CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10334|Reply: 14

'Artis, selebriti Malaysia tolong jangan jadi hipokrit'

  [Copy link]
Post time 22-5-2024 10:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 22-5-2024 10:41 AM

KUALA LUMPUR : Pelakon, Lana Nodin, 44, menggesa rakan artis dan selebriti supaya berusaha meningkatkan tahap kesedaran masing-masing selain tidak perlu bimbang akan kehilangan tawaran kerjasama dengan mana-mana syarikat atau jenama pro-Israel.

Menurut Lana atau nama sebenarnya Mazlina Hassan Nodin, selebriti seharusnya menggunakan platfrom dan kedudukan sebagai figura awam bagi memberi contoh tauladan yang baik dan bermanfaat kepada orang ramai.

“Artis-artis di Malaysia ini kena juga mainkan peranan, jadi ‘role-model’. Kalau sudah tahu sesebuah acara atau majlis itu dianjurkan oleh jenama pro-Israel, tak perlulah hadir atau sokong.

“Model terkemuka Hollywood pun sanggup tolak tawaran dan kontrak kerjasama dengan jenama terkenal atas dasar kemanusiaan. Tetapi awak pula sanggup tak nak lepaskan kontrak atas dasar kononnya itu rezeki.

“Salah, rezeki awak bukan datangnya dari mereka. Rezeki datangnya dari Allah SWT, kena percaya itu,”katanya.

Lana berkata demikian dalam satu perkongsian video yang dimuat naik di Instagram semalam.

Selain itu, Lana juga mengakui kurang faham dengan tindakan segelintir artis tempatan yang begitu bimbang melepaskan tawaran kontrak termasuk ada yang mengugut mahu membuat laporan polis jika dikecam warganet.

“Tak mati pun kalau tak pakai barang jenama itu atau terima kontrak mereka. Kenapa? Miskin sangatkah? Percayalah awak tak akan miskin. Miskin lagi anak-anak Palestin yang sedang menderita di sana.

“Saya dulu dengan Rita Rudaini, kena kecam pasal vaksin, tak ada ‘job’, reda saja kami ini. Tak ada pun sampai nak buat laporan polis.

“Bahkan saya kehilangan 80,000 pengikut di media sosial dan kena ‘shadow banned’ selama enam bulan manakala Rita pula setahun. Kami relaks saja. Jadi awak nak takut apa? Masih fikir nak glamor lagi? Sudah-sudahlah, tolonglah sedar semua,”katanya.

Dalam pada itu, Lana berharap, golongan artis berhenti bersikap hipokrit dan melakukan sedikit jihad dengan cara memboikot jenama-jenama yang menyokong zionis.

“Walaupun tak pergi sana untuk berjihad, sekurang-kurangnya awak boleh boikot barangan mereka. Tolonglah rakan artis, jangan jadi bodoh. Jangan pilih perjuangan yang salah.

“Apa salahnya lakukan sedikit pengorbanan yang kita tahu ganjarannya ada dan ia sangat efektif. Kalau rasa tak kuat, awak buka sahaja video-video mengenai Palestin di media sosial.

“InsyaAllah, lama-lama kalau tengok awak akan dapat kekuatan itu. Ini tidak, semuanya hipokrit. Muat naik pasal Palestin tapi bila suruh lepaskan tawaran kontrak menggelupur. Tak payah nak neutral sangat, cuba bayang jadi pada anak-anak atau keluarga awak,”katanya.

Utusan


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 11:10 AM | Show all posts
Boikot je semua produk israel tu, rezeki dari Allah juga
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 12:48 PM | Show all posts
Edited by manop at 22-5-2024 10:26 PM

repair hidung tu tak hipokret ker?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 02:41 PM | Show all posts
kerlas acik Lana
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak mulut ni tak pasal2 dia yg kena block...
Block jer lah dia sebulan dua...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Nnt ada yg kecam aciklana kenapa guna fb, ig?


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-5-2024 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak kerjasama dgn company pro israel tapi kalau produk kosmetik merkuri muka rosak mcm the madhatter tu camne pulak?

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tudung tak iron ke tue..akak dukun kalau tudung bahagian remoih ada bekas lipat mcm tue mau jemmm segala jadual..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2024 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Diam la kau acik hidung
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp kt diri sendiri ke acik hidung fake
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 08:28 PM | Show all posts
baru pakai tudung sehari dua dah terpaling jiad
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Retis tak laku
she has nothing to lose
ckp mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hang pon hipokrit dgn muka sendiri haha
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2024 10:25 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:01 AM | Show all posts
Amboi. Mentang2 chuols takde sape nak endorse.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
[tvN/Viu 2024] THE MIDNIGHT ROMANCE IN HAGWON - Wi Ha Joon, Jung Ryeo Won
Rahah[tvN/Viu 2024] THE MIDNIGHT ROMANCE IN H
Views : 10279 Replies : 57
Apakah Idea Di Sebalik Nama Samaran Anda Di Forum Ini?
KILL_NANCYApakah Idea Di Sebalik Nama Samaran Anda
Views : 113221 Replies : 488
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 30253 Replies : 171
Nama pokok ni?
BelovedTaeyeonNama pokok ni?
Views : 6279 Replies : 12
TENDER TERPILIH..... Bunga-bunga Cinta Rasuah Madani telah berputik... UPDATE #45: latar belakang syarikat2 bermasalah siap ada tindakan tatatertib
Perwira2022TENDER TERPILIH..... Bunga-bunga Cinta R
Views : 5359 Replies : 53
Kenapa Biri Biri Jalan Lambat?
XimKenapa Biri Biri Jalan Lambat?
Views : 21447 Replies : 61
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 195468 Replies : 4528
Semasa meeting boss tiba-tiba cakap "saya kecewa dengan prestasi kerja kamu". Apa yang korang nak jawab?
admin6Semasa meeting boss tiba-tiba cakap "say
Views : 4119 Replies : 3
Teka Teki Teka Tekok
FARRAZOOLTeka Teki Teka Tekok
Views : 27048 Replies : 105
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73298 Replies : 314

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 04:21 PM GMT+8 , Processed in 0.080807 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list