CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: maklukpenggoda

[Tempatan] Hentikan 'spin' isu UiTM, bukan bumiputera pun tak ingin masuk

  [Copy link]
Post time 21-5-2024 04:06 PM | Show all posts
Aku mmg sokong. Yuran Murah, kelengkapan lengkap. Knp nak bayar 20k-30k utk buat diploma/degree kat UniSwasta jika boleh bayar RM500 persemester kat UiTM. (ini utk sudent yg layak) beribu yg tak dapat tepat di pengajian awam perlu ke swasta, ambik loan.
In the end dollar and cents. And it make sense. They have more.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2024 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 21-5-2024 03:29 PM
Itu ler terkilannya aku sikit....my first degree bukan from  local uni walau aku jadi rebutan utk  ...

Kau ni kalau tak membongak tak sah kannn.kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 21-5-2024 04:16 PM
Kau ni kalau tak membongak tak sah kannn.kahkahkah

Nak membongak apanyer dah aku sebut anugerah pinjaman dariNYA....kita raikheun bersama ler....syukran iteww yg perlu terus dipanjatkhen...

4.0 flat all the way....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ermmm....

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
aku rasa Uitm ini antara U ranking plg bawah, semua negeri ada cawangan
dlu lepas spm, mcm hebat betul bila masuk Uitm sbb kitaorg layak masuk Poli jer masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
UiTM takda kot dalam list UPU aku dulu
Ramai member termasuk my Asben dapat UiTM (diploma) tapi reject.
Aku heran orang dok kebangga sangat dengan UiTM. Dia untuk melayu dan tolong Melayu ok aku sokong je..sebab tu results biasha2 boleh masuk. Kuota hanya untuk melayu sahaja. Takda saingan kaum lain.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-5-2024 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bakal piyem melayu kan heols ni... Sebab piyem Malaysia dia kena bercakap mewakili bangsa Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 08:26 PM | Show all posts
tripleid replied at 21-5-2024 01:24 PM
betullah lah yg tambi tu bgtau...pihak yg memula cadang nak buka course kordiatriks tu kat non bumi  ...

Tu la pasal.. isu asalnya program parallel pathway tak di iktiraf oleh MMA/MMC, tapi program kat UITM di iktiraf.. so depa nak buat short cut, mintak UITM accept graduan PP on credit transfer pastu grad under UITM dan terus boleh practise.  Ada banyak isu kat situ, first kalau aku Head of Program UITM pun aku hangin, dah sah2 program ko tak iktiraf, apahal pulak ko nak guna nama UITM untuk halalkan program ko.  second, isunya program ko tak atau belum iktiraf, pergi la cari jalan supaya di iktirafkan.. kenapa attack UTIM, thirdly UITM tu untuk Bumi so graduan non-bumi PP tu memang takde peluangla unless UITM ubah dasar.  Aku rasa usaha untuk dapatkan pengiktirafan program PP tu lagi simple dari mintak UITM ubah dasar.  Nak ubah dasar UITM tu makin meluap2kan perpecahan antara kaum.   
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2024 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok fine.....

Ingat ek....kau yg kata non bumi tak hingin....
Jgn esok² melalak lg kata nk masuk
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 10:08 PM | Show all posts
budus semua ni......
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2024 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Lula2 at 21-5-2024 10:43 PM
naina replied at 21-5-2024 07:46 PM
UiTM takda kot dalam list UPU aku dulu
Ramai member termasuk my Asben dapat UiTM (diploma) tapi reje ...


I lagi pelik dah 2024 masih ada org pandang rendah pada uitm.
Itm tu pioneer pada banyak program2 penting kat Malaysia macam acca dan computer science.
i degree uitm, master from uk. Sem 1 rasa bertenang betul sebab most subjek i dah belajar masa degree.

Kawan I pun Masa apply master from top world ranking tu ada uni reject kawan i sebab overqualified.
Dan kalau siapa diploma uitm, sambung degree uk pun boleh terus masuk 2nd year sebab dapat exemption.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:02 AM | Show all posts
Non bumis busuk2 bukak kedai runcit pun anak hantor ke OZ....private college.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
rikiruj replied at 21-5-2024 08:26 PM
Tu la pasal.. isu asalnya program parallel pathway tak di iktiraf oleh MMA/MMC, tapi program kat U ...

Masalahnya, yang cadangkan kemasukan tu lecturer kat uitm tu sendiri. Tapi Yg disalahkan gomen kononnya nak bg non-bumi masuk.

Klu tanya aku, bagi je lah Doktor2 non-bumi tu masuk buat program tu. Tapi charge harga international student. Boleh tambah pendapatan.

Btw, pada yg acah2 uitm ni hanya untuk bumiputera sahaja, fyi uitm ni dah dibuka untuk international student ok.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Qualification UiTM ok ke nak register sbg specialist kat mesia? Takde dlm list..

CARDIOTHORACIC SURGERY
No.        Qualifications        Remark
1        Diplomate of American Board of Thoracic Surgery       
2        Fellow of the Royal Australasian College of Surgeons In Cardiothoracic Surgery       
3        Fellow of Royal College of Surgeon (UK & Ireland) – Intercollegiate Specialty Board in Cardiothoracic Surgery       
4        Fellow of Royal College of Surgeons of Canada In Cardiothoracic Surgery
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:56 AM | Show all posts
yg kata uitm last choice dengan low ranking tu memang tak de akal... kalau ko melayu sila terjun dalam lubang tahi.... benda bagus ko cerca keji acah acah liberal pegi mampus la ko... kalau ko bukan Melayu aku malas nak cakap apa sebab kat forum la tempat leh cakap banyak acah acah tertindas... Melayu duk sokong depa ni semua mmg jenis bodoh piang
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapalah yg start sebut ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 21-5-2024 10:37 PM
I lagi pelik dah 2024 masih ada org pandang rendah pada uitm.
Itm tu pioneer pada banyak program2 ...

cousin aku dip sains komputer, degree sains komputer dri uitm tapi xthu skrg kerja apa, dlu suri rumah jap
ank buah isteri aku grad dri UiA, degree electronic kot xsempat nganggur dh jdi programmer
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 11:11 AM | Show all posts
Politik di Malaysia ni corrupt
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 11:57 AM | Show all posts
Jadi tak terkawal dah komen2 kat soc med .
Malay grad oversea grad UM Uia (cth ye )mengutuk graduan uitm..yg type C start ugut tak nak amik graduan uitm.

Sedih gak lah aku baca
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:10 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 22-5-2024 12:55 PM
naina replied at 21-5-2024 07:46 PM
UiTM takda kot dalam list UPU aku dulu
Ramai member termasuk my Asben dapat UiTM (diploma) tapi reje ...

Fyi mungkin yg u jumpa tu bape ketul je bangga tak bertempat sampai u rasa 'geli' dgn uitm graduate...
Masa zmn i dulu.. 15yr lalu...kitorang sikit rendah diri bpunca kata2 org ..cth ohh 'uitm bersepah 'ohh tak dpt UM leer tu...sepanjang diploma3yr dulu ingat ye 3org lecturer tenaga pengajar muda depan2 kutuk uitm kutuk kualiti sambil compare masa dia study kat oversea.
I pun rasa 'terusik' hati lah jugak.Ohh btw u lain pun tak hadap kot amik lecturer grad oversea tu under program pengajar


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 01:54 PM GMT+8 , Processed in 0.503074 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list