CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 38514|Reply: 83

sardin roll

[Copy link]
Post time 3-6-2008 11:38 AM | Show all posts |Read mode
kat mana nak cari resepi sardin roll...harap kawan2 kat sini dapat membantu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2008 12:01 PM | Show all posts
saya biasanya buat sardin roll pemalas he he... guna roti gardenia aje.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 12:01 PM | Show all posts
p kat fp kak liza.. nak resepi ape sume ada
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 12:06 PM | Show all posts
sardin roll?

-kukus roti tu sampai lembut
-letak sardin dalam roti(sardin dihancurkn)
-gulung roti, celup dlm telur..then goreng.. habiss..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2008 02:38 PM | Show all posts
roti kalau tak kukus boleh tak...ada setengah org buat sardin roll yg diletakkan bread crumbs...ada sapa2 tahu cam ner nak buat bread crumbs

[ Last edited by  alissa_sofea at 3-6-2008 02:51 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 04:38 PM | Show all posts
Originally posted by alissa_sofea at 3-6-2008 02:38 PM
roti kalau tak kukus boleh tak...ada setengah org buat sardin roll yg diletakkan bread crumbs...ada sapa2 tahu cam ner nak buat bread crumbs


boleh jugak kalo tk kukus, tapi kalo kukus, roti lebih lembut n bila goreng lagi rangup..
tk penah plak letak bread crumbs.. cuba laa.. nanti ckp experiment jadi ke tk..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-6-2008 04:54 PM | Show all posts

Reply #5 alissa_sofea's post

boleh beli jer kat bakeri..ada di jual breadcrumb ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 05:29 PM | Show all posts
nak buat breadcrumbs very easy.

toast roti until agak keras. biar cool sikit, then grind guna food processor.

else, u can also use cream crackers & grind.

saya tak kukus pun roti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2008 05:50 PM | Show all posts
Originally posted by alissa_sofea at 3-6-2008 14:38
roti kalau tak kukus boleh tak...ada setengah org buat sardin roll yg diletakkan bread crumbs...
ada sapa2 tahu cam ner nak buat bread crumbs



bread crumbs kalu tak da bule guna oats..
pun sedap...lemak2 gitewww
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 05:51 PM | Show all posts
Originally posted by nania at 3-6-2008 12:06
sardin roll?

-kukus roti tu sampai lembut
-letak sardin dalam roti(sardin dihancurkn)
-gulung roti, celup dlm telur..then goreng.. habiss..



roti tu tak payah leperkan dulu ker?

yang mana satu..
leper dan kukus ker
atau kukus dan leperkan?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 05:52 PM | Show all posts
meh zira tepek resepi sardin roll kat sini



SARDINE ROLL

Bahan
Roti sandwich biasa[leperkan dulu]
3 biji telur
sedikit garam
bread crumb
minyak untuk mengoreng

Bahan Inti
1 tin kecil sardin
2 biji limau kasturi [ambil jus ]
1 biji cili merah cincang
1 labu kecil bawang besar cincang

Cara
1. Masukkan bahan nti dalam mangkuk dan hancurkan dengan garfu.
2. Sapukan inti diatas roti dan gulungkan. Gamkan dengan sedikit telur yg dipukul.
3. Celupkan roti dalam telur yg telah dipukul dengan sikit garam.
4. Golekkan gulungan roti diatas bread-crumb.
5. Gorengkan dalam kuali leper sehingga kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan dlam tapisan dupaya minyak menitis.
7. Hidangkan dengan cili sos.


[ Last edited by  ixora_xr at 3-6-2008 05:54 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 05:54 PM | Show all posts
Originally posted by ixora_xr at 3-6-2008 17:52
meh zira tepek resepi sardin roll kat sini

http://i227.photobucket.com/albums/dd183/ixora_xr/100_1783-3.jpg

SARDINE ROLL

Bahan
Roti sandwich biasa
3 biji telur
sedikit garam
bread cr ...



yang ni versi shallow fry..
yang deep fry bule guna tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 08:38 PM | Show all posts
Originally posted by alissa_sofea at 3-6-2008 11:38
kat mana nak cari resepi sardin roll...harap kawan2 kat sini dapat membantu
...all u need is a loaf of bread...telur yang dikocok dan sardine yang digoreng macam ko nak buat inti epok2...sebaiknya...sardine nie lepas dimasak ditoskan agar ianya kering dan minyaknya dapat ko asingkan....

...ambil sekeping roti...pastu...menggunakan rolling pin...ko lenyekkan roti nie sehingga tipis...pastu...bubuh inti (sardine) dan gulung roti nie...celupkan dalam telur yang dikocok tu dan trus goreng hingga roti nie kuning...

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 09:28 PM | Show all posts
Ni resipi yg aku cilok dari buku sain rumahtangga my sister year 1986

Versi guna doh & dibakar

Sardin Roll
Dough
120 gm tepung gandum
60 gm marjerin
secubit garam
1 biji putih telur
2 titik air limau nipis
beberapa titik air sejuk

Caranya :
Gaul ramas dgn hujung jari tepung, garam dan marjerin, masukkan jus limau dan air, gaul dgn pisau hingga jadi doh. Canai doh senipis 1.5mm dan potong doh hingga mendapat kepingan2 saiz 2" X 2". Ratakan inti sardin dan gulung, lekatkan hujungnya dengan telur yg dipukul. Susun atas talam bergris dan cucuk permukaan doh dgn garpu. Sapukan kuning telur. Bakar suhu 180 C selama 20 minit.

Inti (dicampursekali) :
1 tin kecik sardin -buang sosnya dan lecek
2 biji bwang merah - didadu
1 biji cili merah -buang biji dan dadu
1sd teh air limau nipis
sedikit garam dan lada sulah

Ok gak dulu masa form 3 zaman baru nak belajar buat pastry ada cilok2 buat mlm senin tu sok pg bwk gi sekolah. Masa rehat ngap ngn member2...kejap je licin..not bad gak buku2 sains rumahtangga Kalau tak mgkn smp skang tak retinya nak buat menda2 camni.

Suka lagi versi bakar ni dari roti...yg roti berminyak sgt la...sakit tekak bila makan
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 10:14 PM | Show all posts

Reply #11 ixora_xr's post

tadi petang tengok roti gardenia sebungkus tak dak sapa makan, so sy buat lah sardin roll guna resepi kak zira ni...

sedaapppp, sat ja lincin sy pun sempat makan sekeping ja.....

thanks kak zira, sy ambik resepi ni dari fp akak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 08:39 AM | Show all posts

Reply #14 kacang^soya's post

i suka sardine roll yang macam nie...dulu ada resepi sekarang dah ilang...boleh la cuba resepi kacang soya nie malam karang...thanks kacang soya..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2008 08:42 AM | Show all posts
Originally posted by coyotemawi at 3-6-2008 05:51 PM



roti tu tak payah leperkan dulu ker?

yang mana satu..
leper dan kukus ker
atau kukus dan leperkan?


leperkan kemudian..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 08:44 AM | Show all posts
kukus is just an option.. kalo tk nak kukus pon tak pe.. just, ini adalah tips kalo nak roti tu lebih lembut, cepat masak n lebih rangup
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2008 08:52 AM | Show all posts
nanti lissa cuba buat sardin roll ni....mesti sedap resepi dari kawan2 yg biasa buat...TQ pada semua kru yg terlibat
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 10:53 AM | Show all posts

Reply #15 pinKy180's post

hehe..thanks pinky sbb sudi buat resepi tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

7-5-2024 06:35 PM GMT+8 , Processed in 0.309328 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list