Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
2172
View
59
Reply

[Tempatan] Setelah guna dana KWAN kadar vaksinasi Masih lebih rendah dari negara gagal Indonesia

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-5-2021 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by ResellerMaxis at 16-5-2021 07:59 PM

Mana perginya RM5 bilion dana KWAN, DAP tanya PM

PETALING JAYA: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng meminta Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menjelaskan bagaimana RM5 bilion dari Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) untuk program vaksin Covid-19 digunakan memandangkan kadar vaksinasi kekal sangat rendah.

Beliau dalam kenyataan berkata, kadar vaksinasi negara hanya 2.3% (untuk mereka yang menerima dua dos penuh), lebih teruk daripada Indonesia yang mencatatkan kadar vaksinasi 4.2% untuk jumlah penduduk lebih ramai.

Bagaimana RM5 bilion ini dibelanjakan? Malaysia adalah negara Asia Pasifik terburuk dari segi jangkitan Covid-19 per kapita dan kini kadar jangkitan harian kita melebihi Indonesia.

Tidak hairanlah Indonesia menggunakan Malaysia sebagai contoh yang menyedihkan untuk memberi amaran kepada rakyatnya agar tidak mengikut Malaysia dalam kegagalan pematuhan SOP Covid-19, katanya merujuk saranan Kementerian Kesihatan Indonesia baru-baru ini kepada rakyatnya untuk belajar daripada pengalaman Malaysia yang kembali mengalami lonjakan kes.

Lim berkata, wujud perasaan kesuraman dan kekecewaan yang semakin meningkat dengan lonjakan jangkitan Covid-19 dan jumlah kematian semakin tinggi sehingga perlu melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 di seluruh negara.

Berapa banyak lagi PKP yang perlu dilalui rakyat Malaysia, ketika kerajaan Perikatan Nasional dengan keras kepala menolak untuk mengakui kegagalan mereka dalam menguruskan krisis Covid-19 dan menghentikan dasar yang berubah-ubah dan pusingan U SOP Covid-19, ketidakcekapan yang jelas dan juga amalan dua darjat dalam penguatkuasaan pematuhan PKP?

Beliau berkata, ramai rakyat tidak merasakan manfaat ekonomi daripada RM622 bilion yang diperuntukkan untuk memulihkan ekonomi sejak penularan pandemik pada Mac tahun lalu.

Katanya, kerajaan perlu menjelaskan mengapa peruntukan sebesar itu nampaknya tidak menguntungkan rakyat, menyelamatkan pekerjaan dan perniagaan, terutama di sektor runcit, borong, pembinaan, pelancongan serta perhotelan.

Itulah sebabnya Parlimen perlu bersidang agar kerajaan tidak dapat berselindung berkenaan perbelanjaannya bagi memastikan setiap sen digunakan sepenuhnya untuk membantu rakyat Malaysia mengatasi krisis negara ini, katanya

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 16-5-2021 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
cik_chili replied at 16-5-2021 07:58 PM
Geng anti vaxx hidup subur kt msia...mana taknya...mrk lebih percaya jul yahya berbanding dr Amalina ...

Salahkan rakyat juga? Walhal berlambak yang dah register tapi krik krik krik akibat kerajaan lembab.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-5-2021 07:59 PM
Salahkan rakyat juga? Walhal berlambak yang dah register tapi krik krik krik akibat kerajaan lemba ...

Lembab ke sampai kena lelong astra zeneca ... Rs beli laa byk mana pun vaksin tp kalu kesedaran tu xde..xde fungsi jugak...

Betul PM slow utk dptkan first batch tu...katanya trip dia ke yindon aritu sbenarnya nk pujuk yindon bg vaksin sbb msia dah terkebelakang sgt banding ngn jiran lain...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2021 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
cik_chili replied at 16-5-2021 08:05 PM
Lembab ke sampai kena lelong astra zeneca ... Rs beli laa byk mana pun vaksin tp kalu kesedaran tu ...

