CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mojarean_X

[Dunia] 1 kematian, 30 cedera pesawat Singapore Airlines lakukan pendaratan cemas di Bangkok. 16 rakyat Malaysia berada dalam pesawat tersebut

  [Copy link]
Post time 22-5-2024 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_almondpecan at 22-5-2024 12:06 PM
fefeeling replied at 21-5-2024 11:43 PM
Area Bengal tu common.. aku dulu klu ke bahrain flight malam, terbangun sebab terasa gegar2.. usha ...


25 tahun lepas saya naik SIA juga lalu tempat ni dan kena turbulence agak teruk dekat sana. Nasib baik tak jadi macam ni. Rasa agak cemas jugak masa tu. Bergegar teruk melambung2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
rayna_raynes replied at 22-5-2024 11:47 AM
iols fly 7 jam ke bawah biasanya takkan pegi toilet haha. Sebelum boarding pi toilet siap2 dulu. P ...

Perangai sangat....penat cabin crew cleaned up the loo just before touch down...kena hadap manusia macam ko...time org dah nak leave the plane time to vajayjay ko mintak dilayan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ramai je mention turbulance teruk lalu tempat tu .... macam bermuda triangle ke camne ye tempat tu . i pernah je naik lalu area tu dulu2 tak igt plak ada air turbulance ke tak , tak perasan kot  sbb sejenis yg tido pasang seatbelt sbb i mmg penakut naik flight , mmg syahadah byk kali kot mmg dah tkde rezeki i nak sampai jejak bumi ke kan. ada je pernah kena air turbulance kalau flight kejap2 tak sampai 3 jam, tapi mmg seram lah walopon takde benda serius pun... ish seram plak memikirkan tknk hadapi yg teruk macam cerita tered ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 22-5-2024 11:33 AM
Fengshui better without you...in the plane

Kahkahkahkahkahkahkah

Sapa la ajaq hang pasai fengshui.. hang kena scam
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 22-5-2024 11:56 AM
25 tahun lepas saya naik SIA juga lalu tempat ni dan kena turbulence agak teruk dekat sana. Nasib  ...

Surah qursi 100 kali ko khatamkhen during this short period kena landa turbulence pastinya?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 22-5-2024 12:04 PM
Surah qursi 100 kali ko khatamkhen during this short period kena landa turbulence pastinya?

Hahaha jangankan ayatul Kursi, doa makan semua pun keluar sekali agaknya
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-5-2024 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 22-5-2024 12:07 PM
Hahaha jangankan ayatul Kursi, doa makan semua pun keluar sekali agaknya

Aku teringat satu tika upon checking out dari maldives(membongak) kena naik speed boat waktu malam...pitch dark ke malee....to catch a flight home...boat that seats about 20 org...aku dok tepi...the water tengah choppy dgn ombak deras....aku ghaser setengah kitab quran aku khatam ...

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 22-5-2024 12:04 PM
Sapa la ajaq hang pasai fengshui.. hang kena scam

In the first place ko tahu keww fengshui iteww apo? Dia bukan marhaban tau....

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 22-5-2024 12:11 PM
Aku teringat satu tika upon checking out dari maldives(membongak) kena naik speed boat waktu malam ...

Duduk tepi kalau tergelincir masuk laut time gelap tu memang slim chance la. Syukur selamat
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 22-5-2024 12:30 PM
Duduk tepi kalau tergelincir masuk laut time gelap tu memang slim chance la. Syukur selamat

Choiiiiiiii.......mulut ko macam anak jiran aku yg 3 tahun....takda insurance...sebab itu kalau dia ikut aku...selalu take separate flight or boat.......

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pernah kena turbulence ni. Nk balik dr jepun. Mse tu jepun kena taufan ape ntah. Flight aku last yg lps balik malaysia. Flight lps tu delay. Tp mmg seram weh..terasa bontot ni terangkat dr seat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
zorrro_03 replied at 22-5-2024 07:16 AM
Kau fly sejam dua boleh la cakap tahan.  Kalau 5 jam?  Pampers?

Tengok jenis orang jugak.

