|
Post Last Edit by bacteria82 at 3-12-2010 06:15
okay sbagai mukadimah ....haku bukak thread ceter pasal nasik nasik yg biasa pd worang2x bangsa ereb berserta sedikit ilustrasi berkenaan nasik ereb neh...udah udah usah manyak ckap...da leleh ayer lior nehh......yg hakutaw worang ereb ada jugak yg makan nasik. tapiiii nasik mukan makanan asasi diworang laaa. ...nnti kalu hade lagik pasal nasik ereb yg laen akn di update kat first page dan sesapa yg hade laen info bole laaa tepek kat thread neh jugak
okay seme!! jomm kita tngok nom! nom! nom! nom!
---->Nasik Maqlubah
Hidangan ini amat terkenal dan berasal dari negara-negara Jordan, Palestine, Syria dan Lebanon.
Maqlubah bermaksud turned up side down atau diterbalikkan.
Ini ialah kerana cara memasaknya ialah daging (ayam atau kambing) di masak terlebih dahulu kemudian disusun bawah sekali didalam periuk, kemudian disusun pula sayuran yang juga telah dimasak seperti carrot, terung, cauliflower dan ubi kentang dan diikuti pula oleh beras dan dimasak bersama rempah ratus.
Setelah masak dengan sempurna periuk akan diterbalikkan atau diterlangkupkan ke dalam talam dan hasilnya nasi di bawah, sayuran di tengah dan daging diatas sekali...
------>Nasik Mandy (mandi)dubai-yemen style lunch, ayam atau kambeng
worang yang penah ke Makkah tahu apa itu Nasi Mandi. Ia seperti nasi beriani/minyak dan hanya dimakan dengan lauk seperti ayam atau kambing tanpa kuah. Nasi mandi dihidang dalam dulang besar dan diletakkan ditengah-tengah. Lantai di alas dengan plastik bersih dan masing-masing akan menarik keluar nasi dari dulang keatas plastik dan makan dengan lauk.
makan nasik mandy secara berjamaah
------>Nasik kabsa
In places like Qatar, the United Arab Emirates, Bahrain and Kuwait the dish is popularly known as Majboos (Arabic: مجبوس‎ or Machboos (Arabic: مكبوس‎ , but is served mostly in the same way.
Nasi kabsa merupakan salah satu jenis nasi di daerah jazirah Arab yang dihidangkan dalam dulang besar untuk dimakan oleh 4-7 orang. Hidangan ini dibuat dari Beras (beras Basmati), lada, daging, dan sayuran. Terdapat berbagai jenis nasi kabsa yang ditentukan dari remah ratus yang dipakai dan lada yang digunakan pada hidangan tersebut.
Adapun jenis-jenis nasi kabsa tersebut antara lain Nasi kabsa (Lada hitam), (cengkeh), (kayu manis), (Cardamom) dan (almond).
Daging yang digunakan pada menu nasi kabsa ini bolehberupa daging ayam, daging kerbau daging unta, daging kambing, serta terkadang digunakan ikan dan udang. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|