So rakyat indon lagi tinggi kesedaran dari rakyat malaysia? Salah rakyat juga?

Tu tanda kegagalan kerajaan juga kalau indonesia ada kesedaran lebih tinggi.

Rata rata sudut pun negara kita lebih baik dari indonesia. Gaji minimum, income per capita, education dan berbagai lagi.

Tapi kerajaan lembab ni xberjaya bagi kesedaran pada rakyat sebagaimana kerajaan indonesia beri pada rakyat mereka?

Masa singapore berjaya memvaksin kebanyakan rakyat mereka. Kita kata mereka maju n negara kecil. Mudah.

Now indonesia pun double rate dari kita. Walaupun population mereka 10x lebih ramai dari kita.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-5-2021 08:08 PM
So rakyat indon lagi tinggi kesedaran dari rakyat malaysia? Salah rakyat juga?

Tu tanda kegagal ...

Agree ... Kalu kerajaan pro aktif dari awal bukan sibuk tabur dedak ... Takkan sempat geng anti vaxx tabur racun dulu..x sekat ... Lebih suka bergaduh berebut kerusi berbanding nk bantu rakyat..

Betul ,yindon skrg pun xnk stay keje kt msia dah...mrk semua nak balik...tmsuk tukang urut aku...xnk dtg msia dah...dia dah yakin dgn gomen dia...

Aku x blame rakyat secara total tp kwn aku sendiri terlibat secara direct dgn geng anti vaxx ni...mrk lagi aktif dr gomen...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:24 PM | Show all posts
Ya, alhamdulillah sehingga hari ini Indonesia sukses dengan program vaksinasinya. Semoga bisa dicontohi.

Indonesia Juara Vaksinasi COVID-19 di Asia Tenggara
Tommy KurniaTommy Kurnia
08 Mar 2021, 08:29 WIB

Liputan6.com, Jakarta - Indonesia berhasil meraih posisi atas pada program vaksinasi COVID-19 di Asia Tenggara. Indonesia sedang unggul dalam persentase populasi yang mendapat satu dosis vaksin, serta total pemberian jumlah dosis vaksin.

Berdasarkan data Our World in Data, Senin (8/3/2021), Indonesia berada di peringkat dua dalam persentase populasi yang sudah mendapat vaksin COVID-19. Singapura yang memiliki populasi sedikit berada di peringkat pertama.

Vaksinasi di beberapa Asia, seperti Singapura, Malaysia, Korea Selatan, dan Jepang, mengalami "keterlambatan" karena mereka harus menunggu vaksin Pfizer dari Eropa.

Sementara, Indonesia mengimpor Sinovac dari Beijing yang tiba lebih cepat. Indonesia pun memulai program vaksinasi pada 13 Januari 2021.

Indonesia saat ini berada di posisi pertama pada jumlah vaksin yang telah disuntikan di Asia Tenggara.

Total dosis vaksin yang disuntik di Indonesia sudah lebih dari 3,5 juta.

Secara global, Amerika Serikat, China, dan Uni Eropa berada di posisi puncak dalam hal pemberian dosis vaksin COVID-19.

https://www.liputan6.com/global/ ... 19-di-asia-tenggara


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2021 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 16-5-2021 08:24 PM
Ya, alhamdulillah sehingga hari ini Indonesia sukses dengan program vaksinasinya. Semoga bisa dicont ...

Congrats Indonesia. Alangkah indahnya negara sekiranya dipimpin oleh pemimpin yang mementingkan rakyat dan negara berbanding tembolok sendiri.

Siapa yang kata siapa pun jadi pemimpin sama je. Tetap corrupt. Boleh lihat bagaimana Indonesia doing the impossible.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:31 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-5-2021 08:27 PM
Congrats Indonesia. Alangkah indahnya negara sekiranya dipimpin oleh pemimpin yang mementingkan ra ...

