JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
9883
View
62
Reply

[BEST] Memancing Ikan Mengail Puaka

[Copy link]

Author: enciKacang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-10-2013 11:34 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua..tak pasti la dah ada ke thread yg berkaitan dengan memancing dan kejadian2 misteri.tengok macam takde yg umum.kalau dah ada harap maaf dan delete je la ye.kalau takde izinkan aku berkongsi antara pengalaman2 yg agak misteri,mistik mahupun realistik di sini.

aku ni kire kaki mancing jugak la.walaupun dah agak lame aku cuci tangan.tapi baru2 ni terjebak balik dgn aktiviti ni.secara tak langsung akur ase nak share pulak pengalaman2 aku dulu.kome kalau ade share la same ye..

Ada sekali dulu,aku dgn 3-4 org member berkomplot nak mancing malam.port kat lombong la..lombong ni besor.biase aku mancing siang je kat sini.tapi mase tu tgh kecoh kononnye ikan jelawat tgh pesta.ramai yg dapat mancing jelawat kat situ.tapi kene malam dan kene masuk dalam sikit dari tempat yg biase aku mancing tu.ikut laluan lain yg lebih adventure.kene meredah semak dengan lumpur bagai.kereta pun boleh masuk separuh je.separuh lagi kene meredah.so berbekalkan semangat nelayan yg kental mase tu,ktorg pun meredah la.dalam pukul 10 mlm tibe kat lombong tu.then park kereta dan jalan kaki la nak masuk ke dalam.mmg adventure!aku tak tau berape byk lintah dgn pacat yg kenyang mase tu..

tibe port tu,mcm biase la siapkan umpan bagai semua dan start la ngail..tp bkn ktorg je kat situ.maklum la tempat tgh pesta.mmg ramai la kaki2 mancing yg tegar kat situ.ntah dari kul berape dorg ade pun aku tak tau.risik2 memang dah byk ikan yg naik.semangat pun makin kental!tapi disebabkan org yg ramai,tempat tu pulak faham2 la lombong..memang terhad le kawasannye.jadi aku pun tak nak berhimpit dan demi mengelakkan kot tali pancing bersilang kalau sambar dek ikan kang..(bajet konfiden dapat),aku pun pegi la hujung sekali.memang sebelah kiri aku tu tebing tinggi..tak kan adenye org lain boleh ambik port sebelah kiri aku melainkan die pancing dr tebing tinggi tu..atas tebing tu pun hutan tebal.mustahil!!

sejam lebih tanpa apa2 pun yg menyambar ikan aku sedangkan org lain termasuk member kau dah mengena dah umpan dorg..aku stress...aku agak sbb aku terlalu ketepi.air mungkin cetek ke ape kat belah sini.takde ikan.aku buat teori aku sendiri..nak tukar port tak boleh.takde port lain dah yg boleh aku selit..tensen aku...dalam pada aku tgh duk bermonolog dgn diri sendiri tu tibe2 aku dengar ade bunyi org campak umpan kat belah kiri aku.zassssssss...cebushh...aku cam pelik tp aku tak tau ape yg aku pelik.aku buat tak tau je.tak lame lepas tu bunyi lagi.....tibe2 baru aku ingat yg takde sape dan tak mungkin ade sape lg boleh port sebelah kiri aku.aku dah paling kiri dah...tibe2 rase meremang bulu tengkuk..haihhh...ade la ni..........aku sabor lg smpai la bunyi lg kali ketiga,kali ni aku dah cuak dah..siap dgn bau yg tak best tibe2.aku pun ape lg cargasss la......aku pegi lepak dkt member aku,die pun tanye banyak ke dapat?ke ko buang umpan?sebab die dengar byk kali aku campak umpan padahal sepanjang aku kat situ dua kali je aku campak...dah tu sape pulak yg mancing sebelah aku tadi? yg mane sebelah tu pulak memang mustahil ade org lain boleh port lagi selain aku tadi???

mcm tu la kisah pertama aku..kisah yg paling "nipis" la...ade lagi yg lebih "keras".nanti aku cerite lagi....


