Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
713
View
1
Reply

Ini Fakta Menarik Tentang Denmark Yang Tidak Ramai Orang Tahu

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-5-2021 08:41 PM | Show all posts |Read mode
Ini Fakta Menarik Tentang Denmark Yang Tidak Ramai Orang TahuDenmark ialah salah satu negara Skandinavia yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan. Untuk pengetahuan anda, Denmark ialah sebuah negara yang mempunyai pelbagai etnik seperti Frank, Burgundi, Jutes dan Norse (Viking).


Denmark mempunyai penduduk paling bahagia di dunia walaupun harga barang-barang di negara ini cukup tinggi. Selain itu, taman tema tertua dan kedua tertua di dunia turut boleh ditemui di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, Walt Disney mengambil inspirasi daripada taman-taman tema tersebut untuk membina Disneyland. Sekiranya anda mahu tahu, Denmark mempunyai 3 huruf yang tidak ada di dalam abjad Inggeris iaitu Æ, Ø dan Å yang merupakan huruf vokal dan ditulis selepas huruf Z dalam susunan abjad.

Denmark ialah negara pertama yang menggunakan bendera dengan corak warna merah dan putih. Diberi nama Dannebrog, bendera ini digunakan ketika zaman pemerintahan Raja Valdemar III pada awal abad ke-13.

Menurut cerita rakyat, Denmark yang merupakan kerajaan Kristen pada masa itu sedang berperang dengan Estonia pada tahun 1219. Walau bagaimanapun, bendera merah dengan corak salib putih tiba-tiba jatuh dari langit.

Ia kemudiannya dianggap sebagai Tuhan menyokong perjuangan mereka sehingga membuat pasukan Denmark lebih bersemangat dan akhirnya menang peperangan tersebut.Dalam pada itu, pendidikan di Denmark ialah percuma. Namun, apa yang lebih menarik ialah para pelajarnya menerima elaun setiap bulan daripada pemerintah Denmark.

Tidak berhenti di situ, kos perubatan di Denmark juga percuma. Selain itu, 50 peratus penduduk Denmark pergi bekerja dengan menunggang basikal sehingga jumlah kenderaan berkenaan di Copenhagen adalah lebih banyak daripada jumlah penduduknya.

Pernahkah anda melawat Denmark? Apa pendapat anda tentang negara tersebut?

Penulis:

Muhammad Amirul Asyraf Shamsuddin adalah pelajar Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA) UiTM.
Prof Madya Dr. Mohd Syuhaidi Abu Bakar adalah Pensyarah Kanan dan Timbalan Dekan Penyelidikan dan Jaringan Industri (FiTA) UiTM.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-5-2021 04:25 AM | Show all posts
A beautiful place, very serene and the people are lovely.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list