JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
134705
View
2506
Reply

Pesanan Khidmat Masyarakat: Gemuk adalah HARAM bagi Aimy sekuarga..(dah mentedarah laksa selang sehari mana nak berisi family kau!!)

   Close [Copy link]

Author: Mierafaziera    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-1-2019 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Sohai nak buat apa la gamoknya.. video mawi trobek af3 tu viral haha..perangai macam lopak asal ada berita fattzura up dia pun nak limelight buat benda pelik2
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Sempena tahun baru dan sesi persekolahan baru, sohai xnak ke share jadual waktu homeschool anak2nya? Curious juga silibus homeschool utk anak2 beliau yg berlainan usia, supposely silibus homeschool pon beza kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 5-1-2019 10:39 AM
Sempena tahun baru dan sesi persekolahan baru, sohai xnak ke share jadual waktu homeschool anak2nya? ...

Dah takde cerita psl homskool. Sebok melalak soh anak menyanyi je skg. Tak sedar2, yg anak2 tu lgsg xde pakej.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
CupuCupu replied at 3-1-2019 09:29 PM
Korang xreport kt menteri pendidikan baru ke..bila la dia ni nk sedar

Sebenarnya sohai ni lepas je dr apa2 tindakan atas kad "homeschool". Mmg takde masalah pun, ramai je rakyat malaysia ni yg homeschool kan anak diorg tp diorg sume komited la, parents bkn calang2, homeschool ada structure ada jadual, ada beribu2 method yg digunapakai n dont say urs sohai r one of ur own unique method kahkah lawak, ada pedagogy, ada year kelender in fact 3 yrs punya kelender dah siap line up, complete lesson plan, ada segala2 yg lbh kurang sama dgn sekolah mainstream, tp tu yg btl2 keluarkan anak dr mainstream/start dr awal2 lg utk homeschool. Really boils down to readiness parents dulu, br anak2 ni SOHAI??? dgn Ina?? Alahaiiiiii jauh panggang dr api, tgk Ina pun dah drained frm her daily chores lg mau homeschool anak???

Org yg pilih homeschool ni usually ada faktor2 anak yg ada masalah pembelajaran, ni 1 contoh, even with that being concerned pun now zero entry policy- anak2 khas boleh msk mainstream dulu sebelum ke sekolah khas pun ada choice nak hantar n public dah sgt cakna psl murid bekeperluan khas. Semua dah ada dah means tak ada sebab utk homeschool lagi2 org yg bkn "ahli".

Takkan sohai nk ckp - oh aku cikgu la dulu, F you lah! Cikgu ni nak mengajar anak sendiri lah yg paling susah n homeschool lg challenging dr sekolah, so soalan i kepada sohai - you mampu ke? I duk bayangkan level otak dia nak buat 4 type of lesson plans, kat mana nak concurrent kan lesson utk benefits anak 4 org in the same timeframe, cause weiiii gila bab* kalau sohai ni cite dia ada 4 jadual 4 kelender 4 lesson plans yg unik, at 1 time dia pasti kene concurrent sbb anak 4 n helloooo anak you sohai jauh beda umurnya what benefits the eldest will not do justice to the smallest, pleaseeee laaaa

Homeschool dah la tak nampak hasil so dah boleh diconclude takde lesson plan (bear in mind anak2 dia 4 org berlainan umur dan harusnya berlainan tahap) ingat senang? Wahahaaha sohai sohai ure a joke of century! These says a lot - bila kita tgk secara general apa anak dia punya karakter/behaviour dlm fb dia walaupun bkn keseluruhan dah boleh nampak they r all learning deprived, years behind typical peers n many2 years behind those advanced kids, in fact those advanced kids typically r not gifted pun but r mould/shaped over those years yg anak si sohai ni wasted dan dipersia2kan!

Kids homeschooled ni pun kita salu ada streotype - loner, lonely, takde kawan mcm anak sohai ni idup dalam dunia ciptaan sohai. Anak2 HS ni ada weekend act jumpa kawan2, ptg2 keluar or kwn2 diorg dtg rumah buat aktiviti. Bkn mcm anak sohai ni homeschool tp sangkak gile!

Bila tgk anak2 sohai dlm dunia diorg je kesian, if we look beyond n see frm the eyes of autisme kids, yg sememangnya duduk dlm dunia dia sendiri , tak nak interact with peers, mak ayah ni berusaha mcm2 utk anak tu mingle around, cr apa yg boleh bantu, eliminate apa yg trigger, tp sohai ni yg anak normal pun dia buat mcm anak tu OKU!

yg sohai ni tak sekolah kan anak sbb bahalol, n takde apa pun dia boleh buktikan dr so called "homeschool" dia tu.

