JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
4633
View
15
Reply

Siapa KAKI MEMANCING masuk sini...

[Copy link]

Author: berun       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-5-2013 03:17 PM | Show all posts |Read mode
Kegiatan budak kampung kini juga hobi yang mahal! Aksesori dan peralatan memancing mengalahkan set permainan golf. Kegilaan terhadap aktiviti memancing diambil kesempatan oleh penganjur sah dan penganjur "kaut untung" menerusi pelbagai pertandingan.

Sebuah akhbar berbahasa Melayu tempatan menganjurkan grand prix memancing jelajah semenanjung. Kaki-kaci pancing sanggup berbelanja besar untuk menjayakan misi mendaratkan ikan yang paling besar dan paling berat. Kepuasan utama bukan lagi hadiah, tetapi keseronokan menunjukkan bakat luar biasa.

Hadiah yang disediakan memang lumayan, termasuk wang tunai lima angka. Selain itu, pemenang berpeluang membawa balik kereta nasional, atau motosikal berkuasa tinggi. Namun, pemenang sebenar ialah penganjur kerana berjaya memungut yuran penyertaan mencecah RM50k, sedangkan nilai hadiah dan kos penganjuran sekitar RM40k..


Detik yang paling mengujakan kaki pancing ialah pergelutan dengan ikan untuk ditarik naik. Tanpa teknik yang betul, si kaki pancing pula akan ditarik ke air, dan terpaksa berputih mata. Maka, bagi mempelajari teknik terbaik, kaki pancing melanggan majalah Pancing dan melayari laman sesawang yang berkaitan.


Jika telah berkeluarga, si kaki pancing harus meyakinkan isteri dan anak bahawa dia tidak akan melencong. Maklumlah, tempoh keluar memancing agak lama. Macam-macam hal boleh berlaku.


Jika seekor ikan pun tidak dapat didaratkan, alamat beli sahaja di pasar sebagai ganti. Jika hendak nampak real, beli ikan yang masih hidup. Pilihan yang betul ialah mengaku sahajalah...


Ada banyak cerita tentang pancing-memancing sebenarnya. Orang Melayu dahulu kala mewariskan peribahasa yang sangat bijak, iaitu kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Maksudnya, bagi menempuh ujian yang besar, persediaan rapi amat diperlukan supaya kerja tidak menjadi sia-sia.


Orang Cina mengatakan "jika kamu beri seekor ikan, seseorang itu akan dapat makan untuk sehari, tetapi jika kamu beri ajar dia menangkap ikan, nescaya dia akan makan ikan sepanjang hayatnya." Peribahasa berkenaan sangat meluas digunakan oleh organisasi amal, serta yayasan kebajikan. Nabi Muhammad Sallallahu alaihi wasallam diriwayatkan sebagai pernah memberikan kapak dan tali kepada seorang sahabat supaya dia boleh berdikari.

Dalam sesi latihan sumbang saran, cerita tentang tangkap ikan selalu digunakan sebagai anologi / kiasan / perbandingan / tamsilan. Misalnya, tajuk "Syarat-syarat hendak berjaya dalam peperiksaan." Peserta akan diminta menyenaraikan syarat kejayaan menangkap ikan..




Secara sumbang saran / percambahan fikiran / perah minda / brainstorming, senarai berikut mungkin tercatat:

        Pemancing: sihat, bijak, sabar, kuat, cepat, berimaginasi, suka menolong, yakin, berilmu

        Peralatan: canggih, cukup, tahan, mengelirukan ikan, senang dibawa, muat dalam kereta, saiz fleksibel

        Umpan: senang dapat, murah, disukai ikan, tahan dalam air, boleh digunakan berulang kali

        Kawasan: selamat, selesa, banyak ikan, boleh dilalui kenderaan, dibenarkan, dekat dengan kedai makan

        Ganjaran:  lumayan, berpatutan, segera, paling tidak balik modal




Apabila pancing terkena seronok x terhinggaa...apa lagi jum la cr port mancing!!!


