Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11545
View
62
Reply

[BEST] Memancing Ikan Mengail Puaka

[Copy link]

Author: enciKacang       Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2013 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Boundary tanah perkuburan tu ada sungai mati ..dan terdapat banyak pokok pokok besar .. pokok terap dan juga pokok tepu juga tembusu. Banyak ada sarang kerengga jadi waktu bulan mengambang aku ambik anakbdan telur kerengga buat umpan..selalunya ambik waktu siang..
Pernah heberapa kali ambik dah waktu senja ... langsuir datang ... aku terus balik rumah sehelai sepinggang  dengan pecutan tak henti sejauh 300 meter ... kasut aku masa tu jenama Badminton Master Punch Gunalan .. sedap selesa pakai kasut tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Boundary tanah perkuburan tu ada sungai mati ..dan terdapat banyak pokok pokok besar .. pokok terap dan juga pokok tepu juga tembusu. Banyak ada sarang kerengga jadi waktu bulan mengambang aku ambik anak dan telur kerengga buat umpan..selalunya ambik waktu siang..
Pernah heberapa kali ambik dah waktu senja ... langsuir datang ... aku terus balik rumah sehelai sepinggang  dengan pecutan tak henti sejauh 300 meter ... kasut aku masa tu jenama Badminton Master Punch Gunalan .. sedap selesa pakai kasut tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 01:52 PM | Show all posts
perghhh...layan citer tt ni...x sabar nak bc citer lain plak..hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Di lombong belakang tanah perkuburan inilah aku marah kat bapak aku pada suatu ketika dulu .... kataku ..." Abah mancing menipu " .... dan dia cuma tersenyum cuma ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Juga di sinilah aku marah jugak tapi pada waktu berbeza .... "Abah tembak cara menipu " dan kali ini dia ketawa kecil ...
Aku banyak belajar pengalaman darinya dan aku merindui bapak aku (arwah) .
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi masa mancing atau berburu kami tak pernah jumpa apa apa yang menyeramkan .... cuma bila aku bersendirian saja...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2013 01:00 AM | Show all posts
aku pernag baca
kisah pasal mancing
tak ingat kat topik mana

tapi si pencerita menceritakan
yang dia rabun
kebetulan malam tu
dia naik empangan batu
masa dia memancing
cermin mata dia hilang

skawan2 dia perasan ada kelibat
terus cabut lari

si pencerita ni x sedar
dia pun mancing sampai pagi
elok dia kuar kawan tanya apsal tak lari
dia siap kata "kawan" dia tu borak2 masa mancing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-11-2013 04:19 PM | Show all posts
rdzaccess posted on 7-11-2013 02:06 PM
Juga di sinilah aku marah jugak tapi pada waktu berbeza .... "Abah tembak cara menipu " dan kali ini ...

terbaik..cerite la lg..sy takde mase sgt nak update buat mase ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2013 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni aku cerita pasal sebatang sungai ... aku berikan nama sungai tu tapi janganlah pulak korang takut ..sebab lembaga urusan air ni memang nak uji sesapa yang ada amalan petua....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Air yang mengalir di sungai ni ...uuurch ... sejuk dan keadaan persekitaran nyaman ... Di celah celah batu besar , tahap air adalah dalam sehingga hujung rambut namun terdapat dataran air yang cetek sehingga ke paras lutut cuma dan selebar jalanraya 3 lorong persekutuan ... elok untuk anak anak bermain main dan juga untuk yang baru bertatih ... Ditepiannya, tebing adalah landai membolehkan para keluarga bersantai .... dan sudah tentu anak anak akan terasa tak puas bila hampir waktu pulang walaupun badan dah biru kesejukkan ... airnya maha jernih sehinggakan tubuh badan boleh kelihatan jelas jika menyelam ke dasar  ditempat yang dalam ..
Isinya sungai ini adalah batu batu kecil dan pasir sementara ditepian adalah rumput rumput dan tumbuhan renek ..

