Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21623
View
68
Reply

BUASIR...

[Copy link]

Author: ayasofya       Show all posts   Read mode

Post time 10-12-2010 06:20 PM | Show all posts
ada x krim or pape jela utk kecutkan buasir yg keluar tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 12:30 PM | Show all posts

Buasir

Salam....
maaf kalu ada dah thread ni...

camner nk melegakan buasir???? batuk2 skang ni..di buasir lak..terkuar... ada yg pernah kena n tau camner nk ubat??
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 12:56 PM | Show all posts
senang g jumpa doktor sakit puan nanti awk tahu nk mkn ubt apa...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 01:04 PM | Show all posts
Saya gi jumpe doc, tp bukan pakar sakit puan laa.. Klinik biasa jek.. Katanye buasir nie once dh penah kene ubatnye hanya operate jek..

Selagi x operate selagi tu laa akan berulang.. Betul ke? Mmg xde altenatif lain ke selain operate?

Sape tau cost operate untuk spital gomen vs spital swasta??

Klu sesape tau pliss share.. Thank you..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 01:18 PM | Show all posts
saya pernah baca...tapi x ingat kt mana...dia kata jgn operate..sbb akan efect pada hubungan seksual... tgh cari semula artikel tu..tapi x jumpa... tu yg takut tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 01:47 PM | Show all posts
ryani82 posted on 22-2-2013 01:18 PM
saya pernah baca...tapi x ingat kt mana...dia kata jgn operate..sbb akan efect pada hubungan seksual ...

Yeke?? to be honest saya mmg x tau banyak pasal buasir. x penah terpk pasal nie.. tp lately berak berdarah so bile check baru tau pasal penyakit nie.. so far tahap saya x laa sampai terkeluar.. masih baru. tp doc tu bersungguh nak refer saya ke spital utk 'potong'.. katanye selagi x 'potong' selagi tu laa xkan baik... akan berulang di masa hadapan..

tu yg pelik x kan xde langsung alternatif lain. sbb yg saya baca biasanye yg operate yg dh sampai tahap terkeluar...

any other info yg tt bole share lg? skrg nie saya banyak berendam dgn garam mandian untuk kurangkan bengkak. selain jaga pemakanan. tp still berak sembelit, so still berdarah lg....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 02:08 PM | Show all posts
saya ni pun sebab bengkak...tapi x sembelit pun... buang air besar cam biasa...mungkin batuk teruk sgt...mcm meneran kdg2 batuk sbb gatal tekak....tadi saya ada baca petua... makan tapai ubi atau tapai pulut... kena amalkan..dlm seminggu mmg dh x kuar darah...jgn makan pedas...byk minum air suam...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 02:45 PM | Show all posts
Alahaii... Tapai x berapa gemar plak.. Huhu.. Tp so far garam mandian tu berhasil... Smlm buang still berdarah.. Dh 2, 3 kali berendam dgn garam mandian arini td buang dh x darah lg.. Alhamdulillah, syukur sgt sbb dh bole buang.. Klu x perut sebu sgt dh 2,3 ari x buang air.. Tu yg jd sembelit..
Now mmg jaga pemakanan. X makan dh segala daging, ayam bagai..(huhu, dh kurang nikmat dunia...) nak baik punye pasal...
Klu berulang lg mebi akan jumpe pakar mintak nasihat....
Rasanye tu jek yg mampu saya buat masa nie...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 02:59 PM | Show all posts
saya ni pun baru jek mkn...kirim kt member pg lunch td... garam aper??? member opis ni dulu pakai garam cosway...

x per berpantang sementara nk baik ni...lepas ni yg penting byk minum air masak..elakkan sembelit..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:12 PM | Show all posts
ryani82 posted on 22-2-2013 02:59 PM
saya ni pun baru jek mkn...kirim kt member pg lunch td... garam aper??? member opis ni dulu pakai ga ...