Iya Bang, terima kasih Bang




Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:39 PM | Show all posts
Sudah hampir 10 juta orang mendaftar vaksin di MySejahtera. Daripada jumlah itu berapa org yg sudah divaksin? Masalah sekarang bukan orang tak nak dapatkan vaksin tapi vaksin tu sendiri lambat sampai.
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/05/815669/681426-individu-terima-dua-dos-vaksin-covid-19
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 08:42 PM | Show all posts
Edited by Friska at 16-5-2021 08:55 PM

Hingga semalam tanggal 15 Mei 2021, sudah 5 persen warga Indonesia sukses divaksinasi




https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=IDN

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miszclassique at 16-5-2021 09:15 PM
ultra78 replied at 16-5-2021 08:39 PM
Sudah hampir 10 juta orang mendaftar vaksin di MySejahtera. Daripada jumlah itu berapa org yg sudah  ...


Katanya 1 juta dah divaksin tapi i taktau tu include AZ ke tak

Ni total yg dah divaksin sumber dari vaksincovid.gov.my, tak pasti both dosage atau 1st dose pun include dalam ni
Screenshot_20210516_211234_com.brave.browser_edit_452015714483110.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2021 09:35 PM | Show all posts
miszclassique replied at 16-5-2021 09:11 PM
Katanya 1 juta dah divaksin tapi i taktau tu include AZ ke tak

Ni total yg dah divaksin sumbe ...

Putrajaya jer laju. mentang mentang pentadbiran kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah antivaksin gembira baca berita ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Super lembab.
Patutnya rakyat selangor diutamakan utk vaksin sbb kadar harian positif adalah sangat kritikal
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 09:50 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-5-2021 08:27 PM
Congrats Indonesia. Alangkah indahnya negara sekiranya dipimpin oleh pemimpin yang mementingkan ra ...

Hmmmmmmm.....jilat lah sampai kebas lidah
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-5-2021 09:35 PM
Putrajaya jer laju. mentang mentang pentadbiran kerajaan.

I ada terbaca haritu rakyat Thai nak saman government dia sbb slow vaccination
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2021 10:25 PM | Show all posts
minah_gesek replied at 16-5-2021 09:50 PM
Hmmmmmmm.....jilat lah sampai kebas lidah

jilat siapa lak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa kkm x berani nak banding statistik vaksin kita dgn indon/ singapore?



Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 16-5-2021 10:53 PM
Kenapa kkm x berani nak banding statistik vaksin kita dgn indon/ singapore?

Mestilah nak kena up diri sendiri jugak, better than Australia and Japan kira ok perrr... I bagi contoh situasi lain kalau baca apa2 experimental artikel kt jurnal bahagian perbandingan result, mestilah kita akan up result kita dan letak comparison yg low sikit dari kita untuk tunjuk result kita lagi bagus dari others
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miszclassique at 16-5-2021 11:33 PM

Singapura mula vaksinasi 30 disember, malaysia start vaksinasi 26 februari. Gap lebih kurang 2 bulan kat situ. As of now, Malaysia dah vaksin (1 dos) 1.17 juta rakyat, singapura dah vaksin (1 dos) 1.90 juta rakyat. Sebenarnya tak jauh sgt beza tu, lepas raya ni makin bertambah la tu harap bersabar semuanya tunggu stok vaksin sampai

Pengiraan mudah average per hari (include weekend dan holiday walaupun ppv tak operate) sbb nama pun pengiraan mudah kn

Singapore: 30/12/2020 - 15/05/2021 (137 hari)
1900000/137 = 13868 orang sehari

Malaysia: 26/2/2021 - 15/5/2021 (79 hari)
1170000/79 = 14810 orang sehari

Kt thread sebelum ni i ada ckp pasal ppv ni, kesian jgk tengok nurse dan dr2 yg bertugas dkt ppv tu mcm tak menang tangan, itu pun nasib baik ada volunteer2 yg tolong mcm APM, Rela dsb.. PPV pun kdg2 weekend pun masih beroperasi kalau tak silap taktau lah untuk capai target ke apa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list