Aku selalu ke sini dengan membawa jala bermata suku inci dan berat 15 kg ... ikan tengas dan anak kelah menjadi minat ku ....
Hanya 10 minit , pemanduan relek relek dari rumah aku ...

Beberapa kejadian ada berlaku ketika aku menyusuri Sungai Batangsi yang bertemu dengan Sungai Tekala di Semenyih ini ...
Di hujung hulu sungai ini terdapat sebuah jetam yang di panggil Jeram Berembun .. sesuai dengan namanya ... ianya di selimuti wap air seolah olah embun di waktu pagi walaupun dah tengahmalam
Lokasinya dirahsiakan dari orangramai kerana ke angkeran amat ...
Last edited by rdzaccess on 14-11-2013 11:19 AM

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 10:53 AM | Show all posts
best pulak layan citer mancing2 ni....

enciKacang & bro @rdzaccess , sila cerita banyak2

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada suatu pagi , aku datang ke sungai ni ...menyusuri tebing ... melompat dari satu batu besar ke batu besar yang lain... Sesekali terpaksa mengharungi air sungai yang sejuk ... sebab batu besar dah tak der ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 01:45 PM | Show all posts
posting from mobile phone eh. bersabar aje lah menunggu update dari rdzaccess.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
------
maka terkecutlah semua anggota yang memana kena air....
nasib baik takat pinggang jrr ... hoversack basah sikit kat bawah ...
Redah jerlah melawan arus ... letih jugak ... jalan pun macam zombi ... ada lagi kumpulan batu kat depan ... arus makin kuat sebab ada beberapa batu yang atas dia hanya berada di bawah permukaan air jer ...
Entah cam mana , aku terpijak batu yang agak besar .dalam air.. hampir hilang keseimbangan secara pantas kaki kiri aku memijak kuat untuk stabilkan badan tapi batu tu juga bulat ... dan secara keseluruhan aku  dah ada dalam air ....terkial kial aku bangun semula ... bukan apa cuma terkejut dengan serangan arus yang deras ... aku hanyut secara duduk dan punggung aku pulak tersadung pada batu yang lain..
.sakit     nya ... punggung aku ....
bila keadaan aku dah stabil, aku bangun ... jarak dari aku jatuh tadi adalah dalam  5 kaki jer...
Aku jalan semula ... kali ni aku jalan macam zombi jugak dan di tambah macam orang pompuan pecah dara ... punggung aku masih sakit...


.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku teruskan jugak dan akhirnya dapatlah aku naik ke atas batu batu ... aku duduk ajer ... hilangkan mengah ... kemudian aku teringat sesuatu ... aku pusing belakang dan mengeluarkan rokok yang berada di dalam kotak yang berada dalam plastik merah yang berada dalam bungkusan napkin yang berada dalam hoversack ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku teruskan jugak dan akhirnya dapatlah aku naik ke atas batu batu ... aku duduk ajer ... hilangkan mengah ... kemudian aku teringat sesuatu ... aku pusing belakang dan mengeluarkan rokok yang berada di dalam kotak yang berada dalam plastik merah yang berada dalam bungkusan napkin yang berada dalam hoversack ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 12:03 PM | Show all posts
lagi rdzaccess..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2013 09:28 AM | Show all posts
salam..ada satu kisah lagi.yg ni lg best sebab jadinya siang2 hari...cuma gangguan kali ni tak tau la memang bende2 mistik ni ke tak.tapi mmg satu benda yg sgt pelik...memancing di lombong.aku dan kawan aku.dalam pukul 12 tgh lebih camtu.start memancing dlm kul 9 pagi..hasil tak berapa nak ada.ikan2 kecik je yg sudi menjamah..lagipun ni memancing sambil2 org cakap.hanya berbekalkan umpan cacing..