N perasan dia selalu ckp - dia lebih suka anak dia lebih di akhirat, tinggalkan dunia, like F you again! Org yg "tahu" agama akan ckp u need to balance n juggle between dunia n akhirat, tapi ni la azimat sohai,

Eventually hasil i bebel di atas, sohai pakai kad "HOMESCHOOL" so mayb dia persembahkan bukti2 homeschool dia n get away with it, tp implementation r zero sbb dia bukan berminat to truly implementing it!
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 5-1-2019 12:20 PM
Sebenarnya sohai ni lepas je dr apa2 tindakan atas kad "homeschool". Mmg takde masalah pun, ramai  ...

FB_IMG_1546662359380.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kan menyesal sungguh kalo masuk thread ni.

Geli geleman tak reti nak explain lah. Melekat dalam kepala pulak tu. adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by wallflower at 5-1-2019 01:14 PM
anarina replied at 5-1-2019 12:20 PM
Sebenarnya sohai ni lepas je dr apa2 tindakan atas kad "homeschool". Mmg takde masalah pun, ramai  ...


Ntah2 kos untuk real homeschooling lagi besar dari pembelajaran normal. Nak upah cikgu yg bertauliah one-to-one lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
kenarikelabu replied at 5-1-2019 12:19 PM
Dah takde cerita psl homskool. Sebok melalak soh anak menyanyi je skg. Tak sedar2, yg anak2 tu lgs ...

Jgn mcm2 lah....tu xnampak sohai letak #pelapis.

Walauponnnn......
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau jumpa anak dia nak tanya
1) sifir berapa dah hafal
2) fotosintesis tu apa
3) pm malaysia yg pertama
4) makaysia iklim apa

Benda2 yg budak drjh 4 dah belajar.

Kalau masuk sekolah agama tahun ni dah upkk. Daftar je & amik upkk. Kalau cemerlang boleh juga buktikan kita ni salah
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 5-1-2019 12:20 PM
Sebenarnya sohai ni lepas je dr apa2 tindakan atas kad "homeschool". Mmg takde masalah pun, ramai  ...

So,kn report lagi la...sbb homeschool dia fail.. Tp serius la..sohai tu mmg xleh buat apa dh..yg sakit hati tu si bini pun sama biol..klu aku jd dia,aku stalk x pya anak kemain helok jagaannya..aku pun nk fight bg education dkt anak betul2.sekurang kurangnya aku xmenyesal dgn tindakan putus tunang dulu..takpun sbg action slps salah memilih suami, move on dgn anak yg tuhan bg...tp tula...biol xblh dirawat dh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
wallflower replied at 5-1-2019 01:00 PM
Ntah2 kos untuk real homeschooling lagi besar dari pembelajaran normal. Nak upah cikgu yg bertau ...

Of course lg mahal sis...nk create suasana mcm sekolah kat rumah..semua buku2 kne beli sendiri...Modul pembelajaran lg. Buku2 cari sendiri. Tgk sohai ni sah2 lah mngajar anak bodoh2 jah x ikut silibus
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Suhai hanya pentingkan dunia akhirat.
Nak jadi miskin sebab katanya org miskin akan masuk syurga lebih awal dari orang kaya.
Padahal pemalas nak mampos kuar cari rezeki.
Sejenis berat tulang.
Skrg dok berangan keadaan anak2 dia bila dia dalam kubur. Ko dh kenapa?
Silap2 anak ko tak lawat kubur ko langsung
Bergembira menikmati zaman kanak2 yang selama ni tersekat dek bapak yang singkat otak
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
CupuCupu replied at 5-1-2019 01:40 PM
So,kn report lagi la...sbb homeschool dia fail.. Tp serius la..sohai tu mmg xleh buat apa dh..yg s ...

Homeschool (hs) subjektif you, ni susah nak amik tindakan , kalau dia dah bg bukti2 dia HS even dia tak implement, takde authority yg blh flw up closely, sbb mateylah nak scrutiny method sewel dia haha, apa2 output hasil dr HS tu ikutlah apa sohai nak, n apa yg kita tgk skrg ni tu la hasilnya yg dia nak, mmg bebas la apa2 pun, n takde keperluan utk meet certain milestones mcm sek mainstream dajah 1 kena pandai 3M, mcm sohai ni mayb 3M tu bukan priority dia, yg i tgk dia mcm nak buat ala ala street smart atau bg living skills tp sangkakkkk weh
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
wallflower replied at 5-1-2019 01:00 PM
Ntah2 kos untuk real homeschooling lagi besar dari pembelajaran normal. Nak upah cikgu yg bertau ...

