CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Waris ke 11 Hang Tuah dari Indonesia serah Keris Sundang, Keris Hukum berusia lebih 600 tahun kepada kerajaan Melaka bukti Hang Tuah bukan mitos

  [Copy link]
Post time 22-5-2024 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
calling Dr G...
tgk ni ada potential client uols
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
airfilterkotor replied at 22-5-2024 03:19 PM
Zaman dulu apa jer hiburan yg ada.
Itu sebab wujudnya pekerjaan yg dinamakan 'penglipur lara'.


Entah entah mandela effect je
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 22-5-2024 03:14 PM
Agak2 dpt elaun pencen, free education seumur hidup mcm waris mahsuri x?

dapat free pass masuk semua muzium di melaka, dapat datuk dari sultan melaka, sponsor air telaga hang tuah seumur hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Badan pon besau, ade research valid evidence x
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Keris lama biasa ada pendamping..Cuba la interview pendamping tu sape tuan dia dlu
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 08:41 AM | Show all posts
pernah dengar
ada kajian yang menyatakan
Hang Tuah ni bukan Melayu
tu sebabnya
tokoh2 ni dah tak ada
dalam subjek sejarah
silibus pendidikan negara

betulkan aku kalau tersilap.
calling2 teacher Chazey
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-5-2024 08:47 AM | Show all posts
obesenyehhh ketua menteri

tak diet ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 08:52 AM | Show all posts
paling bes aku dgr katanya hang tuah ni pmpn...sbb tu xjumpa kuburnya..mcm2 hal lah kena tokok tambah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 10:14 AM | Show all posts
kucingitam replied at 22-5-2024 01:05 PM
bukan ke katanya Hang Tuah ni hilang? macamana boleh ada waris? Masa dia hilang pun dia tak kahwin l ...

Maybe sbb dia hilang tu sbnrnyq bawa diri ke indon. Tanak lg dok bawah melaka sbb sultan pun nak bunuh dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 22-5-2024 08:33 PM
Entah entah mandela effect je

Jenis ingat² lupa tu boleh jadi juga.
Tapi kalau bab menokok tambah cerita, itu memang pasti.

Contoh orang dulu² banyak pantang.
Jangan panjat pokok pisang, jangan duduk atas bantal, jangan nyanyi kat dapur, jangan duduk kat tangga jangan itu jangan ini dan banyak lagilah.

Niat utk mencegah tu betui, cuma cara penyampaian tak betui... tokok tambah cerita sebab nak menakutkan orang.

Belum masuk lagi kisah mitos, subjek yg sama tapi berlaku di dua negara yg berbeza. Tak tau laa sapa tiru sapa.



Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:52 AM | Show all posts
krustykrab replied at 22-5-2024 06:59 PM
Anak cucu dari siblings dia kot??
Eh dia ada siblings ke?

tah la pulak ye tak pernah dgr pulak sblm ni.. tapi confident sgt pun kerajaan melakau percaya org ngaku keturunan hang tuah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Cubaan untuk mendapatkan kerakyatan Malaysia tu oleh Melayu Sumatera so called Tanah Melayu Bunda Melayu

Mohon @nusaraya memberi pantun nasihat Melayu kepada warga Indonesia Tunggal Ika.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
A-Are replied at 23-5-2024 08:52 AM
paling bes aku dgr katanya hang tuah ni pmpn...sbb tu xjumpa kuburnya..mcm2 hal lah kena tokok tamba ...

Teori meols Hang Tuah adalah Hantu atau Jin Kerajaan Melaka
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Radzor replied at 23-5-2024 10:14 AM
Maybe sbb dia hilang tu sbnrnyq bawa diri ke indon. Tanak lg dok bawah melaka sbb sultan pun nak b ...

Johor, Riau Kepri, Jambi dan Indragiri pun bawah jajahan Melaka zaman tu

Mustahil lah takda Temenggung dan Penghulu di situ
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:02 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 23-5-2024 10:57 AM
Teori meols Hang Tuah adalah Hantu atau Jin Kerajaan Melaka

oh kiranya saka jela...kalau u olls tgk cerita upin ipin keris siamang tunggal pon ada ala2 gitu..muncul bila diseru sajer...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:02 AM | Show all posts
B40tastePosh replied at 23-5-2024 10:57 AM
Teori meols Hang Tuah adalah Hantu atau Jin Kerajaan Melaka

oh kiranya saka jela...kalau u olls tgk cerita upin ipin keris siamang tunggal pon ada ala2 gitu..muncul bila diseru sajer...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2024 11:03 AM | Show all posts
hang tuah tu punnn tak tau btoi ke tak ada. yang dalam sulalatus salitin tu pun taktau cerita benar ke tidak
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
"... dari Kepulauan Bentan, Riau, Indonesia"

Salah tu.

Should be dari Pulau Bintan, Kepulauan Riau.

Kalau sebut Riau sahaja bermakna Riau daratan di Sumatera.

Kepulauan Riau ke arah selatan Singapura termasuk juga kepulauan Natuna di Laut Cina Selatan.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:08 AM | Show all posts
nanasno replied at 23-5-2024 11:03 AM
hang tuah tu punnn tak tau btoi ke tak ada. yang dalam sulalatus salitin tu pun taktau cerita benar  ...

dulu ko pun  percaya hadis itu hadis ini seperti pompuan berpoligami kat syurga dpt payung emas.. saidina umar garang sampai ke alam barzakh pun garang malaikat pun takut
kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Radzor replied at 23-5-2024 10:14 AM
Maybe sbb dia hilang tu sbnrnyq bawa diri ke indon. Tanak lg dok bawah melaka sbb sultan pun nak b ...

Memang fakta sejarah yang diterima kesultanan Melaka lari ke Johor sehingga Sultan Mahmud mangkat di Kota Tinggi. Pernah satu ketika Johor- Pahang- Riau- Lingga di bawah satu kesultanan. Tak ada istilah lari ke indon masa tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 02:21 AM GMT+8 , Processed in 0.062616 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list