JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
183746
View
976
Reply

Gossipers Help Desk-soalan dan Idea, pengumuman, feedback, report thread - II

[Copy link]

Author: teky       Show all posts   Read mode

Post time 28-8-2018 11:11 AM | Show all posts

Hmmm...

imanda replied at 13-8-2018 02:48 AM
alamak...

nah, beger buatan malaysia.

[AceHand SPECTaceLAR]

Aku dah maklom kat @admin6 pasal kes ko ni... Nanti ko cuba PM dia pulak takot dia terlupa... Pepe hal inpom aku balek...

Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2018 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
AceHand replied at 28-8-2018 11:11 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Aku dah maklom kat @admin6 pasal kes ko ni... Nanti ko cuba PM dia pulak  ...


ok, macehh ambil maklum psl kes I.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 02:40 AM | Show all posts

Hmmm...

imanda replied at 28-8-2018 04:02 PM
ok, macehh ambil maklum psl kes I.

[AceHand SPECTaceLAR]

Paleng senang daftar jer nama laing semula... Kredit mula dari kosong... Hah! Hah! Hah!


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
AceHand replied at 29-8-2018 02:40 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Paleng senang daftar jer nama laing semula... Kredit mula dari kosong...  ...

tu xbape tu..sb I setia pd yg satu..gituhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 03:01 AM | Show all posts

Hmmm...

imanda replied at 29-8-2018 02:44 AM
tu xbape tu..sb I setia pd yg satu..gituhhhh

[AceHand SPECTaceLAR]

Aku cadang register nama untok CARI WARRIOR tu sebagai ADNAMI...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2018 05:14 AM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 2-9-2018 02:33 AM

@admin6 @AceHand @lonely_surina @teky @xpdckelate @nazadiyah

Kepada Admin,

Saya mahu tahu status hasil siasatan yang Admin janji akan lakukan berhubung thread saya yang digodam oleh wartawan CARI. Apakah perkembangan dan status siasatan tersebut?

Perkembangan kes ini harus di war-warkan untuk pengetahuan caritizen, terutama kepada bakal-bakal pembuka thread, agar mereka tahu risiko yang bakal/ boleh mereka hadapi.

Rakan forumer sekalian, jadikan kes saya ini sebagai peringatan, iktibar, dan pengajaran untuk anda semua. Tolong jangan pandang remeh kes ini. Ketahuilah bahawa sesiapa sahaja boleh mengodam thread anda dengan memasuk dan/ atau mengeluarkan input sesuka hati tanpa pengetahuan anda.

Dalam jawapan balas Admin terhadap aduan yang saya kemukakan berhubung kes pengodaman ini, Admin menyatakan bahawa semua wartawan mempunyai hak dan kuasa sama seperti yang dimiliki oleh Moderator dan Super Moderator untuk mengakses setiap thread dan melakukan pengeditan/ pengubahsuaian terhadap isi kandungan thread tersebut.

Wartawan mempunyai kuasa untuk melakukan semua ini atas nama membuat 'penambahbaikan' terhadap thread tersebut. Dan kerja-kerja pengubahsuaian/ pengeditan ini boleh dilakukan tanpa perlu memaklumkan terlebih dahulu kepada author/ TT thread tersebut.

Bahasa mudahnya, segala input yang dimasuk atau dikeluarkan oleh wartawan itu tadi dilakukan di luar pengetahuan TT.     

Admin, sila tunjuk kepada saya klausa yang menyatakan bahawa semua wartawan mempunyai hak dan kuasa untuk mengakses dan melakukan pengubahsuaian ke atas sesebuah thread.

Dan beritahu dengan jujur, adakah semua warga kerja CARI mempunyai hak dan kuasa seperti ini?

Adakah CARI ada jabatan Editorial untuk memantau kerja-kerja pengeditan/ pengubahsuaian seperti ini? Atau semuanya boleh dilakukan ikut konsep suka hati tanpa pemantauan?

Dalam kes pengodaman yang saya alami, penulisan saya di intro thread telah dipadam sepenuhnya, dan hanya ditinggalkan gambar-gambar tanpa sebarang kapsyen penerangan.

Penulisan intro saya adalah mengenai isu tandas. Kebanyakan gambar-gambar tersebut adalah gambar tandas, litter box kucing, dan paling sadis ada gambar yang 'tidak sesuai' melibatkan ahli keluarga artis terbabit.

Dalam artikel saya, setiap gambar itu ada penerangannya yang saya olah dalam versi cerita, plot demi plot, beserta bukti serta sumber yang nyata. Dan di akhir penulisan saya, saya nyatakan konklusinya.

Namun apabila penulisan saya dipadam, dibimbangi akan mendatangkan masalah kepada saya sebagai author thread tersebut. Saya mungkin boleh dikenakan lawsuit, atau di-charge sebagai pedo, dan banyak lagi kemungkinan buruk yang boleh timbul.

Pada intro thread tersebut, setelah memadam artikel penulisan saya, wartawan telah menepek pula artikel mereka. Artikelnya seperti di bawah:


c233.png
c234.png
c235.png
Sumber: https://bm.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=42344

Tajuk thread saya turut ditukar ke "Dakwaan Hairul Azreen Nyaris Diculik Lanun Tidak Berasas-Komander ESSCOM".

