Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
22934
View
79
Reply

Memancing pantai

[Copy link]

Author: tangopapa       Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2009 09:25 AM | Show all posts

Balas #58 ahpek\ catat

Mancing kat sungai tapi lama dah tak. Masa puasa le paling best mancing siap ble tido lagi tapi tak dapat ikan le
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 04:51 PM | Show all posts
Originally posted by razhar at 15-2-2009 01:32 PM


lobai ore kelate ko? ngail depan pcb resort ko?


kawe gi jalan aja, tido 2 malam situ nak gi narathiwat... hehehe

kawe geram sungguh tengok kurau, machine tak bawak joran tak bawak...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2009 12:16 PM | Show all posts
umpan ni nak letak kat mata kail style macam mana, isi ikan lengkung keluar ke kulit ikan lengkung ke luar (ikan termenung)? kalau isi lengkuang ke luar, isi dia mudah terburai.  tapi ikan mudah makan cara yang mana satu?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 12:23 AM | Show all posts
dah 3 kali gi mancing pantai dlm masa sminggu ni...tp gelama x masuk lg...dpt anak kecik2 je..pastu duri n yu bodoh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2009 09:20 AM | Show all posts

Reply #64 ahpek's post

bulan 4 nanti la apek...

tapi ade kat sesetengah kawasan dah start ade....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 10:52 AM | Show all posts

Reply #65 tangopapa's post

bln 4 ke?org kat situ ckp dlm bulan dpn ada la kot
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 04:00 PM | Show all posts

Balas #66 ahpek\ catat

demo mancing kat pantai mana aphek?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 05:23 PM | Show all posts

Reply #67 pokwo's post

kawe gi kat pcb
demo x gi ko?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-2-2009 01:46 AM | Show all posts

Reply #66 ahpek's post

bulan 4 musim dia...kalau awal daripada tu mungkin sesat kot
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2009 07:43 PM | Show all posts
area perak x d kew?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2009 09:05 AM | Show all posts

Reply #70 donut_1752's post

cakap je area mana, nanti ade la orang bagitahu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2009 01:56 PM | Show all posts

Balas #68 ahpek\ catat

xde lagi nak g bz sket...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 06:07 PM | Show all posts
Wei, kawang dok tengok kat area plabuhang Kuantan belakang Navy base tu macam ok gak. Tapi kawang tak pernah mancing la kawasan tu. Kawang terik pukat jew. Dapat gak dalam 30Kg macam2 ikang. Cuma kalu nak gi kat situ kena meredah hutan & bukit skit ler baru buleh sampai.

Nak try, meh ler ksini. kawang buleh bawak awok sumer.:handshake:
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2009 12:28 PM | Show all posts
Amacam nak pasang PELAMPUNG colour PUTIH MERAH tu eh...~

den pancing kat tepi2 selalu la.. then banyak batu... selalu sangkut~

uhh~
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2009 12:28 PM | Show all posts
saya pun minat jugak memancing tp tak pernah pun dapat ikan........... ........... sesekali ikut hubby je........
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 12:47 AM | Show all posts
1. Apa peralatan nak mancing pantai nie (beginner)?
(panjang joran, tali, mesin, umpan, etc)
2. Kat mana nak mancing pantai area Ipoh / Selangor?
3. Masa bila elok nak mancing? (siang ke malam ke t ...
slug Post at 12-2-2009 17:23


1) a)Untuk beginner pakai 12" kaki dulu dah cukup..bila dah expert boleh upgrade ke 15"kaki...nak 18"kaki pun ada.
    b)Tali permulaan boleh guna tangsi 20-25paun,Mesin boleh guna tica dophin atau banax triton
    Masuk Tali 200-300 meter...tali sulam pun boleh guna 20-50 paun(kena pakai pembalut tangan)
   c) Umpan sesuai,udang,sotong belanak,umpum2...tapi bagi saya udang putih kegemaran semua jenis ikan
   d)pancang (rod holder untuk letak batang pancing)
   e)gacu untuk menyakut ikan.. terutama ikan pari
   f)bekas umpan hidup,
   g)perambut boleh guna dari 20-60 paun,batu ladung jenis lonjong

2)Kat mana nak mancing pantai area ipoh/selangor itu kena tanya org sana.. kat selangor biasa mancing kat jabatan pulau indah dan area pelabuhan klang

3) mancing pantai siang boleh malam pon boleh...kalau siang elok awal pagi sebelum tghari...
paling cantik tengok jadual pasang surut air..sebaik2nya sebelum pasang penuh..masa air mula2 pasang atau pasang bunga

4) Bulan sesuai mancing untuk mancing pantai area pantai timur bulan 4 keatas sebelum monsun,
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2009 02:38 AM | Show all posts
Post Last Edit by KMDEEN at 28-11-2009 08:54

Post Last Edit by KMDEEN at 23-10-2009 02:48

Salam semua...

Sape kat sini yang biasa mancing pantai? pakai joran 15 kaki, dengan tali 50 paun supersoft, dalam GP joran lepas, naik pari 20 kilo. Jom citer pengalaman anda kat sini. Sebab aku ba ...
tangopapa Post at 14-1-2009 21:10



Salam semua...

Berkongsi dengan kawan2 pancingan pantai bersama tangkapan ikan pari
Ikan pari ni dapat  dekat pantai cahaya bulan(PCB) KB KEL
Berat hampir 30 KG
Tangkapan pada 30.9.2006 bulan puasa
3 orang bergasak baru dapat menaikkan ikan pari ni..banyak degil asyik melekat kat pasir
Ini lebih setengah jam baru naik..sebelum tu ada orang  patah batang pancing angkara pari yg di luar jangka besar yang mengena.
Ini pun saya terpaksa turun dalam air dekat paras dada untuk gacu/menarik ikan yang asyik melekat dekat pasir..bimbang jugak dengan sengatnya yg berbisa itu

Peralatan

rod 12" kaki
tali tangsi 26 paun
perambut 30 paun
mesin Mitchell..Hancur selepas naikan ikan pari ni...bearing rosak teruk


[ig][/img]
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 04:52 PM | Show all posts
Up balik !!!!! Ikan oh ikan!
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2011 12:02 AM | Show all posts
lama x masuk sini
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2011 01:17 PM | Show all posts
Ada yang join mancing kat Rompin 24-25 lepas x...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077305s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list