Last edited by sepaileman on 26-10-2013 06:47 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
haaa... jelawat .... lubuk mana tu ....?
aku dapat sekali jer ... tu pun sekor ... tu pun lama dah ..
di Kuala Kubu Bharu ... tu pun terpancing orang bela kat lombong ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2013 11:59 AM | Show all posts
rdzaccess posted on 24-10-2013 11:55 AM
haaa... jelawat .... lubuk mana tu ....?
aku dapat sekali jer ... tu pun sekor ... tu pun lama dah ...

kat lombong2 kat perak banyak..kota bharu perak pun ade.bukan kota bharu kelantan ye.heh..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 12:21 PM | Show all posts
mmg adventure!aku tak tau berape byk lintah dgn pacat yg kenyang mase tu..


eee..yg nie mmg seram giler..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 01:00 PM | Show all posts
lagi lagi. syok hak nih
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Di Taman tasik Semenyih , aku kena sergah ...
Di Ampang Pecah , aku di baling kayu .
Di belakang taman rumah aku , rumpun perupok di goyang goncang dengan kuat ...
Di Gombak , air berkuak macam ada ikan besarlah sangat timbul tapi tak nampak apa apa ...
Di Wharf 25, Port Klang , jembalang air duduk depan aku ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2013 02:50 PM | Show all posts
rdzaccess posted on 24-10-2013 02:47 PM
Di Taman tasik Semenyih , aku kena sergah ...
Di Ampang Pecah , aku di baling kayu .
Di belakang t ...

cerite le panjang sikit bro.mcm menarik je ni...ce cite..ce cite..

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 05:38 PM | Show all posts
rdzaccess posted on 24-10-2013 02:47 PM
Di Taman tasik Semenyih , aku kena sergah ...
Di Ampang Pecah , aku di baling kayu .
Di belakang t ...

ko pemancing kategori tegar lah neh....
cer citer cepat... popcorn dah dlm tangan neh....
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2013 07:03 PM | Show all posts
Topik pasal memancing mmg dah ada.....kalau x silap aku....pernah baca sorang poremer apa tah yg byk post kat topik memancing...

baru jumpa linknyer...

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=519646.
Last edited by medangmru on 24-10-2013 07:06 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2013 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Alamak ye ke bos? Dah ade ye..mase search rd tak jumpe lak.so kire cemane ni? Ikut bos la..kalau rase tak patut delete je...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 02:10 AM | Show all posts
menarik kisah ni
selalu dgr citer2 camni
dari kawan2 yg kaki pancing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2013 10:48 AM | Show all posts
hari ni aku nak ceritekan satu kisah lg..

selain memancing kat lubuk2 yg agak adventure,ade masenye aku pegi mancing kat kolam berbayar je.ni biasenye berlaku bile dah ketandusan hasil bila memancing.so pegi la mancing di kolam bayar.kolam berbayar ni sah2 ade ikan.tapi tu pun belum tentu dapat lumayan lagi.kadang2 balik tangan kosong jugak..senang cakap memancing ni memang ikut nasib.

masa tu ada la 1 kolam yg aku dan sorg member aku ni selalu pegi.kolam ni murah dan tokey tu tak berkire sgt.rm10 je tiga jam.rod boleh pakai 2 pulak tu..jenuh dah aku kenduri ikan besor2 kat sini.biasanya aku mancing siang la.tapi ada masa-masanya kolam ni bukak malam.tp mama tu biasanya hanya utk kaum kerabat tokey dan regular customer die je die offer..selalu dah die offer aku dgn member aku ni.tp ktorg malas...dgr cakap mancing malam kat sana lg byk hasilnya.disebabkan ada la dalam satu masa tu ktorg agak gagal mendapatkan hasil bila pegi situ.dkt 3-4 kali dtg cucu ikan talapia je yg sudi mkn umpan kami..maka 1 hari tu aku set la dgn member aku ni nak try mancing mlm kat situ.rm20 je mancing start kul9 smpai 3 pagi..sape tak nak wehh....

maka dgn semangatnye la aku dgn member aku ni pegi mlm tu.kolam ni walaupun kolam berbayar tp korg jgn la bygkan kolam yg nampak meriah dgn lampu kat pondok2 tu...mmg rare kolam ni.mcm lombong liar je..nak masuk tu jauh ke dalam dr hujung kwsan perumahan.jln tanah merah.ade bukit2..semak dan kebun org kiri kanan.mmg jauh ke dalam sikit la..so smpai tu ktorg pun start la mancing.mmg gelap.harapkan lampu kat pondok tokey tu je ngan lampu suluh selain lampu hanset je teman penerang mlm tu.

start dl kul 9 mlm,bawak le ke kul 12 camtu..byk gak le yg dapat.rezeki......tapi lps kul 12 tu mcm dah slow sikit.ikan dah tak byk main.senyap sunyi je...selain ktorg ade la dlm 4-5 org lg kot yg mancing mlm tu.cina dgn melayu.semua port jauh2..dah dekat kul 1  mcm tu mmg dah takde yg mkn umpan dah.mate pun dah ngantuk.member aku pun same..lebih byk duk menung dr memancing.belakang tu ade la kerusi panjang yg dah burok tp boleh le duduk lg.baring pun boleh..aku pun port la kat kerusi tu.baring ngadap langit..member aku tah ape die buat pun aku tak tau.kelliling kolam tu mmg kawasan hutan ngan bukit2 kecil la..

