Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
42329
View
28
Reply

PISANG GORENG

[Copy link]

Author: menatang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-12-2008 06:11 PM | Show all posts |Read mode
eh sape2 ada x resipi pisang goreng yg enak?? aku suke sgt mkn pisang goreng yg lebih2 lg yg pisang goreng nye agak lembik2 dan rangup tuh..

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-2-2009 10:14 AM ]
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-12-2008 06:35 PM | Show all posts
kalu cempedak....goreng pakai tepung beras kan? pastu letak kunyit
skit biar ader kaler.....kalu nak rangup bancuh pakai air sejuk dlm fridge.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 06:59 PM | Show all posts
kalau cempedak goreng and pisang goreng nak bagi lemak sket...tepung cap sauh ke ape ape brand lah campur dengan tepung beras sket..then masukkan sket santan + air+sedikit serbik kunyit + secubit garam..untuk yang nak ranggup boleh masukkan kapur..tapi sikitttttt aje kang pahitt lak
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 07:24 PM | Show all posts

Balas #1 menatang\ catat

I  nak tambah skit ..+ kelapa parut secukup raya supaya lebih ranggup, lemak n tak berminyak sgt.

TQ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 07:40 PM | Show all posts
Ni ada resipi goreng pisang rangup my fren bagi....sedap giler...rangup walaupon dah sejuk lagi best kalau ada sambal kicap...selalu bancuh tepung gandum, garam, kunyit, gula sikit...tp bila ada resipi nih...i dah tak pandang lagi resipi lama tuh   

3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung jagung
1 sd teh garam
1/2 sd teh serbuk kunyit
2 sd besar gula
1 sd besar minyak masak
air secukupnya (susah nak agak beh kuang 1 cawan kots)...agak2 dapat konsistensi titis (bukan cair yer)
1/2 cawan kelapa parut

Gunakan whisk, pukul seme bahan kecuali kelapa parut hingga sebati dan halus, masukkan kelapa parut dan gaul rata, sadurkan dengan pisang atau apa2 buah yg hendak digoreng....agak2 well coated tuh...kira cantik la tuh. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan...

pakai resipi nih i noticed senang jer nak separate kan pisang/buah jadi sebiji2...paling suka goreng cempedak pakai batter nih...cuma jgn rendam buah lama sgt ngn batter nih...bila nak goreng jer celup...lebihan batter tu pun boleh goreng titis jadi kopok yg rangup makan ngn gula...fevret
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 07:49 PM | Show all posts
tak pernah taw.. goreng pisang punya tepung ade taruk kelapa...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 09:16 AM | Show all posts
Ni ada satu resipi..bila tgk balik mcm lebih kurang jerr dgn kacang soya paste tu..ambik dr forum sebelah..

TEPUNG UNTUK MENGGORENG PISANG/ KELEDEK DLL
sumber : Diana

Bahan-bahannya
75 gram tepung naik sendiri
60 gram tepung beras
1 camca besar tepung jagung
sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning
garam secukupnya
gula secukupnya (jika mahu)

sedikit air kapur (anggaran 1 sudu kecil - jangan terlalu banyak nanti pahit)
130 ml air
3 - 5 ketul ais (jangan terlalu banyak takut adunan cair)

Cara-caranya
Satukan bahan kering didalam mangkuk. Buatkan lubang di tengahnya, tuangkan air sambil gaul hingga sebati.
Bila pekat dan boleh menyalut belakang sudu, biarkan bancuhan selama 10-15 minit. Pastikan minyak untuk menggoreng banyak dan cukup panas supaya pisang digoreng menjadi keemasan dan tidak menyerap minyak. Selepas bancuhan diperab untuk 10 - 15 minit dan minyak cukup panas, masukkan anggaran 3 - 5 ketul ais dalam adunan dan celup pisang dalam bancuhan dan terus goreng.
Insyallah pisang akan menjadi ranggup
walaupun telah sejuk.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 09:19 AM | Show all posts
Ni pula resipi utk tepung goreng cempedak..tak pernah try lagi..sumber resipi tak diketahui..

Tepung Goreng Cempedak

10 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung ubi
1 biji telur
1 sudu teh air kapur
sedikit garam dan gula
sedikit pewarna kuning
Air ikut kepekatan yang kita suka
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 12:34 PM | Show all posts
Tak pernah try buat bancuhan goreng pisang boh kelapa parut bagai...tak pernah makan lagi dan camner erkk rasa dia...

Anis selalu goreng pisang guna bancuhan begini :

10 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung goreng  pisang adabi
2 sudu besar minyak masak  panas
air dan garam secukupnya.

campurkan semua bahan kecuali minyak panas...dah sebati dan sedang elok bancuhan tu tak cair tak pekat...masukkan lak minyak panas dalam bancuhan tu....then celup pisang dalam bancuhan tu then gorenglah dalam minyak yang dah panas tu..goreng ler sampai kekuningan..mmg rangup dan sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 07:04 PM | Show all posts
Saya selalu bubuh telur & sedikit gula apong (kalau tak ada ganti dgn gula melaka) dlm bancuhan tepung beras, air, sedikit kunyit, sedikit garam & air kapur. Memang sedap. Korang cubalah & tengok kesedapannya. Mcm angkat bakul sendiri pulak.

