Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
21624
View
68
Reply

BUASIR...

[Copy link]

Author: ayasofya       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2010 10:38 PM | Show all posts |Read mode
Ada sape2 tak tau camne nak ubati sama ada tradisional or moden n pemakanan yang betul bagi pesakit..
sama ada tahap 1... tahap 2.. or tahap 3 punya sakitnye...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2010 01:43 PM | Show all posts
yang aku tau, xle makan pedas. pedas sikit sgt2 pun xleh
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 12:26 AM | Show all posts
Post Last Edit by nouvosion at 14-5-2010 00:29

aku nak tanya letely nie bila aku buang air besar mesti darah kuar..tue buasir ke..aku x rasa apa2 sakit pun tp bila aku buang air je mseti kuar darah..

kalo buasir apa ubat yg sesuai aku amik..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 09:18 AM | Show all posts
aku nak tanya letely nie bila aku buang air besar mesti darah kuar..tue buasir ke..aku x rasa apa2 s ...
nouvosion Post at 14-5-2010 00:26



itu tandanyer ada pendarahan dalaman yg u tak nampak...jgn dibiarkan..kena rawat secepat mungkin..pegi klinik nanti doktor bagi ubat masuk kat bontot untuk sembuhkan luka luka tu

sementara tu..cuba jgn makan nasi dalam tempoh seminggu..

makan makanan kesihatan terdiri dari kandungan enzym, organik dan royal jelly untuk memulihkan sistem percernaan usus.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2010 09:23 AM | Show all posts
Ada sape2 tak tau camne nak ubati sama ada tradisional or moden n pemakanan yang betul bagi pesakit. ...
ayasofya Post at 8-5-2010 22:38



ok saya sarankan cuba jgn makan nasi seminggu...

makan makanan kesihatan terdiri dari kandungan enzym, organik dan royal jelly untuk memperbaiki sistem percernaan usus

banyakkan berjalan dan kena exercise supaya otot dalaman perut bergerak dan dapat mengurangkan tekanan graviti pada usus

kalau nak kena operate tu pilah operate dulu..pas tu boleh praktikkan apa yg saya sarankan tadi
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:04 PM | Show all posts
salam...saya dulu ada masalah utk buang air besar..buasir yg minimum gak la..tak teruk tp kalau nak dekat2 period sure akan sakit utk buang air besar dan berdarah skit2..tp tu semua dah takde..sejak 2-3bulan...saya skrg amik herbalife..tujuan amik mula2 utk supplement..tp bile dah makan 1 bulan..saya notice..saya dah ok utk buang air besar..time period pun tak sakit masa buang...
skrg dah 2-3 bulan..alhamdulillah...dah tak rasa sakit lagi dan tak bleeding pun...sebabnya?.. saya amik byk H20[sebb mmg saranan Herbalife]..tak de carbonnated drinks ke..mmg byk h20...min 1.5 n more... so badan tak kering air..plus herbalife..byk vitamins dan supplement...maybe sesuai dgn saya kot..
utk isu ni..saya sarankan bykkan air kosong.. dan banyak makan buah...insyaALLAH..akan ok..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 05:45 PM | Show all posts
kurang setuju dengan saranan linda supaya minum banyak air. sebenarnyer ia tidak membantu bagi mereka yg telah ada sejarah buasir.

yg penting ubah tabiat buang air besar. jangan meneran. meneran boleh menyebabkan tekanan pada usus besar.

cara paling cepat makan pitted prun atau pati prun atau apa saja yg berkaitan dengan prun. ianya lebih berkesan untuk waktu-waktu terdesak/kecemasan sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2010 09:38 PM | Show all posts
[quote]itu tandanyer ada pendarahan dalaman yg u tak nampak...jgn dibiarkan..kena rawat secepat mungk ...
norbaya Post at 14-5-2010 09:18 [/qu\


x boleh mkn nasi seminggu..aku rasa x boleh nie..
ada x cara lain kalo x nak jumpa doktor..segan ar nak jumpa doktor..
ada x cara yg mkn apa2 ubat..
aku laki..
nak tanya kalo di biarkan apa akibat nya???
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2010 11:29 AM | Show all posts
Salam.Cuba la KH kopi.Tengok sendiri hasilnya!
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2010 09:52 PM | Show all posts
Reply 12# zairi

mana nak dapat produk tue..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2010 03:32 PM | Show all posts
Reply 9# nouvosion


cubalah dulu..belum cuba belum tahu...