mase tu sebab ngantuk punye pasal aku tak ingat ape dah.selamber je aku tengok langit tgh2 hutan tu..tapi dgn tak semena2 aku nmpak ade bnde terbang melintas atas aku.kalau kecik boleh la aku anggap kelawar ke burung..ni masalahnye saiz orang kot...berderau darah aku.terus aku bangun dan tengok keliling.masih lagi sunyi sepi.kawan aku rupenye dah terlelap...aku toleh kat pokok2 belah kiri aku tempat bnde tu tuju tadi.elok je takde ape..tapi aku baru perasan yg mcm dah kurang cahaya lampu kat situ.rupenye dah ramai yg balik.tggal aku dgn member aku dgn ade 1 geng lg je belah seberang.adehh....patut la sunyi....tapi disebabkan mate yg mmg dah berat dan ade la sikit harapan utk dapat ikan yg lebih besar kot die main dkt2 kul 3 tu aku tungu lg kat situ.aku landing balik..aku mcm tak mampu nak fikir sgt pasal benda yg aku nampak tadi.mengantuk mengatasi segala2nya..aku pejam mate..pancing tu aku dah kepit loceng.so kalau ade ikan tarik mmg bunyi la...

aku tak tau la kul berape tapi mase tu tibe2 aku rase ade org dtg dan tegur aku.aku tido pun tido2 ayam je.."alo kawan..manyak ka dapat?"..."ade la sikit2 bos"...jawab aku malas sambil tgk die nampak suram2 cahaya je.lepas tu aku pejam balik.die pun senyap je..rupe cina (agaknya) tu tak jelas sgt aku tgk sebab gelap dan mate aku sendiri sayup2 berat je nak bukak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 11:39 AM | Show all posts
bakpo tak abis?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2013 02:50 PM | Show all posts
sorry2 tadi ade keje..tak sempat nak habiskan.


ok sambung..

tapi dalam pada aku sedar tak sedar tu aku teringat pulak pancing aku yg dah lame tinggal tu.otometik aku berjaya segarkan sikit mate ni.aku pun tengok keliling.gelap..nampak member aku tu dah meringkuk mcm tenggiling tido..sejuk tu..aku tgk keliling kolam tu dah takde org lain melainkan kami.tokey kolam tu pun mmg takde dr awal.tokey tu just ade smpai kul 10 mcm tu.lepas tu dia blah..die cume pesan sape yg keluar last tolong kuncikan pagar yg nak masuk ke kolam tu.tibe2 aku teringat cina yg tegur aku tadi.suspen lak tibe2..aku tengok mmg takde sape dah.tapi baru tadi tak smpai 5 minit die tegur aku tu.kalau la die balik sekalipun mustahil cepat giler die hilang..time tu jugak rase meremang tibe2.mase tu mmg dah tak sedap hati la.tak kan aku ngigau tadi.wpun dalam mamai2 tu aku yakin yg jadi tadi tu real..tapi ntah la...yg pasti masa tu memang aku tak sedap hati.time tu la pulak aku baru teringatkan menatang ape yg melayang atas aku tadi..tgk jam dah dekat kul 3 pagi.aku kejut member aku.aku pakse die bangun walaupun aku tau die ni jenis susah nak kejut.sementara tu aku terus kemas2 ape yg patut dan ajak die blah..sampai sekarang aku kadang2 teringat pasal cina tu..real ke tak yg die tegur aku pagi tu..terngiang2 lagi ayat die...
"aloo kawan..manyak ka dapat?"..........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2013 04:34 PM | Show all posts
erk..artikel pushed to portal?maksudnye?ape2 pun ade dapat point..tq mod!
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2013 03:08 AM | Show all posts
Biasa kan dengar cerita mistik dari kaki pancing ni..
Huuu~ Biasalh, mn ada org g mancing kat bndr kan?
Hahahahah!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-11-2013 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Gangguan2 ni x kire tempat..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 09:49 AM | Show all posts
Ceritalah lg TT.. best2
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 11:40 AM | Show all posts
rdzaccess posted on 24-10-2013 02:47 PM
Di Taman tasik Semenyih , aku kena sergah ...
Di Ampang Pecah , aku di baling kayu .
Di belakang t ...

ceritalah detail sket...gombak tang mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Di Gombak , di belakang tanah perkuburan islam Taman Ibu Kota .... aku harus tempuh perkuburan tu kalau pergi mancing... tepinya ada sungai...sejarang dah jadi longkang dan lombong tu dah di tempatkan dengan rumah pangsa ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.126788s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list