dah tengahari tu  aku mula rase boring.ye la matahari dah tegak atas kepala.perut dah lapar...ikan yg dapat pun saiz2 taska je..kawan aku pun sama.muka menyampah je.tpai disebabkan die tumpang aku so die kena la tunggu.hehe..aku pun masa tu nak try last la konon..buh cacing banyak2 dekat mata kail tu .biar nampak gemok.baru la ikan besar makan...biasa la teori2 camtu keluar kalau dah boring.heh...aku campak jauh sikit..dekat 10 minit tunggu tibe2 rod aku direntap dgn sgt kuat smpai putus tali dgn tibe2.tak sempat lgsung aku nak longgarkan drag.maklum la dr tadi ikan ekcik.aku tak bajet ade ikan besar nak rentap.so aku takde la longgarkan sgt drag tu..tapi tak sangka sekali sapu putus terus.nasib baik rod tak melayang adi roket.member aku pn terkesima jadinye...

tak lama lepas tu.tak sempat aku nak habiskan luahan kekesalan aku,tibe2 kami tengok kat tengah2 lombong tu berbuih.dari kecik jadi besar dan makin banyak buih2 tu.tak jauh dari tmpat aku campak umpan tadi.dari berbuih nampak cam bergelora sikit.dan jadi banyak...pelik dan sungguh pelik.ape bende pulak tu.ni lombong je.tenang je air ni...tapi tak semena2 lak jadi camtu.angin takde la kuat mana.

dan lepas tu nampak mcm ade benda nak timbul.memang sgt pelik.nampak mcm batu.makin lama makin besar.aku dan kawan aku memang dah suspen sgt dah.masing2 terdiam.tibe2 batu tu mcm berhenti dr timbul setakat tu je.tak bergerak2 dah.air pun dah tenang sikit.serius aku jadi bingung mase tu.tak tau nak andaikan ape.batu ape tibe2 timbul mcm tu.lbh kurg 5 mnt lps tu tibe2  benda tu bergerak dan melibas mcm menghempas air...kecebushhhh!!!!

kura2!!!! bapak besor kereta!! kepala die tibe2 menghala kat kami.kalu nk bgtau cmpak umpan tu jauh la gayanya..tapi kalau nak cerite jarak benda tu dgn tebing2,sebenarnye tak la jauh mana...dalam berapa saat je kepala otak aku dan kawan aku terus membuat keputusan untuk lari...capai ape yg ada,start moto dan blahhhhh........

kejadian ni mase aku baru hbs spm dlm setahun mcm tu.jujur aku tak tau betul ke ape yg aku nampak mase tu.tapi kwn aku pn nmpak bnda yg sama.jujur jugak,kalau betul pun ape aku nmpak tu,aku tak tau kenape aku lari.takut atau terkejut..kalu tak mesti aku dah femes dah dgn penemuan tu.tapi ye la..ni cakap mase ni.mase bnda tu ajdi ape pun takleh fikir.lombong tu masih ade smpai skrg.masalahnya bile aku cerite n tanya org2 lain yg pernah memancing kat situ ataupun duduk sekitar tu,tak ada sape yg pernah nampak melainkan aku dan kawan aku...

betul ke tu kura2? ada ke kura2 besar kereta wira? ke benda lain yg cube menyamar sbg kura2 besar tu??wallahualam....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 10:00 AM | Show all posts
enciKacang posted on 16-11-2013 09:28 AM
salam..ada satu kisah lagi.yg ni lg best sebab jadinya siang2 hari...cuma gangguan kali ni tak tau l ...

jom ke sana memancing
mana tau tu kura2 zaman dinosor yg terselamat
fames wehh kita

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2013 06:25 PM | Show all posts
leenaz posted on 16-11-2013 10:00 AM
jom ke sana memancing
mana tau tu kura2 zaman dinosor yg terselamat
fames wehh kita

hahaha...kot ye betul dinosor...kalu bende lain...haruuuuuuu...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089725s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list