kalau mkn tu jgnla amik nasi, makan lauk jea..bykkan makan sayur pastu makan buah..terutama betik..betik byk enzyme

nasi nih berat..usus kena kerja lebey skit nak hadamkan nasi sebab badan semulajadinya tidak mempunyai enzyme yg cukup utk menghadam nasi..tu sebab nasi nih di kategorikan sebagai complex carbohidrat..complex tu kan maknanyer rumit ..susahlah tu

masalah buasir nih biasa terjadi pada manusia..doktor dah tak heran...cuma tahap rawatan jea jea berbeza..buat pe nak segan
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2010 06:05 PM | Show all posts
What u need to do is that utk betulkan balik keadaan persekitaran dalaman usus. Buasir, sembelit adalah berkaitan dgn keadaan dalaman usus yg dah tak balanced and perubahan bentuk dinding usus. Usus kita ni panjangnya 6 kali ketinggian kita so bayangkan smer nye dibelit2kan kat bahagian perut kita tu. That's why menurut pakar, even though kita membuang air besar setiap hari, masih ada 6-8 paun najis terlonggok dlm usus kita yg tak keluar.

Basically, the best thing that u can do, is to take prebiotik and probiotik. Dlm usus kita ni banyak bakteria. Utk keadaan usus yg sihat, kena pastikan nisbah bakteria bagus kepada bakteria jahat adalah 80:20. So by taking prebiotik and probiotik, bakteria bagus dpt dibiakkan dlm usus kita. And these good bacterias such as bifidus akan membebaskan gas karbonik yg bleh mengembangkan dinding usus kita and membuang najis2 terlonggok tu.

Taking fruits and lots of water could help in term of melawaskan but that should be for prevention. So in ur case kalo nak solve problem cepat2 skit, better specifically go take the probiotik and prebiotik. Prebiotik tu simply said adalah makanan kepada probiotik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2010 09:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by nouvosion at 21-5-2010 21:45

thanks norbaya & neomorpheus ..aku akan cuba kurangkan mkn nasi n bnyk kan mkn buah2an..terima kasih bnyk2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2010 12:16 AM | Show all posts
Reply 17# nouvosion

Pi jumpa doktor dulu tu cepat2. Tak yah malu..biasa je kes buasir nih...kalau tak nak makan ubat ke ape ade banyak cara alternatives yg cepat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 05:47 PM | Show all posts
aku ni makan buah banyak ke,makan sayur banyak ke...
still payah nk buang air...
penah tu sampai seminggu baru g toilet...
ish..mcm2 lak masalah aku ni...
period la,sembelit la...
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 09:27 PM | Show all posts
Reply 19# shalin2011


same la' kdg2 dua minggu turut2 x memerut'
smpai sakit2 bdn..' tensen sgt'
hukhukhuk'
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 09:32 PM | Show all posts
oh ye..skang tgh gigih minum yakult'
mintk2 kurg sembelit & dpt elakkan buasir..
huhu~~  
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2010 09:28 AM | Show all posts
Reply  shalin2011


same la' kdg2 dua minggu turut2 x memerut'
smpai sakit2 bdn..' tensen sgt'
...
AinHazwan Post at 2-6-2010 21:27


2minggu?
kritikal btol..
mcm membe abg aku la...
aku risau gak kalau ade effect kt usus nanti...
aritu try usana essentials supplement...
tapi tibe2 period cycle lak kacau...
da stop da mkn...
cube ko mkn usana tu..
kot2 sesuai ngan ko...
tapi maklum la...
mahal sket...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2010 12:00 PM | Show all posts
macam saya sekarang pun ade berdarah setiap kali membuang dalam tempoh 1 minggu ni. dah jumpa Dr. bagi ubat tapi selang sehari membuang mesti ade darah.
sekarang cuba makan ubat tradisional beli dari adik ipar....
makan ade dalam 4-5 hari kut... tapi tetap membuang beserta darah.SAYA TAKUT!!!!!!!!!
(nak nangis pun ade)
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 03:59 PM | Show all posts
diet pemakanan kene ubah...byk kan serat...malam kalau dapat...elakkan makan nasi...amik roti atau sayur2 or buah2 je....manik...try amalkan jus tok guru...or gamat healin....amik dalam tempoh yg lama...air kene cukp minum...amik byk air kosg....bangun pagi..amalkan minum kurg2 2 gelas air sebelum membersih diri....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113728s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list