JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
23207
View
30
Reply

Orang tua tak selera makan...Camner nak buat ?

[Copy link]

Author: din88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2012 09:09 PM | Show all posts |Read mode
Salam para tabib semua,

hamba ada seorang mak saudara yg berusia kira-kira 72 tahun...


beliau telah demam 3 hari lepas dan sekarang sudah semakin sembuh...


masalahnya beliau masih takde selera nak makan nasi, disebabkan itu badannya jadi lemah (tak larat nak bangun b'jalan) sbb hanya minum air dan makan sikit...


adakah penawar utk membuatkan beliau berselera kembali utk makan? supaya beliau dapat menegakkan tulang belakangnya & dpt kembali bangun jalan2 ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 04:01 AM | Show all posts
bagi lah dia supplement - lepas tu try buat bubur nasi atau mee sup ka, sup kentang ka -- bagi dia try sikit sikit lah kan. Macam pukul 8 pagi bagi roti dgn milo, pukul 10 bagi lah pulak relor rebus ka sebiji, tengahhari buat lah sup nasi yang or sup ayam (tak perlu banyak semangkuk kecil pun tak apa) 3 ptg lebih bagi biskut lemak dgn milo kosong. 5or 6 petang bagi lah dia makan buahan mcm pisang etc. Malam bagi lah ikan stim halia dgn nasi putih.



Semoga mak sedara sembuh dgn segara
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2012 08:18 AM | Show all posts
bagi lah dia supplement - lepas tu try buat bubur nasi atau mee sup ka, sup kentang ka -- bagi dia t ...
DARSITA Post at 14-2-2012 04:01



   supplement apa tu? nama apa? mana nak cari? leceh gak nak bagi macam2 jenis makanan camni..... biasanya mak sedara makan nasi & ikan goreng je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 11:13 AM | Show all posts
Reply 1# din88

salam din...
wah, tahniah...nampaknya TT ni memang caring orangnye...
orang tua memang selera dah tumpul..tambah pulak lepas demam kuat..memang patah selera..
dalam waktu ni, makannya kena berlayan sikit..LAYANAN yang paling penting..MAKAN APA..tu nombo 2..

1) ambilkan makannya, ambilkan minumnya, tanya nak makan minum apa, tanya dah makan minum ke belum..
2) makanan yang nak diberi, kena fresh dan panas-panas lagi..nasi ke, bubur ke, sup ke..
3) kena bagi dalam kuantiti yang sikit...tapi kerap...dan PELBAGAI atau MACAM0-MACAM..tuk dia rasa-rasa nak sesuaikan dengan tekak....

kalau tanya dia pun, dia tak tau nak makan apa sebenarnya..buatkan atau belikan pape yang patut, bagi dengan kuantiti yang sikit untuk dia rasa-rasa. next time, kalau kena dengan seleranya..dia akan mintak buatkan atau belikan lagi..tu je..

biasanya kalau tekak pahit dan patah selera, biasanya sup dan tomyam adalah hidangan yang terbaik. Tomyam tu ada masam-masam sikit...boleh bangkitkan selera makan dan hilangkan pahit tekak..

harap pasu membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 04:00 PM | Show all posts
salam din88... makcik ni boleh minum susu tak? masa arwah ayah saya kat hospital n xleh nak makan, doktor ada bg susu ENERCAL (kalau x silap saya)... masa arwah pakcik saya kna strok pun mcm tu jgk... dktr bekalkan susu yg sama... try tanya kat farmasi eah
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 04:48 PM | Show all posts
TT cari suplement - melilea....
Ada 39 vitamin dalam tu....kalau tak makan nasi pun tak apa, tambahan lagi ia membersihkan usus kita....

Ai bagi my mom, Alhamdulillah bertamabah sihat....
memula my mom pun mcm tu, tak lalu makan, tapi bila dah bagi melilea tu, skrg badan pun bertambah sihat & ada lah selera nak makan....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 04:51 AM | Show all posts
supplement apa tu? nama apa? mana nak cari? leceh gak nak bagi macam2 jenis makanan camni.. ...
din88 Post at 13-2-2012 16:18


kenalah rajin walupun leceh --
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 01:29 PM | Show all posts
nak jaga orang tua takleh cakap leceh...redd punya arwah nenek dulu redd jaga sendiri walaupun sebok sekolah dan masih mentah lagi..redd mandikan,pakaikan baju,sikatkan rambut,bgi dia makan ubat dan masak apa yang dia nak makan...

