CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 23729|Reply: 16

ANEKA RESEPI SAPUAN COKLAT, JEM & SEKAYA

[Copy link]
Post time 9-5-2008 11:47 AM | Show all posts |Read mode
err...

dah cek pasal thread jem kat search.. takde... so nak bukak la thread ni... kalo dah ada.. plis mergekan yek...

jom kongsi resipi buat jem home made (buat sendiri)...

buah apa yang best buat jem... kene tambah apa kasik sedap...

cara2 membuatnye...


ps: ntah tetiba jer rasa nak buat jem sendiri...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-12-2008 10:11 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2008 12:12 PM | Show all posts
Ana selalu buat jem nenas je......
sebab buat tat


[ Last edited by  anasue at 9-5-2008 04:45 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2008 02:54 PM | Show all posts
Masa kat France dulu selalu saya selalu buat jam apricot, strawberry & cherries.

Ingredients:
1 kg of any washed fruits - kalau apricot potong dua, buang biji
1 kg gula

Masukkan 2 bahan ni dalam heavy pan, masak sampai jadi quite liquid. Time panas-panas tu masukkan dalam botol dan tutup hermetically.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2008 04:41 PM | Show all posts
Originally posted by nu_Ouija_Board at 9-5-2008 11:47 AM
err...

dah cek pasal thread jem kat search.. takde... so nak bukak la thread ni... kalo dah ada.. plis mergekan yek...

jom kongsi resipi buat jem home made (buat sendiri)...

buah apa ya ...

  hai nob..
laamaaaa tak nampak???
sihat ker??
kita yg penah wat pun is jem nenas utk kuih tat ja..hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 05:43 PM | Show all posts

Coklat sapuan (macam Nutella)...yummy..yummy......

70 gm hazelnut yang dikisar
50 gm madu
200 gm susu sejat (kalau nak lebih lemak gunalah double cream)
11/2 tbs mentega tanpa garam
250 gm coklat couverture hitam (jika tak suka pahit, boleh gantikan dengan coklat susu)
  • Panaskan susu, madu dan mentega mengunakkan kaedah double-boil
  • Setelah campuran itu panas, campurkan coklat yang telah dicincang. Gaul hingga sebati baru campur hazelnut.
  • Kemudian pukul campuran yang masih panas tadi dengan mengunakan handmixer pada takat tinggi selama 1 minit untuk mengebukannya.
  • Setelah sejuk simpan dalam peti sejuk semalaman.  Untuk tahan lama produk ini mesti disimpan dalam peti sejuk
    * Paling sedap jika dimakan dengan roti yang panas....Selamat mencuba!



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 07:09 PM | Show all posts
Ni kalau sapu kat kek mentega lagi sedap. Suka makan pancake dgn cooking choc yg dicairkan. Thanx bagi recipe yg boleh menjimatkan dr. beli cooking choc.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-12-2008 07:34 PM | Show all posts
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 10:28 PM | Show all posts
Agak2nya boleh tak guna utk buat Flourless Choc Cake (Ashna).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2008 08:40 AM | Show all posts
Choc couverture sebenarnya real chocolate macam chocolate cadbury bar di pasaraya.  Ia dibuat dengan mengunakan cocoa butter, tetapi cooking chocolate dibuat mengunakan lemak sayuran.  Untuk buat kek lebih sesuai guna cooking chocolate tapi sebagai topping lebih sedap guna couverture chocolate...nak ke resipi?  

Just to share, couverture chocolate dan compound choclate sesuai untuk buat chocolate macam gambar dibawah ni.  Kalau buat sendiri murah saja...less than 40 sen, tapi kalau dijual di pasaraya boleh sampai RM 1-10 per piece bergantung pada jenama....

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 11:26 AM | Show all posts
jem strawberry....

1 cwn gula (kalau nak kurang manis pun bole, tp takut tak tahan)
1 cwn strawberry...

masak smpi keluar air... kalau nak jem yg ada buah sebiji2... keluarkan buah tu half way.. nnt dh nak pekat masukkan balik buah strawberry yg dikeluarkan td... dh pekat, tutup api.... simpan dlm jar...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 11:29 AM | Show all posts

Reply #10 alangGIRL's post

tp dh lama tak buat... kat mesia ni mahal sgt strawberry.... nak kena tunggu pegi cameron, bawak balik stratwberry baru bole buat kot... resepi ni dh tak igt mana dapat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:08 PM | Show all posts
arwah nenek saya dulu-dulu selalu buat jem rambutan / manggis, atau apa-apa fruits yg available kat kampung tu..
basically, the ratio is 1:1 ,
contohnya kalau 1 mangkuk buahnya, then gulanya 1 mangkuk gak...
masak sampai pekat, jangan letak air.
paling selalu dia buat, jem rambutan le...sedap...
  dah lama tak makan jem rambutan...

[ Last edited by  Swift at 22-12-2008 12:10 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 03:05 PM | Show all posts
Originally posted by Swift at 22-12-2008 12:08 PM
arwah nenek saya dulu-dulu selalu buat jem rambutan / manggis, atau apa-apa fruits yg available kat kampung tu..
basically, the ratio is 1:1 ,
contohnya kalau 1 mangkuk buahnya, then gulanya 1 ...


arwah tok aku lak suka buat jem mangga...tetiba rindu lak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 11:49 AM | Show all posts
ooo ratio wat jam 1:1 eh? hmm.. senangla nk try apa2 buah yg ada kan... thanx. paling suka dulu wat jam kuini... bau dia.. perghh...

k ni lak resipi kaya pandan.

jus pandan (dlm 1 blender)
santan (1 paket)
telur sebiji
gula 1 cup or kurang (depends pd rasala)
tepung gandum 2s/b

maafla ye bahan2 dia anggaran tak metrik.
klau pkai santan original... agak2la campur ngan air pandan tu dpt dlm 1 blender tu gak. tak rigid sgt.
biasa saya blender smua nye... n msk dlm kuali smpai pekat. klau air n santan tu bnyk sgt.. tambah sket lg tepung gandum.

enak dimakan dgn roti perancis n roti jala. yummy!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 06:23 PM | Show all posts
Sekaya Cinnamon



Telur 6 biji
Tepung Jagung 2 sudu makan
Gula 1 cawan
Santan 3 cawan
Serbuk Cinnamon 1 sudu kecik
Garam 1/2 sudu kecik

1 cawan + 1 cawan air dibuat gula hangus

Cara2:

a)1 cawan gula di goreng hingga perang dan ditambah 1 cawan air..biarkan larut dan sejuk
b) Gula, tepung, serbuk cinnamon, garam dan telur di blender bersama hingga hancur  dan dimasukkan kedalam periuk bersama air gula hangus yg dah sejuk
c) Masukan santan kedala periuk tadi
d) Biarkan masak diatas api sederhana dan perlu di kacau sentiasa untuk elak bergentel. Tunggu serikaya likat dan kelihatan bersinar lebih kurang 40 minit.

Resepi ni MB dah tepek dalam Myresepi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 07:05 PM | Show all posts
The best way to cook kaya is by using double boiling technic. Santan tak overcook dan hasil yang sangat smooth.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2009 11:47 AM | Show all posts
16# jeeja07

wau... ilmu baru ni... nnti nk try la. pernah skali masa buat dulu... tak cantik sbb pecah minyak santannye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

7-5-2024 06:04 PM GMT+8 , Processed in 0.527062 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list