CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

‘Sambutlah Tangan Allah SWT..Ya Allah, Ubatilah Hati Bella’ – Shuhada Shukri

  [Copy link]
Post time 5-4-2024 09:43 AM | Show all posts
1. tangan Allah? merapu apa hang ni? punya nak tunjuk prihatin + warok sampai merapu2 buat ayat.
2. beli la kebaya saiz hang. jadah apa pakai kebaya ternganga nampak perut buncit macam tu. merapu betul la dia ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2024 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-4-2024 06:35 AM
Ingatkan benang agama tadi. Retis sendu ka? Tak nak kenal pun. Next!

Both not even retis.. spouse / ex spouse retis je tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah datang geng terpaling dianiaya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Allah dah bertangan pulak untuk bersambutlah kasih pelbagai...lepasni Allah ada mulut untuk dicium pulak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sedang berpuasa..
Titik.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
KamikuP replied at 5-4-2024 08:54 AM
Mcm ni ke perangai budak ex mrsm.. ekekekek

Ehhh.. apa kaitan dgn mrsm..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-4-2024 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 5-4-2024 07:17 AM
Eh bodohla perempuan.  ALLAH mana ada tangan..jgn fitnah Allah samakan Allah dgn manusia sifatnya

Perasan juga aspek ni bila baca tajuk. Corporealism, anthropomorphism, mujassimah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 5-4-2024 10:50 AM
noor2 replied at 5-4-2024 07:17 AM
Eh bodohla perempuan.  ALLAH mana ada tangan..jgn fitnah Allah samakan Allah dgn manusia sifatnya


Ada dalam quran. Masa kita belajar ayat muhkamat dan mutasyabihat tu. Ada ayat tulis tangan Allah tapi sebenarnya Allah takde tangan, tapi dikira sebagai metaphor (ayat mutasyabihat). #donesetazahramadhan

Ni semua dalam Pendidikan Islam SPM Agittew my memory has not failed me yet.

Lepas google, ada ni ayat dalam quran tulis tangan Allah (al-Fath: 10). Tapi bukan bermakna Allah ada tangan ya? Ini cuma metaphorically bahasa sastera tahap tinggi di dalam quran.

Ayat muhkamat dan mutasyabihat ni kira macam omputih kata explicit dan implicit gitu. Implicit ni ada banyak interpretation aka ambiguous bak kata omputih.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2024 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Bosan tgk semua org nak mencapub kes ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 11:26 AM | Show all posts
Yoonggi replied at 5-4-2024 08:57 AM
carik la kebaya yg mmg saiz  ko betul2. pakai camtu x lawa la

bila masa dia ni lawa pun?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 11:46 AM | Show all posts
Edited by aciksenah at 5-4-2024 11:53 AM

Kenapa pula nak samakan Allah mcm makhluk pulak...walaupun sekadar metaphor. Sambut tangan Allah??? Insan terpilih la sangatkan. Ustazah..sila ceramah sikit perempuan ni..
Kalau kita cakap kuasa di tangan Allah tu lain la.

"Menggambarkan tangan Tuhan adalah satu perbuatan yang dipanggil tajsim iaitu menggambarkan Tuhan sama seperti manusia yang mana perbuatan tersebut adalah perbuatan yang diharamkan bahkan boleh merosakkan akidah. Mustahil Allah serupat dengan makhluk-Nya.Semoga Allah memelihara kita semua daripada perkara yang boleh merosakkan akidah."


Ni iols copy paste dari laman Pejabat Mufti Wilayah ye.

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
cm_vungtau replied at 5-4-2024 10:36 AM
Ada dalam quran. Masa kita belajar ayat muhkamat dan mutasyabihat tu. Ada ayat tulis tangan Allah  ...

Masalahnya dia sebut Sambutla tangan Allah...ada ke dlm quran mcm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambar atas sekali yg ada Bella tu nampak manis la jugak. Pandai MUA tu. Tapi kalau biasa2 memang tak nampak lawa dia ni. Yang pakai kebaya tu lagi la, macam tak tengok cermin.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Den ni mls nk mencapub..tp ko dik..kalau la iya pun nk guna ayat yg mutasyabihat..biarlah perangai pun selari dgn perkataan2 yg nak keluar dr mulut dan tgn ko..ini tidak..mulut perkataan mcm bagus..tp perangai yg ditunjuk..mmmmmmm jela..

Ko kena hati2 dlm penggunaan perkataan bilamana tulisan ko tu akan dibaca secara umun dan meluas..sbb bkn semua fhm dan tau apa itu ayat2 muhkamat dan ayat2 mutasyabihat...ayat muhkamat, straight forward..ayat mutasyabihat ni..hny yg berakal sihat fhm sepenuhnya..org yg hatinya ragu2, akn guna ayat mutasyabihat ni utk mcm2 perkara yg akhirnya memudaratkan bahkan takut dpt dosa free je..sbb bg org salah fhm...so HATI2 lah ko budak yg tak berapa nak sihat akal ni...menyampah pula den dengan ko ni dik..... harktuihh
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 12:19 PM | Show all posts
ya ampon huduhnya kau shu pakai kebaya gitu..
bersepah sana sini warna tahapa3
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Daripada berkebaya nganga tu baiklah berabaya je shu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-4-2024 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 4-4-2024 11:46 PM
Boleh tak kalau dah nak kepada agama tak payah posing2 macam ni?

Dia ni indon ke Macam indon je
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 02:41 PM | Show all posts
rospinki replied at 5-4-2024 08:57 AM
tapi aku tak bole trima la org yg hina dia ni gigi besi la busuk la apa dia ada utang dgn korang ke. ...

Now you know why alep skeri makin kaya di dunia. Belum lagi kaya pahala di akhirat.

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 02:57 PM | Show all posts
sejak bile ALLAH SWT ade tangan
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2024 03:00 PM | Show all posts
hmm kalau boleh lepasni tak payah kot pakai kebaya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 04:00 PM GMT+8 , Processed in 0.197973 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list