Dapat plak 2 3 ekor skali pg memancing.... fuhhh baru berasap dapur...



Hi JIKA ADA PORT BAIK MEMANCING SHARE2 LA PIC KE ALAMAT KE... XKISAH AIR TAWAR KE MASIN......


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 03:11 AM | Show all posts
Apasal ko dapat ikan kecik kecik jer ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2013 09:11 AM | Show all posts
rdzaccess posted on 21-5-2013 03:11 AM
Apasal ko dapat ikan kecik kecik jer ...

da ikan besar smua dah knyang...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 10:01 AM | Show all posts
mancing kat kolam je.. sejam 20 inggit kalau ada rezeki boleh dapat 4-5 ekor dalam 3 jam minima pastu jual balik ikan tu rm13/kg average dalam 1.5kg - 2.5kg sekor buat modal pusingan next trip..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2013 10:08 AM | Show all posts
cilik posted on 21-5-2013 10:01 AM
mancing kat kolam je.. sejam 20 inggit kalau ada rezeki boleh dapat 4-5 ekor dalam 3 jam minima past ...

jum la pg memancing.... hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 11:52 AM | Show all posts
berun posted on 21-5-2013 10:08 AM
jum la pg memancing.... hehehe

nape ko x join forum pancing.net kat situ ramai kawan yg ko leh ajak mancing..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2013 12:36 PM | Show all posts
kristal posted on 21-5-2013 11:52 AM
nape ko x join forum pancing.net kat situ ramai kawan yg ko leh ajak mancing..

saja bukak buku baru....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 05:44 PM | Show all posts
berun posted on 21-5-2013 09:11 AM
da ikan besar smua dah knyang...

Kekadang orang kata air tak kena ...
Aku puas gak memancing aka menebing ... tapi kini tak lagi ... sebab jauh dan no kaki dah ...  
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 05:49 PM | Show all posts
Mancing kat Fish Valley , Semenyih ...

Jauh gak dari rumah aku ...
penat ... kalau jalan kaki ... 9 minit sampailah ...

sini ada restoran dan juga tempat beriadah untuk bebudak ...

Mekong cat fish ..
Rohu
Talapia

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 09:30 PM | Show all posts
Minat pancing di kuala sungai dan tepi laut,
mini-PICT0596 (Small).JPG

minat pancing sotong
mini-PICT0640.JPG

Dapat sotong baru pancing ikan
mini-PICT0595.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2016 12:56 PM | Show all posts
Wow... Banyak nya ikan....
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 03:21 PM | Show all posts
you guys pergi memancing pakai baju apa ye?

hari tu kita pergi shopping sportswear..termasuk section fishing..ada jual jaket... so stylo the jacket ..dan ringan...



plan nak beri hadiah kat bf...  kita suka jaket warna merah ni...mesti handsome pakcik tu pakai whilst fishing..hehe..



tapi terkejut juga tengok harga...RM2500 for one jacket....huhu... kenapa mahal ek...rasa sejuk ke masa fishing tu?





Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 11:14 AM | Show all posts


Try bagi baju ni.. dia mesti suka...


Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2016 12:03 PM | Show all posts
sapa2 yg minat mancing ...bottom...jigging....n merawai di kapal karam port klang
jom......pemancing 3 orang 1 boat rm 350
termasuk umpan , air batu, sarapan, dan air mineral
mancing 10-12 jam ...pagi hingga petang
call sms wassap
sidi  0193014670
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2016 11:53 AM | Show all posts
assalamualaikum wbt

hai semua
maaf sb OT
tapi nak minta tolong sikit kat sini

nak tumpang iklan http://mforum.cari.com.my/forum. ... ;page=1#pid61676448


ada contest banner
bleh la join pada yg berminat atau pada yg mahir buat banner

maaf lagi sekali mod n forumer bod ni..

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi salam perkenlan dri suma kaki mancing saya zahin ddk di shah alam kalu sape2 ade group mancing invite la saya nk kenal2 n belajar lg pasl mancing 0183638864
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.147408s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list