Saya guna garam ni jek, beli kat giant (kat kedai yg jual jamu bagai tuh) rm10 sepeket..


Alhamdulillah baru rendam 2,3 kali dh nampak kesan... sekali rendam dlm 10 min mcm tu jek..
tp pasal makan mmg kene kuat sket pantang ayam & daging2.. sbb nnt jd makin bengkak..
dh 3 doc yg saya jumpe sume ckp benda yg sama, kene pantang ayam and all daging2...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 09:37 PM | Show all posts
SakuraMiyagi posted on 22-2-2013 01:04 PM
Saya gi jumpe doc, tp bukan pakar sakit puan laa.. Klinik biasa jek.. Katanye buasir nie once dh pen ...

please la...selagi u tak jaga kesihatan badan (emosi stabil, makanan seimbang[kaya dgn serat tumbuhan], senaman dan tidur yg cukup)...berapa kali operate pun tak akan habis...

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 11:29 PM | Show all posts
hwg posted on 22-2-2013 09:37 PM
please la...selagi u tak jaga kesihatan badan (emosi stabil, makanan seimbang[kaya dgn serat tumbu ...

Oohh... maknanye walopun suda kasi potong still ada chances nak dpt lg eh??
I admit masa keje dulu mmg x jaga kesihatan sgt. stress keje, makan sekadar kenyang, jarang bersenam, x cukup tido.. baru this month berenti dok umah, tiba2 dpt sakit nie... tu yg try dptkan as much info as i can... now dh tau punca. just nak tau cara utk kawal. if jd tahap 2, ada ke alternatif lain utk cure selain 'potong'??
selain tu ada chances ke nak baik terus?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2013 11:09 AM | Show all posts
got chance...just that take long time..eg: if you have suffering from this 1 year, you may need 1 year time or more to recover...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2013 01:10 PM | Show all posts
ooo...thank yer....nak cari jugak ler...mmg ayam n daging kena pantang kan...mak pun ckp cam tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2013 11:30 AM | Show all posts
try sapu dengan minyak gamat...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2013 11:39 AM | Show all posts
mmg sebelum tido...tiap2 malam sapu...dah nk baik dah..tapi x tau mana 1 yang berkesan... Garam laut ke, minyak gamat ker, akar kayu ker, pantang mkn??? semua saya buat...Alhamdulillah dengan izin Allah dah semakin sembuh...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2013 08:31 AM | Show all posts
Ai pun buasir...pernah potong dah 3thn lepas tapi dtg balik.....semlm berdarah balik
Ai rasa cara pemakanan saje yg bole kawal....ai memang pantang tapi pantang jumpa...semua nak makan
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2013 08:34 AM | Show all posts
Adakah ianya sakit keturunan? sbb my mum & dad memang ada kena buasir.
Bapa ai alhamdulillah ok...guna perubatan cina tapi mak ai sekali sekala ianya berdarah. Nak gi tempat yg bapa ai gi dulu tapi malangnnye org tu dah meninggal...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2013 09:10 AM | Show all posts
sepatutnya jgn di potong.... mmg kena kawal mkn...ada pakcik kt umah I ni bgtau kalu org buasir pantang dia jgn mkn daging...huhuhu....itu yg suka tu...pedas2 mmg kena kurangkan... satu lg dia akan kuar balik bukan saja bila sembelit...tapi bila badan kita panas dalam...bykkan minum air kembang semangkuk, selasih,barli... itu apa yg I dapat info ler....
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2013 02:46 PM | Show all posts
kalau kat area kulim, buleh try p consult dr chiew klinik bersatu, dia dr yg ada wat seminar pasal buasir ni, mmg dia tak bg potong...umpama buasir ni mcm pokok, jgn ditebang pokok yg buruk, tp cari ubat yg leh bunuh akarnya..mcm tu dia kata, sbb sy masa peknen kena buasir, so bila nk peknen lagi, rasa takut gak terkena lagik..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080397s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list