JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20498
View
296
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-6-2015 07:48 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,
Saya ada experience dalam treating penyakit ni. Bukak thread ni sebab ramia gak org tanya medical question about this disease.
Saya akan cuba explain dalam lidah melayu dan non-medical as much as possible.
Saya akan beri jawapan pendek pendek dan forummers bleh je tny apa apa; saya tak jemu jawab InsyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2015 08:07 AM | Show all posts
TQ sbb buka thread ni.

As mention b4, spot/darah cokelet cikit2 ni kali ke-3 terjadi. 1st mase dec 2014, mase holiday kt europe. igtkan sbb byk sgt berjalan n mkn tak tentu masa so kuar spot2 tu.
Then on April '15, pun keluar spot jgk. time tu saya tgh wat umrah. tu pun sy igt sbb byk sgt bergerak/berjalan/mkn tak tentu buat spot keluar.

then last friday, 29 Mei saya mmg dh bekerja seperti biasa dok office jer.. til now masih ade spot secalit dua lagi.  tapi mase 1st day spot tu kuar agak byk (pantyliner agak comot). waktu mlm mcm kene sengugut. Saya mmg jarang kene sengugut kalau period.

wat mase skrg, saya x check upt lagi. dh boleh nmpk line ke kalau check upt waktu ni?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 04:38 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 2-6-2015 08:07 AM
TQ sbb buka thread ni.

As mention b4, spot/darah cokelet cikit2 ni kali ke-3 terjadi. 1st mase de ...

Askm zuliana,
Hmmm ni spotting ni sebenarnya.
PCOS bukan gini.
Biasa nya menses u macam mana?
bleed brapa hari, cycle brapa hari?
Dah pernah pregnant?
Ada gynaecological problems tak sebelum ni?
Maaf i kena tau dua tiga benda tu.
Rasa gynae issues ni.
I akan tanya 2-3 Qs lagi after those answers.

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 08:01 AM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 3-6-2015 08:03 AM
ipes2 replied at 3-6-2015 04:38 AM
Askm zuliana,
Hmmm ni spotting ni sebenarnya.
PCOS bukan gini.

Period since remaja memang jarang sangat datang. setahun maybe 2-4 kali je menses.
Since kawin on 2011 memang menses tak datang kecuali kalau mkn jamu/pil utk trnkan period.
Tahun lepas je mase bulan puasa 2014, saya cuba diet atkin, kawal mkn mknn  karbo n minuman manis, menses saya turun sendiri waktu awal raya. itu pon 3-4 hari je, x byk sangat keluarnya.

Saya mula buat rawatan dgn gynae kt hosp. gov since 2012/2013.
pernah diberikan clomid dengan dose 50mg/100mg/150mg & suntikan puregon.
dah buat 6/7 cycle tak silap.

time ambik clomid 50/100mg tu, telur tak berapa nak besar.
so do 150mg.

Then doc combine clomid & puregon. telur membesar dengan jaya membuak2 sampai saya kene OHSS. xdapat teruskan dengan IUI. Doc ckp usaha sendiri dulu n rest utk 3 bulan..

2nd time pun mcm tu jgk. so 2kali jgk kene OHSS.

last treatment ngan pakar on Feb/Mac 2014 selepas 2nd OHSS. til now x wat treatment lagi. bila menses pulak, lupa bawak ubat mase balik kpg/outstation. sampai ler sekarang belum jumpe pakar lagi. igt maybe nk cuba menses lepas raya hehe.. nk puasa penuh dulu mcm tahun sebelum2 ni.

Belum pernah pregnent lagi sampai skrg. Smlm ade buat upt test tapi -ve.

Btw, saya sebelum ni pernah dibekalkan metformin dose 50mg & diane35 oleh doc. Period mmg tiap bulan dtg. mkn utk tempoh 3 bulan.

Is it ok kalau saya teruskan mkn metformin skrg ni dlm dose 50mg. maybe boleh regularkan hormon saya?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 09:37 AM | Show all posts
sy pun ada PCOS. ni cik p dah delay 18 hari tapi belum buat upt lagi sebab takut frust. perlu tak sy buat upt or tunggu 1 month?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 01:52 PM | Show all posts
Saya ON OFF lah jugak period ni. Doctor claimed that i have PCOS.

start mula period tak menentu waktu Form 6... habis je final Exam form 6...4 bulan tak period..then makan ubat dari indon utk keluarkan period.

lepas tu berbulan bulan ada lah period... then kadang miss 1 bulan. but was fine....

