Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
57141
View
280
Reply

[Makanan & Minuman] Aneka Kuih & Hidangan Raya Vol 1

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-11-2010 10:57 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Syd at 16-11-2010 14:06

Bila sebut pasal raya
Semua ingat Hari Raya
Tapi jangan pulak kita lupa
Ada seribu satu kata
Berkait dengan raya
Selain Hari Raya










Tak kira apa bangsa
Orang melayu orang cina
Orang putih atau orang india
Orang timur orang barat
Di seluruh dunia
Ada hari raya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:01 AM | Show all posts








"Minta mak, kuih sepotong. Saya mahu makan kerna perut kosong".

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:10 AM | Show all posts








Biskut Mazola


Kuih Raya Tradisi familiku...hehheehhe (dulu kekecik mmg tiap2 tahun buat kueh nehhh)

nak share resepi campak2 turun temurun nak buat biskut nehhh


1 kg gula
1 kg tepung
1 kg kacang tanah
1 botol minyak (jgn plak taruk semua minyak tu dok bergelumang dengan adunan tuh, tuh bukan nak buah kueh, rasanya mcm nak mandi minyak jahh!)

pastu ligan laa nak buat bentuk apa pung!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:19 AM | Show all posts






"Wajik dan dodol jangan lupakan. Peninggalan nenek zaman berzaman ..." la la la la la



tu dia, dodol mai dari utara....
kawan dari Penang, dok pakat buat dodol ngan famili dia
then pos kat kami...adehh touching tul...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:20 AM | Show all posts
skit info tentang dodol nehh;

ramai orang panggil - dodol
orang nogoghi panggil - penganan
orang minang panggil - galamai

tak tahu laa kot2 ada nama lain plak lagi ker
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:27 AM | Show all posts




yang putih bulat2 tu, kuih suji kan?

cup cup nak tanya..

apa beza kuih suji ngan kuih arab ke apa nama lain nye tuh?
selain beza tang nama?
ada beza dari ramuan yang diguna kan?

lagi satu kan..tu kat gambaq kat atas tuh..
biskut 4 segi tu..sebjik rasa kuih yang bulat2 warna putih tuh...

laa nehh orang dah tak buat bulat2 lagi dah eh?
dikomersialkan jadik banyak bentuk?

ke kuih yang 4 segi tuh, kuih lain?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 11:28 AM | Show all posts
terasa nak makan lemang pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:32 AM | Show all posts
Reply 7# azzah


ai nak p amek lemang yang ditempah semalam..
petang2 skit..
adehh sedap nyer...
(terliur...)

btw, lemang2 boleh tahan gak harga nye yer...

kat sini, yang kecik2 yang mcm gambo ai tepek tuh

harga RM 9-10 sebatang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 11:39 AM | Show all posts





Kuih Karas (tq to chekshu! dia habaq ai leh sama geng ngan ayah dia, suka makan kueh nehhh)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 02:49 PM | Show all posts


dulu kuih bahulu sinonim ngan hari raya
now? kuih bahulu mcm boleh makan bila2 saja anda suka!

skrg masak kuih bahulu dalam oven
dulu? mujur dulu takde hp berkamera lagi

pakai sabut, pakai pasir semua tuh
sedap nyer makan
tapi sblm sedap makan
sila exercise ketiak dulu yea
pukul telor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 03:27 PM | Show all posts









koleksi kueh raya kat umah...
nehh dari raya puasa tu hari
then ada 2 balang dah abes
yang paling cepat abes, dahlia, samprit etc tuhh
yang paling slow..dan ada sampai skrg

yang tu laa..yang mcm bunga tuh
biskut kelapa
pstu biskut yang coklat tuhh

nampak gaya makan balik laa raya esok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:34 PM | Show all posts

esok dah raya. tak dek sapa buat kuih ke rinih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:38 PM | Show all posts
Homemade kuih Gunting (sempena raya arituh)  



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:40 PM | Show all posts

chocolate Cookies yang paling laris tahun ni (b4 raya dah habis sudah....)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:54 PM | Show all posts
Reply 13# dilaOHdila
Perg.. Kuih gunting pon kalau org expert tembak boleh jadi lawa n menyelerakan camni yek.. Bravo kak dilla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 03:57 PM | Show all posts
kenapa ai selalu tak dapat tengok eh
kueh2 yang kak dilla tepek
nanges sangat
wpun dah tukar memacam server

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:59 PM | Show all posts
kenapa ai selalu tak dapat tengok eh
kueh2 yang kak dilla tepek
nanges sangat
wpun dah tukar mema ...
Syd Post at 16-11-2010 15:57



alah siannya syd
awat tak leh x nampak tu
kena beLOK ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 04:05 PM | Show all posts
tak tau laa

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 04:45 PM | Show all posts
ai korek fb kuh raya aidilfitri ari tu

Biskut Arab


sebelum bakar


selepas bakar


dah salut gula

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 04:49 PM | Show all posts
Reply 19# dealova_fan

diharap dapat menjawab kemusykilan ai pasal kuih arab la, sugi laa etc tuhh

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102045s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list