Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
3912
View
29
Reply

Didie Alias Trauma, Hilang 5 Ahli Keluarga Akibat Covid-19

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-8-2021 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Kehilangan lima ahli keluarga akibat COVID-19 dalam tempoh singkat memberi kesan emosi kepada pelakon, pelawak dan pengacara, Didie Alias.


Masih trauma dan sedih dengan nasib malang menimpa insan tersayang, Didie atau nama sebenar, Fadzilah Mohd @ Ali, 49, mengaku semakin paranoid dengan situasi penularan pandemik COVID-19 sekarang.




Foto: IG




"Saya rasa terkesan apabila satu demi satu anggota keluarga pergi akibat COVID-19. Bermula dengan ibu saudara iaitu adik bongsu sebelah emak.


"Kemudian diikuti nenek saudara, bekas abang ipar dan dua sepupu yang membesar bersama-sama. Luluh rasa hati apabila hanya mampu melihat jenazah mereka yang sudah siap dikapan melalui video yang dikirim.


"Semakin hari, virus ini semakin hampir dengan kita apabila anggota keluarga sendiri menjadi mangsa," katanya kepada BH Online.




  



Tidak sanggup situasi sama berulang atau menimpa orang lain, Didie memohon semua pihak agar sentiasa menjaga kesihatan diri dengan mengamalkan prosedur operasi standard (SOP).


"Antara mangsa adalah insan yang rapat dengan saya. Bayangkan, kami sudah lama tidak berjumpa dan bagaimana perasaan apabila tiba-tiba dikhabarkan mereka sudah meninggal dunia.


"COVID-19 bukanlah sesuatu rekaan. Harapan saya semua orang dapat melaksanakan tanggungjawab masing-masing agar penularan wabak ini dapat dikekang," katanya.




  



Dalam perkembangan berkaitan, pelakon yang terkenal dengan watak antagonis itu turut meluahkan kebimbangan peningkatan kes positif COVID-19.


"Emak saya kini berada di Melaka bersama adik. Apabila dapat tahu ada kejadian positif COVID-19 di kawasan berhampiran, saya jadi takut dan berkali-kali berpesan agar tidak keluar rumah dan menjaga kebersihan.


"Dalam keadaan sekarang, kita kena sentiasa jaga diri. Tidak lama lagi, iaitu selepas mendapat suntikan kedua vaksin COVID-19, saya akan kembali ke lokasi drama Cukup Derita Itu untuk menyambung penggambaran.




  



'Kalau ikutkan perasaan memanglah takut untuk bekerja terutama apabila angka kes makin meningkat. Tetapi sudah namanya kerja, kenalah buat.


"Cuma saya kena ambil langkah keselamatan yang lebih dan sentiasa patuh kepada SOP," katanya yang mula dikenali menerusi filem Kanta Serigala dan Boss ini. -CARI


Sumber: Berita Harian
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd didie sekeluarga
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah untuk keluarga yang terlibat
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg menakutkan sb keadaan skg tp pk2 balik kita mmg akan mati jugak nanti cuma manusiawilah ada prasaan rindu sedih dll. tapi kita hidup didunia mmg menuju akhirat pon, yg pegi dulu tu dipanggil awal je. kita2 yg tinggal ni kena sedialah bekal ke Sana. wallahualam.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:29 PM | Show all posts
Takziah. Semoga sheolls dan ahli keluarga tabah dan teruskan berjaga jaga
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Covid nih ..hanya dikalangan mereka yg ada ahli kuarga mati je rasa terkesan ye ..tambahan yg mati serentak....yg xde kematian msh dlm waspada dan ada juga yg buat main pasal covid ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
faham sgt trauma tu.. 3 org yg rapat dgn aku pun dah meninggal dunia kerana covid.. Rasa down sgt
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 02:47 PM | Show all posts
hat yg last vid laki dia peluk dia pakai baru serba putih biru tu aku terbayang ungkasyah terlebih cautut smpai kurus kering cenggitu..ahahahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 02:58 PM | Show all posts
boleh relate dengan situasi ini
kebetulan yang meninggal kerana kobid adalah saudara and kenalan rapat aku

dia punya kepenatan emosi itu lain mcm .....

Arwah2 dimasukkan hospital dan di"tidur"kan atas faktor usia dan kesihatan

tiap kali akan call doctor tanya perkembangan
kadang up
kadang down

bila doctor dah bagi isyarat tak dapat diselamatkan ..... hari2 minta video call
video call diiringi bacaan al quran dan tangisan ....

bila salah sorang meninggal
tak sempat untuk bersedih .... yang lain pulak konsidi down dan kritikal ...

ibarat belum sempat smbuh luka lama
ko dihadapkan dengan kemungkinan yang sama
beban kesedihan kematian tak habis
beban kesedihan "kritikal" plak menambah

kemudian satu2 meninggal dan cycle itu berterusan
sampailah yang kritikal dan tak dapat diselamatkan "jatuh" satu persatu .....
dan emosi kau pun turut jatuh

sehingga fikiran kau tak lagi stable
kadang kau hilang dalam fikiran sendiri ....
sama ada dalam kesedihan mahupun ketakutan dengan persoalan bermain kat kepala "Sapa yang seterusnya?"

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 04:54 PM | Show all posts
Takziah, Mummy Didie...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah didie. My kazen pn meninggal last week sbb covid. Muda lg.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam Takziah
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga hilang trauma.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kak didi, teringat keluarga dia dalam rancangan masak2. Happening je
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
ramai tak pcaya kan...dah kena btg hidung baru tau siapa lg kuasa
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnailaihirajiun
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
baru tahu nama sheols fadzilah
btw takziah didie
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Takziah. Memang la yg paling iols rasa sedih dan ralat sebab lama tak jumpa tup2 meninggal sampai bila2 tak jumpa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list