JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
92258
View
402
Reply

[Makanan & Minuman] MENU/MAKANAN ANDA & RESIPINYA

[Copy link]

Author: masarju       Show all posts   Read mode

Post time 7-2-2011 04:40 PM | Show all posts
Reply 26# cmf_blingblings

Cara hang ni untuk disimpankan
cara ini nak makan segera.......
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:44 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Cara hang ni untuk disimpankan
cara ini nak makan segera.......
qimi08 Post at 7-2-2011 16:40

tapi kalau sejuk liat kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:47 PM | Show all posts
Reply 28# cmf_blingblings


haah sbb tu kena makan waktu panas2
saja rajin nak buat....kalau malas beli aja balik dikukus balik atau rebus
lepas tu baru goreng

off topic
bila hang nak buka rmh baru
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:46

PAIS IKAN KEMBUNG
Resepi - Kredit Blog NB



Bahan Bahan

6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji }5 ulas bawang merah }Dicincang 4 ulas bawang putih }
1 cm kunyit
2 batang serai dihiris halus (tak ada pun tak apa)
4 helai daun kunyit, dihiris halus-halus
1 biji kelapa.
Garam
daun pisang kalau tak ada guna foil

Cara memasak :

1. Campurkan semua bahan.
2. Ambil 1 ekor ikan dan gaul bersama kelapa dan bahan-bahan tadi.
3. Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.
    Pakai foil cuma tutup dan lipat sahaja
4. Ulang langkah 2 hingga habis.
5. bakar ikan sehingga masak ( 15-20 min)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:54 PM | Show all posts
PAIS IKAN KEMBUNG



Bahan Bahan

6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, d ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:50


aku ni jarang masak ikan2 bagai, w/pun aku suka...org dalam umah aku tak suka
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:56 PM | Show all posts
Reply 31# cmf_blingblings

Arwah abah haku suka kalau dapa telur ikan tapah
yummy sodap buat pais telur ikan
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:46

IKAN MASAK SZECHUAN
Resepi - Kredit Blog NB




Bahan-bahan


4 kelar ikan tenggiri/parang diperap dgn kunyit dan garam
2 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang merah dihiris halus
2 biji bawang puting di hiris halus
2 sudu sos kicap
Sedikit Kunyit serbuk atau hidup (hidup)
Sedikit serbuk lada sulah/perasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan
Panaskan sedikit minyak tadi dan tumis bawang dan bawang putih hingga wangi
Setelah wangi, masukkan ikan goreng tadi
Masukkan sos kicap dan air asam jawa secukupnya berserta dengan kunyit.
Masukkan cili, perasa dan bawang besar
Hidangkan dengan nasi yang panas.

(Biasanya di masak ketika perempuan di dalam pantang dan di letak sedikit lada hitam. Tapi orang yang tidak berpantang pun boleh makan. )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:02 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Arwah abah haku suka kalau dapa telur ikan tapah
yummy sodap buat pais  ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:56
aku suka telur ikan plotan dan duri aja, yg seketul2 tu, buat kari...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:07 PM | Show all posts
Reply 34# cmf_blingblings

tau buat  kari atau goreng gitu aja
office lama berhampiran dgn rest mamak
selalu mamak tu simpan kat haku telur ikan
untuk bawak balik masak
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:47

KUIH KOCI
Resepi - Kredit Blog NB


Layur dan ptg daun pisang macam ini


Santan di campur dengan garam , kacau di atas api sehingga naik minyak


Kelapa parut dimasak dengan gula melaka untuk intinya.


Tepung pulut dicampur dengan tepung pulut hitam. Pulut hitam 1/4, kalau banyak nanti pahit pula. Gentel jadi begini dan masukkan inti. Celup di dalam santan yang dimasak sebentar tadi dan kemudian balut dengan daun pisang. Kukus


Siap untuk dihidangkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 04:37 PM | Show all posts
Tak tahu nak letak mana, boleh ke aku share cooking class di sini??
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 08:53 PM | Show all posts
Tak tahu nak letak mana, boleh ke aku share cooking class di sini??
cmf_blingblings Post at 8-2-2011 16:37

Boleh.. lagi best kalau setiap step tu bergambar, mmg confirm dpt kredit dari EmmoDee
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 12:38 AM | Show all posts
Boleh.. lagi best kalau setiap step tu bergambar, mmg confirm dpt kredit dari EmmoDee
bacteria82 Post at 8-2-2011 20:53