Aku kena 1jam 45min jer dengan Beechcraft, Subang-Acheh... rasa macam nak meletop pundi kencing. Tobat dah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
zorrro_03 replied at 22-5-2024 07:16 AM
Kau fly sejam dua boleh la cakap tahan.  Kalau 5 jam?  Pampers?

Sekius me
Aku selalu flight 8-9 jam tak pi toilet dlm flight utk melepas ye
Kecuali utk ambil wudhu je
Compartment Kecik tak selesa but to each their own la

Caranya, Dalam 12 jam before fly Aku tak makan langsung, minum air sgt minimal Dan membuang segalanya kat rumah sebelum pi epot
Dalam flight, minum air minimal aje

Tersangat jarang melepas dlm flight kecuali before boarding Tu Aku pi hentam air byk2
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 22-5-2024 01:01 PM
Sekius me
Aku selalu flight 8-9 jam tak pi toilet dlm flight utk melepas ye
Kecuali utk ambil wudh ...

Then sampai kat transit epot, Dan klia Baru pi toilet
Toilet dlm flight tak selesa
Kecik Dan selalu kene beratur

Baidewei takde ke rakaman video dlm flight semasa turbulence Tu?
Baca kat mana ntah sampai terpelanting hp mungkin tak sempat rakam.... Pikir nyawa hujung tanduk je masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:11 PM | Show all posts
Kangkung1M replied at 22-5-2024 09:11 AM
Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.

mmg dasat turbulence ni. syukur selamat mendarat wlupun ada yg injured dan meninggal. condolences to family pakcik yg meninggal tu. terer pilot SIA ni handle.  

aku ni plak jenis mmg pakai safety belt tp biar longgar. sbb selesa la bila tidur on long haul flights. even domestic pun aku salu pakai longgar. lps ni kena ketatkan ler klu mcm tu. aku penah kena air pocket ni yg teruk 2 kali kot tp xde la seteruk ni. tu pun domestic flight, Kul-Kch. siap deviate fly to brunei lg masa tu sbb xleh landing, cuaca buruk sgt. yg sekali tu aku tido je dlm air pocket tu wlupun aku terjaga dek org sblh baca doa mcm2. aku baca ayat kursi pastu smbg tido balik. alhamdulillah sepjg aku fly long haul xde kena turbulence teruk.

tp ada sorg pegawai tinggi kastam yg aku kenal, dia fly balik MY from LHR sblm aku masa tu. bila jumpa kt another meeting in MY dia citer, dia trauma sbb kena air turbulence teruk, kt Teluk Bengal tu la klu x silap. dahla kena masa tgh mkn. dia cite dgn milo panas tumpah kt dia, food tray semua jatuh ke dpn, gegaran yg kuat mmg nk tercabut dr seat,  org menjerit2, mmg chaotic la. lps dr tu, dia mintak tukar dept, xmo keje kena fly abroad dah.




Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 22-5-2024 12:30 PM
Duduk tepi kalau tergelincir masuk laut time gelap tu memang slim chance la. Syukur selamat

Iols sukar nak caya manak membongak.. ntah2 naik sampan pun tak pernah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 22-5-2024 12:19 PM
In the first place ko tahu keww fengshui iteww apo? Dia bukan marhaban tau....

Kahkahkahkahkah

Alhamdulillah.. hang tau apa marhaban rupanya.. ingatkan ke hulu ke hilir dgn sluar katok jahh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
SIA takde reveal siapa pilot dia pulak kan? Kalau MAS dah habis keluar cerita gosip pasal pilot.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 22-5-2024 12:05 AM
Kan sis
Dah la sempit Gile
Kompom melambung boleh patah tengkok

Yer transport udara paling selamat tapi kalau jatuh tiada maaf bagimu. Setahun berapa kali je kan kita dengar eksiden. Berbanding darat.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 22-5-2024 01:41 PM
Alhamdulillah.. hang tau apa marhaban rupanya.. ingatkan ke hulu ke hilir dgn sluar katok jahh..

Of course baru beli dua pasang sebelum raya hari iteww...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 02:58 AM GMT+8 , Processed in 0.081756 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list