dari pengalaman redd jaga orang tua...dia selalunya nak makan yang masam²..tpi jangan pedas sebab lidah orang tua ni dah nipis..contoh telur masak sweet sour...bagi makan dengan bubur nasik..atau buat bubur lambuk..semua benda dah ada dlam tu...kalau susu ni..mmg la susah sikit dia nak telan...kita pon susah nak telan susu..apa lagi orang tua...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 01:36 PM | Show all posts
panggil anak cucu dia balik......wat makan2 satu family
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2012 03:57 PM | Show all posts
panggil anak cucu dia balik......wat makan2 satu family
juita Post at 15-2-2012 13:36



   dia takde anak... satu-satunya anak dia meninggal masa kecik... somi dia pun dah meninggal dekat 15 tahun dah... sekarang mmg duk sesorang... anak2 sedare je la yg ada (saya & adik2)...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 04:46 PM | Show all posts
Salam para tabib semua,

hamba ada seorang mak saudara yg berusia kira-kira 72 tahun...


belia ...
din88 Post at 13-2-2012 21:09



   

ermm... ayah aku pon ginih gak.. xde selera makan.. pastu sakit perut.. ingatkan gastrik.. pastu asyik demam jer.. last check rupanya usus die luka.. dah cuci seme usus baru berselera makan.. dah x demam..

check najis die hitam tak? senang berak tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 06:12 PM | Show all posts
dia takde anak... satu-satunya anak dia meninggal masa kecik... somi dia pun dah meninggal  ...
din88 Post at 15-2-2012 15:57


anak sedare pun bleh...kumpul reramai, makan skalik ngan dia mesti dia sronok
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2012 05:48 AM | Show all posts
aah tanye dia nak makan ape ke? then masak khas ntok dia..tapi join dia makan..
enek saya dulu cam tu..tapi kitorang adik beradik selalu jamu dia makan..
kadang2 mood /bosan pun bole mempengaruhi selera dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2012 01:31 AM | Show all posts
bgi makan supplement folic acid and vitamin b12..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 08:00 AM | Show all posts
mak saya pon xde selera makan dan dia makan vitamin ..umur 70an..tt cuba masak nasik lembik..kuah sup..mak ckap kalu mkn nasi biasa mcm susah nak telan..kueh pulak mkn yg lembik2 gak cm tepong pelita ka..lompat tikam ka
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 08:02 AM | Show all posts
kadang2 sy blend je nasik biasa.guna handblender senang.pastu letak kuah sup..dah jd cam baby lak mak saya
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 02:03 PM | Show all posts
selalu org tua memg kurg selra lagi peringkt umur macam mkcik TT.thniah TT sebb care sgt dengn mkcik awak.

macam arwah pakcik saya baru2 ni sebelum dia meninggal,dia tak makan ubat dekt 6buln ade kencing manis,2mgu tk boleh makan takde selra.bile tk makan badan pun tak lart tak lama tu dia meninggal.AL-Fatihah untk arwah pkcik saya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2012 02:48 PM | Show all posts
aduhai.. mak mertua girly pon mcm tuh. ada kencing manis n hi blood pressure. kepala asik pening jer.  kesian dia.. tak tau nak tlg mcm mn. cuma skrg ni girly soh dia makan madu lebah yg abg girly beli dr tanah arab. makan 1 sudu teh, selang sehari. BTW dia ada kencing manis takpe ke? kesian lah tgk dia x bertenaga. 9 taun lepas time girly ddk rumah mertua sihat sungguh dia. siap bole menyangkul, buat keje rumah bagai. la ni sedih n sayu jer... Harap2 Tuhan pjgkan umur ibu2 kita.. AMIN....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2012 08:18 PM | Show all posts
teringat plk pd aruah mak i dulu. bila tiap2 hari dipujuk makan tapi dia taknak jgk makan dan dah mcm2 ikhtiar kitaorg buat, akhirnya i bawak dia ke bangi berjumpa dgn Dato' Harun Din. alhamdulillah, mlm esoknya dia minta nak mkn burger, bukan sebiji tapi 2. sejak dari hari tu selera dia bertambah baik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 04:47 PM | Show all posts
sis pun dalam dilemma jaga MIL 7oan yrs old.. dengan berat badan hanya 20++KG.. nk dikatakan tk selera makan.. jam 2.30pagi dikejutnya sis untuk buat teh o panas..lapar katanya..so dia minum teh o dgn makan biskut kering.. teh 1/2 cawan pn tk abis..biskut 1/2 keping pun tk abis.. then kul 6.30 pagi dia makan roti bakar 1 keping dan teh o panas sikit..  mmg habit dia kejap kejap nk makan..tp makan je sikit je.

lunch or dinner makan nasik 2-3 mulut je.. ayam tk makan..telur tk makan.. agak terhad nk bagi makan apa..sbb ikan pun memilih jugak dia nk makan..

my MIL ni mmg tkde penyakit kronik 3 serangkai.. uzur sbb tua je.. nk bagi makan supplement pun tk boleh..sbb bdn dia tk boleh terima supplement or vitamin

any ideas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.126654s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list