Ni hasil saya interview makcik yg buat goreng pisang yg arwah ayah suka beli.

[ Last edited by  Baiduri Othman at 19-12-2008 07:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2008 03:22 AM | Show all posts
kat archive pun ade byk resepi batter nih
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 09:39 AM | Show all posts

Reply #6 pink_lavender's post

goreng pisang taruk kelapa parut mmg sedap.. dulu2 mmg x pnh dgr gak..

tapi masa kat u dulu, selalu tgk ada makcik jual grg pisang ni bancuh pakai kelapa parut..

hasilnya mmg sedap.. rangup then akan ada rasa lemak2 skit..

sekarang ni me buat pon pakai cara ni gak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 07:26 PM | Show all posts
sorry.. nak up balik thread ni.. psl goreng pisang.. check kat archive tak update..
tu yg search tu..
kelmarin MIL aku bagi setandan pisang.. bnyk tul..
so, ni first time aku nak try buat goreng pisang since ni peberet ku..
kalau ada lagi resepi nak buat goreng pisang ni tolong update pls..
lagi bnyk cara lagi bagus.. thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 10:28 PM | Show all posts
wah best nye..........
teringat plak kat pisang goreng kat kampung....
mak cik joyah buat.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 11:31 AM | Show all posts
so far kakliza dah makan banyak negeri punya versi pisang goreng..
tapi kkliza suka versi Terengganu..
garing dan nipis jer batter goreng pisang ni..



Bahan Batter
2 cawan tepung beras cap Gajah
1 biji telur
1 s/k air kapur
1 s/k kunyit serbuk
garam
air secukup pekat

Cara
1. Bancuhkan bahan Batter sehingga rata dan biarkan sekejap. Jgn cair sangat.
2. Panaskan minyak yg banyak.
3. Masukkan pisang yg dibelah 2 dalam bahan batter dan jemputkan kedalam kuali.
4. Bila telah kuning keemasan angkat dan toskan dalam tapisan sayur


[ Last edited by  hanieliza at 20-2-2009 11:33 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 12:00 PM | Show all posts

tepung pisang goreng style alangGIRL

resepi alang ni adalah modification selepas alang tengok org siam buat pisang goreng diorang... in fact rasa dia mcm pisang goreng yg alang makan kalau alang balik kedah...

bahan2 utk batter

2 cwn tepung beras (nak campur tpg jagung sikit pun bole)
garam
sedikit ajer gula (satu sudu teh gitu, ikut selera la, takat nak melemakkan lagi)
minyak masak satu sudu teh
air kapur satu sudu teh..
bijan (disangai supaya wangi) dalam satu atau dua sudu makan gitu
kelapa parut tuh dlm satu pertiga cawan gitu or kalau nak lebih sikit pun bole.
sedikit santan (sikit sajer dlm suku cawan gitu)
air sejuk - agak2 lah, jgn cair.

pisang awak, abu atau apa2 pisang yg utk digoreng (alang suka yg lembik sikit)...

cara2
1. Bancuh bahan2 tepung tu smpi sebati... jgn masin sgt lah...
2. Celup pisang yg di belah dua kedalam tepung
3. Goreng dlm minyak terendam smpi kekuningan.
4. Angkat dan tos. Sedia utk dimakan.

batter ni sedap sbb rasa bijan yg harum dan lemak2 santan dan kelapa parut dan rangup...

[ Last edited by  alangGIRL at 20-2-2009 12:06 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 12:38 PM | Show all posts
Originally posted by alangGIRL at 20-2-2009 12:00 PM
resepi alang ni adalah modification selepas alang tengok org siam buat pisang goreng diorang... in fact rasa dia mcm pisang goreng yg alang makan kalau alang balik kedah...

bahan2 utk batter
...

pisang goreng nk sedap mmg taruk bijan..
tapi kat sini jarang sgt dan tak penah nampak le pulak orang meniaga bubuh bijan..
kat penang ada satu gerai pisang goreng nie yg letak bijan..
alahai..sedap kan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 01:08 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 20-2-2009 12:38 PM

pisang goreng nk sedap mmg taruk bijan..
tapi kat sini jarang sgt dan tak penah nampak le pulak orang meniaga bubuh bijan..
kat penang ada satu gerai pisang goreng nie yg letak bijan..
alaha ...


nanti kakliza pun nak cuba la..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 01:40 PM | Show all posts
kalau takde kapur kat rumah, takpe ke??
lagi satu, apa beza antara tepung gandum dgn tepung beras ni dari segi rasa..?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2009 02:46 PM | Show all posts

Reply #17 Kacip_Fatimah's post

kat kedah ada gak yg taruk bijan...wangi sgt...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list