MoD...gambar aja yg ada, resipi tak payah kot makanan Melayu biasa2 yg kita semua tahu, lokasinya jd menarik sbb yg masak semuanya mat salleh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:34 AM | Show all posts
Infonya di sini, tapi akk blings akan sharekan pengalaman  dan gambar sendiri
Cook With Shuk Cooking Programme

A hands-on cooking programme that won the prestigious Tourism Malaysia Award for 2004 for The Best Tour Programme ( Special Interest )

You will be brought to Shukri's own home which is a magnificent traditionally built Malay house standing in the forest on a hill with beautiful views to the sea beyond. Shukri will take you round the house garden to see, smell and feel many types of spices and leaves that have been used for generations in cooking Malay food. His own knowledge passed down through his family is a fascinating aspect of the whole cooking experience as he explains. Then you will be taken to the kitchen and take part in blending and making the cooking ingredients, adding to the meat and fish of the meal to come. Finally sitting down you will enjoy tasting and eating all of what you have helped in making those real dishes.

Shukri's fame in this field has led to a number of occasions when he has been televised ( TV3, Planet Food World Wide ) for his knowledge of all the herbs and spices traditionally found and his skill in both the preparation and his innate knowledge of the dishes of his heritage in Kedah.

Recently Shukri was flattered to be visited by a delegation of participants of The Annual World Gourmand Award, being held in Kuala Lumpur. The star guest was a world famous chef and author of cook books, together with her publisher from Paris. This was all covered by a television team for local TV. A fabulous meal was prepared with the traditional help of the local villagers. Laid out in the magnificent dining room, the guests were delightedly impressed at the great dishes and setting.

Cook with Shuk is a hands-on cooking programme for a minimum of two persons and a maximum of ten persons. If a larger group of up to 40 persons, a cooking demonstration of a Malaysian dish will precede the lunch or dinner function.

Copyright © 2006 by The LighthouseWebsite By Stampede Design
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:40 AM | Show all posts
inilah lokasinya, di kampung Kedawang Langkawi. Rumah ni besar tapi terletak di tengah-tengah kampung, nak mencarinyapun satu hal/





Mula-mula peserta akan dibawa ke sekitar kawasan rumah untuk diperkenalkan kepada herba-herba dan bahan-bahan basah yang akan digunakan dalam masakan Melayu, kunyit, lengkuas, halia, cekur, kari, serai, cili padi dan lain-lain lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:46 AM | Show all posts
Ada lima masakan yg akan diajar

Rendang Daging
Kari Ayam
Ikan panggang (dia org masukkan dlm oven aja)
Cara nak masak nasi dgn betul (esp for mat salleh)
Sambal belacan/ Kdg2 ada sambal budu
Sayur campur + Seafood

Di akhir sessi dia org akan duduk di bawah rumah makan bersama samada dinner atau lunch. Sebelum balik semua peserta akan dapat printed resipi dgn cara-cara dan teknik yg betul. Biasalah bila dah sampai ke negeri asal semua dah lupa.

Bahan-bahan dan peralatan








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:49 AM | Show all posts
Sesetengah peserta kena tumbuk sambal, ada yg kn tumbuk kunyit, halia, serai dan lengkuas dan ada pula yg kn tumbuk kerisik


Sebelum masak chef kenalah terangkan serba sikit asal usul bahan-bahan tu semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:51 AM | Show all posts
sementara nak tunggu kari atau rendang masak, masak nasi kat sebelah tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:53 AM | Show all posts
Sebab kebanyakan peserta mat salleh, so ikan tu haruslah dibuangkan tulang dulu sebelum dilumur dengan bahan-bahan perap





sebelum dimasukkan ke oven

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:56 AM | Show all posts
sambil masak sambil chef terangkan teknik-teknik, bila nak masukkan santan, bila rempah dah sedia masak dsb..







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 02:28 AM | Show all posts
corat coret memasak





tumbuk jgn tak tumbuk


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 02:30 AM | Show all posts
buat sayur campur







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 02:32 AM | Show all posts


ikan dah masak!!!


meja dah siap - jom berhidang dan bersedia untuk makan time



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2011 08:50 AM | Show all posts
Sarapan Pagi dengan Tempe Goreng
Resepi - Kredit Blog NB




Resipinya mudah sahaja.
Tempe (i ...
qimi08 Post at 7-2-2011 04:09 PM


qim,
Ada tak resipi dr tempe?Selalunya kalau kt rmh,tempe cuma digoreng kunyit/buat sambal tempe.
Resipi lain?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 11:11 AM | Show all posts
Reply 49# masarju


Okeh nanti qimi letak tak silap gambar dah ada
cuma nak cari resepinya aja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.130261s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list