Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
100903
View
408
Reply

[Makanan & Minuman] MENU/MAKANAN ANDA & RESIPINYA

[Copy link]

Author: masarju       Show all posts   Read mode

Post time 7-2-2011 04:24 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:45

Kuih Bakar Manis
Resepi - Kredit Blog NB





bahan-bahannya.
1 kilo tepung
8 biji telur
1 biji santan
Gula ikut cita rasa
buang lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis


Cara-cara membuatnya
Buah lawang, cengkih, kulit kayu manis ditumbuk/dimesin pun boleh.
Letak air dan tapis. Ambil airnya sahaja.

Masukkan santan, tepung, telur kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan gula, kacau juga sehingga gula hancur.






Panaskan acuan, Kemudian masukkan minyak 1/4 dari acuan.
Sudah panas masukkan adunan tadi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:30 PM | Show all posts
Reply 19# cmf_blingblings

blh juga masuk jintan dan cili , bawang putih lebih macam kacang berempah
yang resepi ni kacang botak biasa je....
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:31 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

blh juga masuk jintan dan cili , bawang putih lebih macam kacang berempah ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:30
aku punya kacang botak mmg kn taruh cili...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:32 PM | Show all posts
Reply 20# cmf_blingblings


sedap buat sendiri...lagi banyak ikan lagi sedap goreng
kena makan panas2 kalau dah sejuk ...kurang sikit
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_blingblings at 7-2-2011 16:43
Reply  cmf_blingblings


sedap buat sendiri...lagi banyak ikan lagi sedap goreng
kena makan pan ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:32
aku buat macam lain, aku guna ubi kayu yang segar dan aku parut halus...sama gak campurannya tapi aku tempek nipis kat tudung periuk lepas tu aku kukus, lima minit dah masak, aku keringkan, macam keringkan baju, sambil dia half keras pastu potong ikut selera sendiri..pastu jemur lagi sampai kering, then boleh simpan...bila-bila nak makan goreng aja
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:40 PM | Show all posts
Reply 26# cmf_blingblings

Cara hang ni untuk disimpankan
cara ini nak makan segera.......
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:44 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Cara hang ni untuk disimpankan
cara ini nak makan segera.......
qimi08 Post at 7-2-2011 16:40

tapi kalau sejuk liat kan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:47 PM | Show all posts
Reply 28# cmf_blingblings


haah sbb tu kena makan waktu panas2
saja rajin nak buat....kalau malas beli aja balik dikukus balik atau rebus
lepas tu baru goreng

off topic
bila hang nak buka rmh baru
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:46

PAIS IKAN KEMBUNG
Resepi - Kredit Blog NB



Bahan Bahan

6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji }5 ulas bawang merah }Dicincang 4 ulas bawang putih }
1 cm kunyit
2 batang serai dihiris halus (tak ada pun tak apa)
4 helai daun kunyit, dihiris halus-halus
1 biji kelapa.
Garam
daun pisang kalau tak ada guna foil

Cara memasak :

1. Campurkan semua bahan.
2. Ambil 1 ekor ikan dan gaul bersama kelapa dan bahan-bahan tadi.
3. Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa.
    Pakai foil cuma tutup dan lipat sahaja
4. Ulang langkah 2 hingga habis.
5. bakar ikan sehingga masak ( 15-20 min)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:54 PM | Show all posts
PAIS IKAN KEMBUNG



Bahan Bahan

6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, d ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:50


aku ni jarang masak ikan2 bagai, w/pun aku suka...org dalam umah aku tak suka
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:56 PM | Show all posts
Reply 31# cmf_blingblings

Arwah abah haku suka kalau dapa telur ikan tapah
yummy sodap buat pais telur ikan
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 04:58 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:46

IKAN MASAK SZECHUAN
Resepi - Kredit Blog NB




Bahan-bahan


4 kelar ikan tenggiri/parang diperap dgn kunyit dan garam
2 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang merah dihiris halus
2 biji bawang puting di hiris halus
2 sudu sos kicap
Sedikit Kunyit serbuk atau hidup (hidup)
Sedikit serbuk lada sulah/perasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan
Panaskan sedikit minyak tadi dan tumis bawang dan bawang putih hingga wangi
Setelah wangi, masukkan ikan goreng tadi
Masukkan sos kicap dan air asam jawa secukupnya berserta dengan kunyit.
Masukkan cili, perasa dan bawang besar
Hidangkan dengan nasi yang panas.