8years ago, dah mula missed 2 bulan. so kalau january ada, february ada.. march and april tak ada..then may ada... june tak ada...july ada...august september october november ada... mcm tu lah...

3yrs ago... bila nak kawin...ada period... dari january.... kawin June... july august tak ada period.. check PT tak pregnant.... doctor bagi ubat keluar period... darah keluar macam nak pengsan...pinggang pun nak tercabut.... 2 hari mc....
lepas tu...period datang 4 bulan skali...until now...

last period in May...tu pun after makan medroxyprogesterone..dari january tak period.

so selama ni memang everytime U/S, conclusion nya PCOS. but tak besar mana pun..paling besar dlm 1.32cm mcm tu...

I'm desperately nak dapat anak....


i tak faham kenapa org kata i have to reduce weight sebab i dpt PCOS sebab i gemuk...

i tak gemuk sangat... i'm a size M/L (malaysian size).... my cousins are SHORT and FAT (size XXL) but still boleh dpt 4 anak... even my cousin yang XXXXL pun ada 2 anak.

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 03:10 PM | Show all posts
Syazzy replied at 3-6-2015 01:52 PM
Saya ON OFF lah jugak period ni. Doctor claimed that i have PCOS.

start mula period tak menentu w ...

kan.. me too..
nak baby jgk. umo dh 30thn. dkt 5 thn kawen...
mmg faktor badan bkn sebab kita xdpt preggy. tapi mcm yg sy selalu baca, PCOSer ni mmg perlu reducekan sedikit berat badan.. utk ubah hormon kot... bdn I sy mase b4 kawen 47-48 kg. Now dh 55kg. tahun ni lagi la dia bersemangat naik, sampai 55-56 kg dh huhuuu... wlpun BMI masih ok. tinggi berat 150cm/56kg.

Nak cuba diet atkin balik, tapi nafsu makan can not go larh.. huhuuu...

tgk atkiner yg TTC, ramai jgk yg dpt baby nih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 05:08 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 3-6-2015 08:01 AM
Period since remaja memang jarang sangat datang. setahun maybe 2-4 kali je menses.
Since kawin on ...

Oh, memang betul lah Zuliana ada PCOS, berdasar kan medical history kat bawah.
Maaf lambat jawab tadi, sy kena gi Birm.
Saya jawab dalam sentence pendek2 OK, nnt org lain boleh senang jugak nak faham.

Jadi Z start dgn Oligomenorrhoea (jarang menses).
Masa ni, kita akan mula ragu ragu dgn fertility Z.
Gynae akan cuba cari punca.
Antaranya PCOS lah.
Saya harap depa memang dah buat lah test2 utk diagnose PCOS betul betul.
Sebabnya byk lagi benda yg bleh cause Infertility.

Clomid ni boleh buat u ovulate (80% of cases), tapi kalau u betul betul ada anovulatory cycle la (ie menses ada, tapi telur tak direlease).
Dari history awak, mcm betul je yg awak ada anovulatory menses.
Dose 150mg tu tinggi tau. Kekadang bleh jadi tebalik..susah nak get pregnant jugak if clomid byk sgt.
(sbb lendir dari cervix tu di ubah oleh clomid, padahal lendir tu diperlukan sebab sperm perlu panjat dlm lendir tu utk cari Oocyte ie yg akan jadi ovum tu ie telur).
Puregon tu Follicle Stimulating Hormone (FSH)... nak suruh Z cepat sikit keluar follicles (dlm tu ada oocyte).
Clomid dgn puregon bleh buat byk hal sampai bleh sakit atau berdarad ovary tu..besar kemain nnt ovary Z.

Kami biasa bagi Metformin 1000mg BD (Bis in Die; dua kali sehari)..kalau perut tahan la.
Juga kami regulate periods dgn OCP cam awak guna tu.
Kami perah mana mana pt yg overweight supaya kurus supaya increase chance of ovulatory cycle dan reduce the chance of anovulatory ccyle).

Jawapan utk Z ialah yes: ambik metformin tu. If bdn berat, turunkan.
Kita treat PCOS dgn Metformin ni dulu. Clomid tu lambat je kami guna.. sebab kami chekc hubby kot kot sperm count rendah, sperm quality teruk, ada antibodies..

Ada Acne, unwanted hair atau pre-diabtes tak?
Berapa Testosterone level awak?
Berapa FSH dan LH awak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 05:17 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 3-6-2015 09:37 AM
sy pun ada PCOS. ni cik p dah delay 18 hari tapi belum buat upt lagi sebab takut frust. perlu tak sy ...