Actually the correct meaning of homeschool , is teaching/leearninh done at HOME BY PARENTS, n kalau buat kat center atau diajar oleh cikgu/instructor tu tak kira hs, dah kira alternative learning

Now can we all gauge the intelectual level of this parents ie Sohai n Ina ?? Yes!

Hs ni perlukan time , komitmen, network, money

N betul la kos lg tinggi, money money moneyyy, sebab materials hs pilihan masing2, eh kalau truly parents yg homeschool enthusiast 1 kedai buku tu nak beli, pegi big bad wolf bertroli penuh bukuuuu, tu br buku belum lg benda2 lain

Hs ni kan ada masa bila kita tak agree dgn mainstream style means silibus sekolah gomen ada swimming tp teori, byk teoriiii jek so bwk kuar hs kan utk blajar teori n amali, tp tulah ni semua method yg org pakai, ataupun anak cepat pickup sekolah slow sgt, eh mcm2 lah

Cuma sohai ni je homeschool atas sebab2 yg bodow

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
smeetasmitten replied at 5-1-2019 01:14 PM
Kalau jumpa anak dia nak tanya
1) sifir berapa dah hafal
2) fotosintesis tu apa

Kalau tanya i , mana2 hs kids tak blh di assess dgn cara you ckp ni, contoh ada bdk darjah 4 mainstream n bdk dajah 4 homeschool, kenot sbb no 1 apa yg diajar mmg tak sama n takkan sama lah sbb tujuan utama opt for hs utk lari dr mainstream, n sbb kita taktau apa intention SOHAI hs kan anak dia, method dia pakai let alone apa yg dah di ajar, in home setup, yg sebenarnya PEMALAS N GILA!

Anyway soalan2 yg u tanya ni lebih kpd mainstream learning which most parents opt for hs sbb taknak anak belajar benda2 camni lah, belajar sifir, pm sapa no 1 2 3, blajar sejarah etc benda camni kalau iktkan menghapal n tradisional gila, tak berapa relevent dah skrg belajar setakat mengingat

So SOHAI ni nak kena tau dia hs tu apa base dia, n dr situ br blh assess anak2 dia, tp sapa yg gila nak assess anak dia hahahaaahaaaaahaaa
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 03:04 PM | Show all posts
akies replied at 5-1-2019 02:04 PM
Suhai hanya pentingkan dunia akhirat.
Nak jadi miskin sebab katanya org miskin akan masuk syurga le ...

Yakin sangat dia masuk syurga awal. Habis yg dia malas kerja, tak bertanggungjawab kat anak tu tak berdosa ke? Dasar ustaz celup tunggang agama konar baring.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 5-1-2019 02:39 PM
Actually the correct meaning of homeschool , is teaching/leearninh done at HOME BY PARENTS, n kala ...

At least ajar anak survival skill supaya later in life tidak ditipu.

Takut anaknya iyakan aje apa org kata sbb tak peka dgn alam sekeliling.

Nanti anaknya asyik tanya kebaikan gel aje
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 5-1-2019 02:50 PM
Kalau tanya i , mana2 hs kids tak blh di assess dgn cara you ckp ni, contoh ada bdk darjah 4 mains ...

Method hs sohai bewok sume anak lain2 umur layak duk dlm satu kls yg sama.Bljr pkai papan itam kecik.Alat bljr pen buku pemadam kongsi2.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Beautifulliar. replied at 5-1-2019 03:35 PM
Method hs sohai bewok sume anak lain2 umur layak duk dlm satu kls yg sama.Bljr pkai papan itam kec ...

Ekkekeekekkeke serius lawak, i usually jrg nk ketawakan org yg hs, in fact tak pernah, malahan respek, tp bewok ni lain mcm aras pemikiran dia n arah tuju
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
smeetasmitten replied at 5-1-2019 03:26 PM
At least ajar anak survival skill supaya later in life tidak ditipu.

Takut anaknya iyakan aje a ...

Itulah i ckp, serba tak kena hs gaya sohai bewok ni, n dia mmg tak mampu nk hs anak2 dia, sorry to say kalau dia ckp agama akan guard anak2 dia dr dunia ni cause w/o ilmu duniawi mmg anak2 dia akan hancussss, kehidupan anak2 dia umur anak2 dia panjang lg, i personally hope that bewol will live long enough to the effects of his action
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.124294s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list