein will serve as a platform for Pharmaniaga to further strengthen its vaccine business.
This will also help Pharmaniaga in long-term partnerships, including technology transfer to grow the sector in Malaysia.


Pharmaniaga added that the collaboration will also provide it with another income stream that will contribute to the profitability of the company in the future.
Under the deal, Sinovac will authorise PLS on an exclusive basis to promote, market, sell and distribute in Malaysia in accordance with the terms and conditions of the agreement.
Barring any unforeseen circumstances and subject to the product being approved by the regulatory authorities, this collaboration is expected to contribute positively to the groups future earnings and earnings per share for the financial year ending Dec 31,2021, said Pharmaniaga.




Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:17 AM | Show all posts
kluangman replied at 7-5-2021 10:10 AM
Boleh tengok netizen bash apabila Malaysia nak guna vaksin sinovac sampai KJ sendiri cucuk sinovac ...

kawan aku cucuk sinovac hari rabu lepas. helok je sihat walafiat hidup je smpi skrang.  tp ada kolig die pening2 sampai muntah tapi ni aku rasa ikut ketahanan badan sbb kawan aku tu jarang sakit. kawan aku ni membesar kt kg so kecik2 dulu die bangun pagi pegi sekolah mandi air kolah sejuk je, org kata imuniti badan org kg ni tinggi skit dari set2 duk pekan tapi wallahualam la
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:19 AM | Show all posts
Malaysia ada big pharma yg buat R&D?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2021 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zidane_ziege at 7-5-2021 10:24 AM
kluangman replied at 7-5-2021 10:10 AM
Boleh tengok netizen bash apabila Malaysia nak guna vaksin sinovac sampai KJ sendiri cucuk sinovac ...


Astazeneca pun rakyat malaysia sapu la..asalkan vaksin..bukan rakyat malaysia tak nak cucuk vaksin..

netizen bising sebab vaksin yg keri beli tu lebih mahal drp negara lain beli..itu je..

dan artikel bawah tu apa la salahnya dh offer nak pasarkan vaksin tu..ajak terus  la pembuat vaksin  tu bukak satu dua kilang kat malaysia ni..ajak segera sbb vaksin tu nak pakai skrg bukan lg 10 tahun..kilang2 pun dah banyak tutup..bole guna utk buat vaksin

lepas tu boleh la suruh pakar kita belajar..

ini cuma nak jadi salesman vaksin diorg je buat apa
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:37 AM | Show all posts
zidane_ziege replied at 7-5-2021 10:23 AM
Astazeneca pun rakyat malaysia sapu la..asalkan vaksin..bukan rakyat malaysia tak nak cucuk vaks ...

Tentang harga tu boleh share berapa harga yang Malaysia beli berbanding negara luar?

Sekarang ni tengah emergency. Tak sempat nak buat kilang vaksin bagai. Yang penting kita dapat eksport minyak sawit, barang elektronik dsb. Duit guna untuk beli vaksin. Beli daripada pelbagai sumber untuk kurangkan risiko dari segi supply dan efektif

Memang ada kilang vaksin di Malaysia ni tapi bukan vaksin covid la. Lama-lama nanti bolehlah buat generic vaccine untuk covid bila copyright dah habis atau under emergency circumstances.

https://www.pharmaceutical-technology.com/projects/bharat/
http://www.ajpharmaholding.com/our-business/
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:51 AM | Show all posts
ingat senang nak buat vaksin?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2021 10:57 AM | Show all posts
Simunggu replied at 7-5-2021 10:06 AM
ya setuju...vaksin ni pun bukan teknologi baru...dari zaman aku lahir sudah ada

Iyer..tapi masaalah saintis2/doktor/pakar kita byk kerja overseas....gaji ciput. Contoh abg meols.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list