Tajuk thread sebelum pengodaman berlaku:

"BREAKING NEWS: Dakwaan Hairul Azreen Dirinya Hampir Diculik Lanun Di Perairan Sabah Hanya Gimik Cari Publisiti Murahan - ESSCom. Penerbit Filem Paskal Sangkal Dakwaan Hairul (Post #907 and Above)".

Saya selalu mengemaskini tajuk thread mengikut 'flow' perbincangan para forumer.

Jumlah views thread saya ketika pengodaman berlaku adalah lebih kurang 87k, dan jumlah komen lebih kurang 1150. Muka surat thread berada di antara nombor 45-50.

Maknanya wartawan melakukan pengodaman ke atas thread yang sudah separuh jalan, dan sudah berada di ruangan bodgos melebihi tempoh sebulan.

Bagaimana saya tahu thread saya sudah digodam?

Bila saya menerima pesanan di bawah:

c231.png

Bila saya tekan "click here to view", ia pergi ke Portal Semasa CARI. Linknya seperti di bawah:

https://bm.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=42344


Namun yang kelihatan adalah artikel wartawan.

Di ruangan komen, tertayang post nombor 2 saya iaitu snippets untuk 4 thread yang terdahulu. Ketika menghasilkan snippets tersebut, ianya adalah untuk paparan secara tertutup di bodgos, bukannya untuk paparan secara terbuka di Portal Semasa CARI.

Di ruangan komen tersebut juga memaparkan komentar-komentar forumer berdasarkan artikel intro saya yang berkisar tentang tandas.

Selepas itu, saya masuk ke thread saya. Saya terkejut melihat hasil godaman wartawan tersebut.

Di bahagian atas adalah artikel wartawan, manakala penulisan saya dipadam sepenuhnya, dan bahagian bawahnya ditinggalkan gambar-gambar berkaitan tandas yang saya nyatakan seperti di awal tadi.

Anda semua boleh gambarkan tak betapa huru-haranya kerja-kerja 'penambahbaikan' yang dilakukan oleh wartawan tersebut.

Saya dikira bernasib baik kerana wartawan mengodam dengan menepek artikel yang berbentuk rencana.

Bagaimana pula jika wartawan tersebut melakukan 'penambahbaikan' dengan menepek artikel berbentuk fitnah, berita palsu, spekuan, provokasi, gosip murahan, dan sebagainya yang boleh menjejaskan reputasi individu lain.

Pasti individu yang terjejas reputasinya dengan berita palsu dan fitnah tersebut akan merasa marah, dan mereka akan membuat laporan ke pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya.

Anda boleh teka siapakah pihak defendan jika perkara di atas terjadi?

Saya, Kangkung, kerana nama saya tertera sebagai Author thread tersebut.

Saya boleh dikenakan saman fitnah under Defamation Act kerana menyebarkan fitnah yang boleh menjejaskan reputasi seseorang.

Saya juga boleh di-charge kerana menyebarkan berita palsu di bawah Akta:

c239.png

Dan entah apa lagi tindakan dan Akta yang terguna pakai ke atas saya kesan daripada penyiaran artikel yang tidak sepatutnya hasil godaman wartawan yang tidak bertanggungjawab dan tidak beretika itu tadi.

Masa itu pasti pihak CARI akan cuci tangan dan tidak akan memikul tanggungjawab walaupun godaman tersebut dilakukan oleh warga kerjanya. Kerana ada klausa yang menyatakan segala tindakan undang-undang yang bakal dikenakan akan ditanggung oleh author/ TT sepenuhnya.

Saya telah mengarahkan Admin agar melupuskan thread tersebut. Ok, thread tersebut telah pun dipadam di bodgos.

Tapi kenapa di Portal Semasa CARI, ia masih ada? Kenapa salinan tersebut masih tidak dilupuskan? Saya arahkan salinan artikel di Portal Semasa CARI juga dilupuskan secepat mungkin.

Dan Admin, jangan menggunakan masalah teknikal sebagai alasan berlakunya godaman ini. Mesin dan teknologi tidak bergerak sendiri, tanpa arahan tangan manusia.

Berikan jawapan anda, Admin, dengan penuh integriti, jujur dan bernas.

Dan jangan cuba memadam mesej pertanyaan saya ini. Saya mahu para forumer tahu perjalanan kes ini.

Sekian, terima kasih.


Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 04:30 AM | Show all posts

Hmmm...

Kangkung1M replied at 2-9-2018 05:14 AM
@admin6 @AceHand @lonely_surina @teky @xpdckelate @nazadiyah

Kepada Admi ...

[AceHand SPECTaceLAR]

@admin6 dah jawab pasal isu ni kat sini...


https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1114438&extra=page%3D1&page=48


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 04:26 PM | Show all posts
Edited by Kangkung1M at 4-9-2018 10:08 AM
AceHand replied at 3-9-2018 04:30 PM
[AceHand SPECTaceLAR]

@admin6 dah jawab pasal isu ni kat sini...