(Biasanya di masak ketika perempuan di dalam pantang dan di letak sedikit lada hitam. Tapi orang yang tidak berpantang pun boleh makan. )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:02 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Arwah abah haku suka kalau dapa telur ikan tapah
yummy sodap buat pais  ...
qimi08 Post at 7-2-2011 16:56
aku suka telur ikan plotan dan duri aja, yg seketul2 tu, buat kari...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:07 PM | Show all posts
Reply 34# cmf_blingblings

tau buat  kari atau goreng gitu aja
office lama berhampiran dgn rest mamak
selalu mamak tu simpan kat haku telur ikan
untuk bawak balik masak
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 05:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by qimi08 at 7-2-2011 18:47

KUIH KOCI
Resepi - Kredit Blog NB


Layur dan ptg daun pisang macam ini


Santan di campur dengan garam , kacau di atas api sehingga naik minyak


Kelapa parut dimasak dengan gula melaka untuk intinya.


Tepung pulut dicampur dengan tepung pulut hitam. Pulut hitam 1/4, kalau banyak nanti pahit pula. Gentel jadi begini dan masukkan inti. Celup di dalam santan yang dimasak sebentar tadi dan kemudian balut dengan daun pisang. Kukus


Siap untuk dihidangkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 04:37 PM | Show all posts
Tak tahu nak letak mana, boleh ke aku share cooking class di sini??
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 08:53 PM | Show all posts
Tak tahu nak letak mana, boleh ke aku share cooking class di sini??
cmf_blingblings Post at 8-2-2011 16:37

Boleh.. lagi best kalau setiap step tu bergambar, mmg confirm dpt kredit dari EmmoDee
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 12:38 AM | Show all posts
Boleh.. lagi best kalau setiap step tu bergambar, mmg confirm dpt kredit dari EmmoDee
bacteria82 Post at 8-2-2011 20:53

MoD...gambar aja yg ada, resipi tak payah kot makanan Melayu biasa2 yg kita semua tahu, lokasinya jd menarik sbb yg masak semuanya mat salleh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:34 AM | Show all posts
Infonya di sini, tapi akk blings akan sharekan pengalaman  dan gambar sendiri
Cook With Shuk Cooking Programme

A hands-on cooking programme that won the prestigious Tourism Malaysia Award for 2004 for The Best Tour Programme ( Special Interest )

You will be brought to Shukri's own home which is a magnificent traditionally built Malay house standing in the forest on a hill with beautiful views to the sea beyond. Shukri will take you round the house garden to see, smell and feel many types of spices and leaves that have been used for generations in cooking Malay food. His own knowledge passed down through his family is a fascinating aspect of the whole cooking experience as he explains. Then you will be taken to the kitchen and take part in blending and making the cooking ingredients, adding to the meat and fish of the meal to come. Finally sitting down you will enjoy tasting and eating all of what you have helped in making those real dishes.

Shukri's fame in this field has led to a number of occasions when he has been televised ( TV3, Planet Food World Wide ) for his knowledge of all the herbs and spices traditionally found and his skill in both the preparation and his innate knowledge of the dishes of his heritage in Kedah.

Recently Shukri was flattered to be visited by a delegation of participants of The Annual World Gourmand Award, being held in Kuala Lumpur. The star guest was a world famous chef and author of cook books, together with her publisher from Paris. This was all covered by a television team for local TV. A fabulous meal was prepared with the traditional help of the local villagers. Laid out in the magnificent dining room, the guests were delightedly impressed at the great dishes and setting.

Cook with Shuk is a hands-on cooking programme for a minimum of two persons and a maximum of ten persons. If a larger group of up to 40 persons, a cooking demonstration of a Malaysian dish will precede the lunch or dinner function.

Copyright © 2006 by The LighthouseWebsite By Stampede Design
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2011 01:40 AM | Show all posts
inilah lokasinya, di kampung Kedawang Langkawi. Rumah ni besar tapi terletak di tengah-tengah kampung, nak mencarinyapun satu hal/





Mula-mula peserta akan dibawa ke sekitar kawasan rumah untuk diperkenalkan kepada herba-herba dan bahan-bahan basah yang akan digunakan dalam masakan Melayu, kunyit, lengkuas, halia, cekur, kari, serai, cili padi dan lain-lain lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089031s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list