CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 84302|Reply: 269

HANDMADE CHOCOLATE & FUDGE

[Copy link]
Post time 8-12-2005 10:05 AM | Show all posts |Read mode









Macam mana ek nak buat cokolet sendiri macam dalam gambar ni? ada macam2 filling. semalam bos bagi sekotak hadiah christmas. geram sangat tengok. rasa sayang nak makan.

ada coklat khas ke nak buat coklat macam ni? pernah tutor shida bagi tahu, mak dia ada bakery & buat coklat yang lawa2 macam ni jugak.

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 11-2-2008 04:01 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2005 04:46 PM | Show all posts
shida, rasanya boleh try cam buat topping tu kot, buat double boil, masukkan lah susu + butter - well ingredients terpulang kehendak sendiri.  Boleh bagaikan ikut citarasa memasing.

ada nampak acuan tuk buat chocolate ni kat BWY puasa ari tu. tonet2 je acuan dia...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2005 08:09 PM | Show all posts
best buat chocolate sendiri ni.....

cuma pernah buat dua kali, ingat lupa sebab sudah lama....exact recipe tak ada masa ni, buku tu sudah di hantar ke kampung......
campuran kacang, coconut dan lain-lain dengan melted chocolate...lepas tu simpan dalam fridge...sedap
macadamia nuts campur dengan chocolate juga....sama process shapekan dengan sudu....

yang 1st and 2nd dalam gambar tu ada dalam buku, belum pernah cuba lagi......
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2005 08:44 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM





[img]http://www.butlers ...

ada saya terbaca dlm mag SAJI beberapa tahun sudah cara2 buat home made choc. mcm buat cookies jer..nanti kalau saya jumpa cari mag tu saya buh kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 09:01 AM | Show all posts
Pernah try 1 resepi homemade chocolate yg ada dlm simpanan tp bila dh siap, dia jd keras cam coklat bar tuh.
I thought resepi tuh jd coklat yg lembut gitu.
Or... is it because tak letak filling so dia jd keras yek?:hmm:
Emmm... tak pasti la!:stp:
Segan nk paste resepi kt sini sbb 30% I'll not encourage sesapa nk wat but worth to try la drp tak pernah wat langsung, kan!
Hihihihi... :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 09:04 AM | Show all posts
Nih la resepinya...
Maybe leh campurkan ngan nuts utk lbh sedap but time buat dulu, tak ada nuts so exactly ikut resepi dia nih.
Lupa la ambik kt mana resepi nih... :stp:


CHOCOLATE MOCHA FUDGE

500 g cooking chocolate.
250 g susu pekat manis.
30 g butter.
3 s.t. Nescafe.

1. Campurkan susu pekat, butter, Nescafe dan chocolate. Masak atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan dlm acuan 20 cm yg dialas degn aluminium foil.
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dh sejuk leh la potong 4 segi kecil.

*Klau nk lawa, leh tabur ngan badam cincang sblm ia mengeras.
*Pas potong2 tu, leh gak taruk dlm paper cup.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 9-12-2005 09:12 AM | Show all posts
actually, shida bukan makan sangat pun coklat ni. tapi sebab suka tengok kesenian & kecantikannya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 10:16 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM


Shida, yg mcm kat atas tu dulu Aries penah buat masa hari raya tapi not 100% chocolate...basenya pakai tepung then atasnya curah dgn cooking coklat yg telah di double boil kan...paper cupnya mesti gunakan jenis aluminium kalau tak nanti tak cantik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-12-2005 10:34 AM | Show all posts
Originally posted by gadis_aries at 9-12-2005 10:16 AM
[quote]Originally posted by shidaaziz at 8-12-2005 10:05 AM


Shida, yg mcm kat atas tu du ...


shida ada tengok papercup jenis aluminium tu. cantik. keras sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 10:34 AM


shida ada tengok papercup jenis aluminium tu. cantik. keras sikit.



yup mmg cantik tapi harganya mahal ler...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2005 10:40 AM | Show all posts
Originally posted by gadis_aries at 9-12-2005 10:37 AM



yup mmg cantik tapi harganya mahal ler...


biasanya yang cantik memang mahal
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 10:49 AM | Show all posts
tenko.. apa kata susu pekat tu kita gantikan dgn susu segar, mungkin coklat tu akan jadi lembut. just tambah gula secukup rasa... nnt zaizaa cuba this weekend k.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 01:15 PM | Show all posts
Originally posted by zaizaa at 9-12-2005 10:49 AM
tenko.. apa kata susu pekat tu kita gantikan dgn susu segar, mungkin coklat tu akan jadi lembut. just tambah gula secukup rasa... nnt zaizaa cuba this weekend k.

Emmm... maybe ada betulnya gak tuh!:hmm:
Masa buat chocolate nih, my mom tanya, wat apa?
Bila bgtau dia nk wat chocolate, dia ckp, beli jek kt kedai!
Dh siap packing cantik2 lg!
Hihihi...
:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 02:57 PM | Show all posts
at least blh save duit kan.lgpun  kita blh buat paten n perasa ikut slera sendiri. apapun yg penting kepuasaan bila menikmati hasil usaha sendiri, dok gitu??
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 04:10 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 09:12 AM
actually, shida bukan makan sangat pun coklat ni. tapi sebab suka tengok kesenian & kecantikannya.


Laaa..gitu lak ceritanyer...anyway..bg sesiapa yg berminat..dipetik dr majalah SAJI..tak penah cuba sebab cokelat selbourne tu tatau nak cari kat mana..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 04:12 PM | Show all posts
For a clearer recipe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-12-2005 04:18 PM | Show all posts
wah index, depa main terap-terap jugak no.

nanti aku nak pi baking class dengan chef anuar tu nak tanya kat dia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2005 04:19 PM | Show all posts
biasanya hak handmade ni mahal. pernah tengok satu kedai jual chocolate handmade ni. harganya :gila:
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 04:21 PM | Show all posts
Tak silap saya ada dua jenis chocolate dalam pasaran.Kalau nak buat homemade kena guna converture 9kalau tak salah ejaan) kena pandai buat.kalau ikut chef kadang-kadang tu suruh tempering chocolate dan kena ikut suhu.kadang-kadang chef kata tak yah buat aje  tapi bergantung pada resepi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2005 04:23 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 9-12-2005 04:18 PM
wah index, depa main terap-terap jugak no.

nanti aku nak pi baking class dengan chef anuar tu nak tanya kat dia.


Bagus tu..korek semua ilmu buat cekelat dari dia, pastu tepek resepi kat sini..buleh pakat cuba try test ramai2..tanya sekali cokelat tu senang dapat kat mana..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-5-2024 08:17 PM GMT+8 , Processed in 0.088586 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list