CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7492|Reply: 39

[Dunia] Arab rosakkan pemikiran rakyat Malaysia terhadap Israel, dakwa Victor

  [Copy link]
Post time 6-12-2023 09:08 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 6-12-2023 01:20 PM
















KUALA LUMPUR – Seorang lelaki yang mendakwa warga dari negara ini, Victor Yong Jen Ong mendakwa masyarakat Arab selama ini telah merosakkan pemikiran rakyat Malaysia terhadap Israel.

Dalam satu temubual dengan pempengaruh Israel, Hananya Naftali, Victor yang mendakwa pernah tinggal di Johor Bahru berkata, keganasan Arab radikal sangat aktif di Malaysia.

Naftali merupakan kakitangan dalam unit yang memberi nasihat kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

“Anak Israel pun disebut dalam al-Quran kitab suci Islam menuntut agar dipanjangkan kasih sayang kepada Bani Israel tetapi keganasan Arab radikal berbeza daripada itu dan mereka sangat aktif di Malaysia selama 75 tahun yang lalu cuba merosakkan intelek rakyat Malaysia.

“Untuk menjadikan Melayu dan Cina menentang negara Yahudi.
Ini adalah proses yang perlahan tetapi sangat mantap,” kata Viktor dalam video yang dikongsi di platform X.

Beliau turut mendakwa Hamas dan Fatah iaitu organisasi politik di Palestin secara aktif menyebarkan kebencian dalam kalangan rakyat Malaysia terhadap Israel.

Katanya, maklumat yang salah sengaja disebarkan bagi menentang kerajaan Israel di alam siber.

“Kita harus berhenti mempercayai penyamar, berita palsu  dan maklumat salah yang dikeluarkan oleh mengenai orang Yahudi

“Terdapat beberapa organisasi Arab yang berpura-pura menjadi orang Yahudi dan mereka menipu dan berbohong dalam internet untuk menimbulkan tanggapan negatif terhadap negara Yahudi,” katanya.

Sementara itu, beliau mencadangkan agar Malaysia mengikut langkah negara Arab seperti Bahrain dan Emeriah Arab Bersatu yang mewujudkan hubungan diplomatik dengan Israel.

Malah beliau turut mencadangkan agar Israel mewujudkan sebuah kedutaan di Malaysia.

“Bahawa kedutaan Israel akan membawa begitu banyak budaya ke Malaysia mengenai orang Yahudi. Menyedarkan kita semua tentang kebenaran yang sebenarnya, dan seperti kata pepatah ‘kebenaran akan membebaskan kita semua’,” kata Victor.

Beliau berkata, hubungan Malaysia dan Israel akan berjalan dengan aman dan damai kerana tidak seperti pengganas Arab, orang Melayu memiliki hati yang baik dan menerima pelbagai etnik ke negaranya.

Dalam video tersebut kelihatan bendera Israel dikibarkan di sebelah Jalur Gemilang dalam biliknya.

https://malaysiagazette.com/2023/12/04/arab-rosakkan-pemikiran-rakyat-malaysia-terhadap-israel-dakwa-victor/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 09:09 AM | Show all posts
victor banyak makan babi
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau geng ni yg majoriti pegang gomen nanti di masa akan dtg..paham2 jelah ye
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 09:47 AM | Show all posts
alah..kalau kena kat buddha pun ko melalak jugak...tanah besar tu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
geng2 penghamburtaikk ni. stop them from spreading before itss tooooo late
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
pocongkiutss replied at 6-12-2023 09:20 AM
Kalau geng ni yg majoriti pegang gomen nanti di masa akan dtg..paham2 jelah ye

Ni kira salam pengenalan je.. saja nak test2 tgk reaction org islam msia
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-12-2023 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat loyat, deme komen pin taiwan kat kolar mamat ni.. ntah2 bkn org mesia..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:12 AM | Show all posts
Hasbunallah wanikmal wakil, very much perangai israel laknatullah, daily ade jer benda yg puak2 ni stir, and again kita diam, acah2 tolerance, and also ada acah2 agreeing on the basis of neutral and last but not least sympathiser....semoga Allah selamatkan orang Islam Melayu dia tanah air mereka sendiri.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 10:13 AM | Show all posts
bolehkah rakyat India dan China seluruh dunia pulang semula kpd negara asal mereka?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Test the water dululah khuensss


Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Pemakan babi ni mmng ada je tipu muslihat nk memutar belitkan fakta. Org bodo je pecaya
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:32 AM | Show all posts
"...tidak seperti pengganas Arab, orang Melayu memiliki hati yang baik dan menerima pelbagai etnik ke negaranya"

naifnya ko dekkk

sila join forum nak?

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
karipap_sadin replied at 6-12-2023 09:50 AM
Ni kira salam pengenalan je.. saja nak test2 tgk reaction org islam msia

Mcm howard gak le.....xde apa2 tindakan pun gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 6-12-2023 02:32 AM
"...tidak seperti pengganas Arab, orang Melayu memiliki hati yang baik dan menerima pelbagai etnik k ...

Tapi secara luaran memang hada betulnya ayat si Victor tuh. Heh. Porom memang la. Tempat meluah segala2 yang ko takkan cakap kat luar sana.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:48 PM | Show all posts
aku sebenarnya nak tau apa point dia cakap begitu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2023 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kena tahan victor ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2023 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Haritu seorang lelaki melayu kena 6 bulan penjara sebarkan bendera Israel. Victor Yong ni patut boleh kena lebih dari 6 bulan...
Syukur lah makin ramai cina mualaf.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Cina DAP.. What to expect? Sama acuan pemikiran dengan Yahudi Zionist..... Pemikiran kiasu yg menganggap tak apa datang negara orang lepas tu jajah sedikit demi sedikit.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia dah ditangkap polis atau belum?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2023 07:38 AM | Show all posts
ultra78 replied at 7-12-2023 07:19 AM
Dia dah ditangkap polis atau belum?

akhbar hari ini, barua tersebut telah ditahan oleh polis. tapi menurut menteri komunikasi itu video lama.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 01:46 PM GMT+8 , Processed in 0.179619 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list