@admin6  @lonely_surina  @nazadiyah @CARI-LTS
Admin,

Seperti mana anda memerlukan masa untuk membalas dan membuat siasatan aduan saya, begitu juga saya memerlukan masa untuk membalas jawapan anda. Sebab itu saya mahu thread yang telah digodam itu dibiarkan hidup.

Sekarang thread telah ditutup semula. Tidak mengapa.

Saya memudahkan kerja Admin. Setelah menjalankan siasatan sendiri, wartawan yang mengodam thread saya itu ialah @CARI-LTS, wartawan dari bod Isu Semasa.

Saya juga dapati ini bukanlah kali pertama wartawan CARI-LTS mengodam artikel forumer untuk diletakkan di Portal CARI.

Pernah juga forumer membuat aduan kepada Admin kerana wartawan CARI-LTS melakukan kerja-kerja pengeditan yang menghancurkan artikel mereka dengan meninggalkan sampah-sarap berupa kod HTML, tetapi Admin tidak mengambil sebarang tindakan.

Saya memudahkan kerja Admin lagi. Saya mahu wartawan CARI-LTS tampil ke depan membuat permohonan maaf secara rasmi, bukan sahaja kepada saya, tetapi juga kepada semua mangsa pengodaman beliau sebelum ini.

Permohonan maaf bertulis menggunakan kepala surat CARI. Selepas itu letak di semua bod yang pernah digodamnya. Pastikan pihak atasan dan editorial CARI serta superiornya turut diberikan salinan permohonan maaf tersebut.

Sekian, terima kasih.

Comments

mohon jangan copy dan paste kedalam beberapa topik...taip dlm satu topik sudah mencukupi...btw,rasanya admin sudah reply pertanyaan...jika masih tidak berpuas hati,mohon pm admin...  Post time 4-9-2018 06:36 PM
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:25 AM | Show all posts

Hmmm...

Kangkung1M replied at 4-9-2018 04:26 PM
@admin6  @lonely_surina  @nazadiyah @CARI-LTS
Admin,

[AceHand SPECTaceLAR]

Aku sajes supaya ko daftar sebagai CARI WARRIOR saja... Pastu hantar artikel... Nanti dapat duit...

https://bm.cari.com.my/reg.php


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 09:51 AM | Show all posts
AceHand replied at 6-9-2018 01:25 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Aku sajes supaya ko daftar sebagai CARI WARRIOR saja... Pastu hantar arti ...

cadangan yang baik
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Aikkk, Mod baru yg diimport no kemeng ka?.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 02:22 AM | Show all posts

Deyyy...!

pyropura replied at 2-12-2018 02:10 AM
Aikkk, Mod baru yg diimport no kemeng ka?.

[AceHand SPECTaceLAR]

Motip maseh mau CARI gadoh...?


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
AceHand replied at 3-12-2018 02:22 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Motip maseh mau CARI gadoh...?

Saja sindir sindir manja, mudahan dia sedor diri jadi lebih dignified dan undur diri secara terhormat
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:14 AM | Show all posts

Haaa...

pyropura replied at 3-12-2018 12:35 PM
Saja sindir sindir manja, mudahan dia sedor diri jadi lebih dignified dan undur diri secara terhor ...

[AceHand SPECTaceLAR]

Sekarang musem sindir menyindir manja dah habes yer... Baper hari dah berlarutang ni... Sekarang musem belanja aku makang burger pulak...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
AceHand replied at 4-12-2018 03:14 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Sekarang musem sindir menyindir manja dah habes yer... Baper hari dah ber ...

Ok lah, tunggu kalau ada cina yg jual burger nih
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 03:57 PM | Show all posts
pyropura replied at 2-12-2018 02:10 AM
Aikkk, Mod baru yg diimport no kemeng ka?.

boleh share pengalaman dibenhemmer sister, buat pengajaran kpd ummah
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 6-12-2018 03:57 PM
boleh share pengalaman dibenhemmer sister, buat pengajaran kpd ummah

Haku tak kesah, cuti dan rilek je lah sebulan, tapi kesian forumers lain, dok rindu tertanya tanya kan daku, sunyi dan sendu tanpa daku katanya ..... so before doing foolish things, plz think of the rest
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 04:45 PM | Show all posts
pyropura replied at 6-12-2018 04:12 PM
Haku tak kesah, cuti dan rilek je lah sebulan, tapi kesian forumers lain, dok rindu tertanya tanya ...

sunyi tanpa kau?  who are yuss???? get real sis....byk lagi forumer lain yg lebih berkaliber....kau hanya melukut ditepi gantang...

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2018 07:56 AM | Show all posts
ello momod...nk bg cadangan.. rasanya bleh dh kot tukar banner atas tu..gmbr lopak pn lemau dh..hehe... jgn marah haaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 12:26 AM | Show all posts
rosasen replied at 24-12-2018 07:56 AM
ello momod...nk bg cadangan.. rasanya bleh dh kot tukar banner atas tu..gmbr lopak pn lemau dh..hehe ...

U boleh buat banner tu lepas tu PM admin.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.123241s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list