View: 84302|Reply: 269
|
HANDMADE CHOCOLATE & FUDGE
[Copy link]
|
|
shida, rasanya boleh try cam buat topping tu kot, buat double boil, masukkan lah susu + butter - well ingredients terpulang kehendak sendiri. Boleh bagaikan ikut citarasa memasing.
ada nampak acuan tuk buat chocolate ni kat BWY puasa ari tu. tonet2 je acuan dia... |
|
|
|
|
|
|
|
best buat chocolate sendiri ni.....
cuma pernah buat dua kali, ingat lupa sebab sudah lama....exact recipe tak ada masa ni, buku tu sudah di hantar ke kampung......
campuran kacang, coconut dan lain-lain dengan melted chocolate...lepas tu simpan dalam fridge...sedap
macadamia nuts campur dengan chocolate juga....sama process shapekan dengan sudu....
yang 1st and 2nd dalam gambar tu ada dalam buku, belum pernah cuba lagi...... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM
[img]http://www.butlers ...
ada saya terbaca dlm mag SAJI beberapa tahun sudah cara2 buat home made choc. mcm buat cookies jer..nanti kalau saya jumpa cari mag tu saya buh kat sini.. |
|
|
|
|
|
|
|
Pernah try 1 resepi homemade chocolate yg ada dlm simpanan tp bila dh siap, dia jd keras cam coklat bar tuh.
I thought resepi tuh jd coklat yg lembut gitu.
Or... is it because tak letak filling so dia jd keras yek?:hmm:
Emmm... tak pasti la!:stp:
Segan nk paste resepi kt sini sbb 30% I'll not encourage sesapa nk wat but worth to try la drp tak pernah wat langsung, kan!
Hihihihi... :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Nih la resepinya...
Maybe leh campurkan ngan nuts utk lbh sedap but time buat dulu, tak ada nuts so exactly ikut resepi dia nih.
Lupa la ambik kt mana resepi nih... :stp:
CHOCOLATE MOCHA FUDGE
500 g cooking chocolate.
250 g susu pekat manis.
30 g butter.
3 s.t. Nescafe.
1. Campurkan susu pekat, butter, Nescafe dan chocolate. Masak atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan dlm acuan 20 cm yg dialas degn aluminium foil.
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dh sejuk leh la potong 4 segi kecil.
*Klau nk lawa, leh tabur ngan badam cincang sblm ia mengeras.
*Pas potong2 tu, leh gak taruk dlm paper cup. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
actually, shida bukan makan sangat pun coklat ni. tapi sebab suka tengok kesenian & kecantikannya. |
|
|
|
|
|
|
|
[quote]Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM
Shida, yg mcm kat atas tu dulu Aries penah buat masa hari raya tapi not 100% chocolate...basenya pakai tepung then atasnya curah dgn cooking coklat yg telah di double boil kan...paper cupnya mesti gunakan jenis aluminium kalau tak nanti tak cantik |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by gadis_aries at 9-12-2005 10:16 AM
[quote]Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM
Shida, yg mcm kat atas tu du ...
shida ada tengok papercup jenis aluminium tu. cantik. keras sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 10:34 AM
shida ada tengok papercup jenis aluminium tu. cantik. keras sikit.
yup mmg cantik tapi harganya mahal ler... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by gadis_aries at 9-12-2005 10:37 AM
yup mmg cantik tapi harganya mahal ler...
biasanya yang cantik memang mahal |
|
|
|
|
|
|
|
tenko.. apa kata susu pekat tu kita gantikan dgn susu segar, mungkin coklat tu akan jadi lembut. just tambah gula secukup rasa... nnt zaizaa cuba this weekend k. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zaizaa at 9-12-2005 10:49 AM
tenko.. apa kata susu pekat tu kita gantikan dgn susu segar, mungkin coklat tu akan jadi lembut. just tambah gula secukup rasa... nnt zaizaa cuba this weekend k.
Emmm... maybe ada betulnya gak tuh!:hmm:
Masa buat chocolate nih, my mom tanya, wat apa?
Bila bgtau dia nk wat chocolate, dia ckp, beli jek kt kedai!
Dh siap packing cantik2 lg!
Hihihi... :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
at least blh save duit kan.lgpun kita blh buat paten n perasa ikut slera sendiri. apapun yg penting kepuasaan bila menikmati hasil usaha sendiri, dok gitu?? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 09:12 AM
actually, shida bukan makan sangat pun coklat ni. tapi sebab suka tengok kesenian & kecantikannya.
Laaa..gitu lak ceritanyer...anyway..bg sesiapa yg berminat..dipetik dr majalah SAJI..tak penah cuba sebab cokelat selbourne tu tatau nak cari kat mana..
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
wah index, depa main terap-terap jugak no.
nanti aku nak pi baking class dengan chef anuar tu nak tanya kat dia. |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya hak handmade ni mahal. pernah tengok satu kedai jual chocolate handmade ni. harganya :gila: |
|
|
|
|
|
|
|
Tak silap saya ada dua jenis chocolate dalam pasaran.Kalau nak buat homemade kena guna converture 9kalau tak salah ejaan) kena pandai buat.kalau ikut chef kadang-kadang tu suruh tempering chocolate dan kena ikut suhu.kadang-kadang chef kata tak yah buat aje tapi bergantung pada resepi. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 04:18 PM
wah index, depa main terap-terap jugak no.
nanti aku nak pi baking class dengan chef anuar tu nak tanya kat dia.
Bagus tu..korek semua ilmu buat cekelat dari dia, pastu tepek resepi kat sini..buleh pakat cuba try test ramai2..tanya sekali cokelat tu senang dapat kat mana.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|