Urinary Pregnancy Test tu buat guna urine yg mula mula keluar pagi hari tu.
Kalau ada foetus, dia akan buat hormone hCG.. hCG ni tinggi di pagi pagi hari. So check la UPT pepagi dgn urine pertama.

Bila dah foetus omo 8-11 minggu gitu, masa tu byk ah hCG.. ni best time utk UPT detect u pregnant ke tak.
12-16 minggu nnt dah kurang balik dah hCG.

If ada PCOS, kerap lah missed periods.
Jadi, if missed je terus kita check, nanti kita rasa down bila negative. Lama lama kan really be sad dan anxious. .tak elok utk kesihatan minda.
If memang ada 'usaha' dan periods agak regular masa masa tu, dan missed periods dan ada tanda tanda, elok la check.

UPT ni berjenis jenis tau.. ada yg sensitive utk levels hCG yg rendah, ada yg tak.
Ada UPT yg bleh check early pregnancy.. pakai yg ni ok gak, tapi maybe mahal.

Boleh sy tahu omo dan BMI?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 05:22 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 3-6-2015 09:37 AM
sy pun ada PCOS. ni cik p dah delay 18 hari tapi belum buat upt lagi sebab takut frust. perlu tak sy ...

oh maaf sy terbawa bawa explaining UPT tadi.
awak tanya bila bleh test.
utk org yg regular periods dia, hari pertama period dia missed tu dah bleh check dah.. sbb if ada foetus dia akan buat la hCG tu.
Tapi org pompuan pon ade gak buat hCG tu..so kekadang tak tepat la results dia.
If u ada PCOS, u tentu selalu lewat berbelas hari kekadang, kan?
Tapi rasa, worth jugak checking if dah 18hari.
InsyaAllah ada rezeki dari Ilahi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 05:39 PM | Show all posts
Syazzy replied at 3-6-2015 01:52 PM
Saya ON OFF lah jugak period ni. Doctor claimed that i have PCOS.

start mula period tak menentu w ...

Oh awak ada menorrhagia (pendarahan byk) dan dysmenorrhoae (menses yg sakit dan berterabur).
Kena tahu jugak la apa yg Gynae kata.

Medroxypregesterone tu boleh guna utk induce menses if awak ada secondary amenorrhoea (org yg tak period setelah pernah dpt period walaupun sekali)

Kita tak diagnose PCOS guna USS (ultrasound scan).
If u scan mana mana wanita pon akan byk lah yg ada 'cyst' dalam ovary dia, sbb semua wanita 46XX ada follicles (ni mcm cysts arr, dalam tiap satu ada oocyte yg u inherit dari mak u masa u masih janin dulu; tiap bulan satu akan membasar sampai lah hari ke 14 dia sgt besar; yg lain lain pon membesar jugak; so USS akan tunjuk la smua follicles ni sebagai cysts; jika awak ada rezeki, hari ke 14 tu, follicle yg paling besar pon pecah dan release oocyte..u pon dpt sakit sikit..kita panggil mittelschermz.. oocyte ni nnt hanya dalam tube u dan berubah jadi ovum).

jadi, kami diagnose PCOS guna testosterone levels, FSH levels, LH levels, SHBG ( u tak perlu tau), FTI (u tak perlu tau), Progesterone.. ie hormone levels

US tanya pasal gemk n PCOS ek? PCOS, due to hormonal imbalance, bleh buat kita gemuk.
Bila gemuk, chnace utk Ovulatory cycle tu kurang sikit; byk anovulatory cycle.
Also, gemuk kerana PCOS ni perlu di tangani sbb dia boleh kacau periods lebih lebih.. dah la PCOS tu sendiri kacau periods.
Also, gemuk dalam PCOS boleh cause insulin resistance.. byk la chan nak dpt diabetes.
Itu sebab kita bgi ubat diabetes (metformin) pada org ada PCOS yg ada weight problem.

Apa levels Testosterone, FSH, LH awak? Thyroid dah check? If thyroid rendah, gemuk lah dan takde chan pregnant.. if pregnant pon gugur je nauzubillah

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 05:42 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 3-6-2015 03:10 PM
kan.. me too..
nak baby jgk. umo dh 30thn. dkt 5 thn kawen...
mmg faktor badan bkn sebab kita xd ...

ha betul input Z pasal berat badan n PCOS ni.
cuma saya tak tau berkesan macam mana diet ATkin ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 06:47 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2015 05:08 PM
Oh, memang betul lah Zuliana ada PCOS, berdasar kan medical history kat bawah.
Maaf lambat jawab  ...

ache kt muka kdg2 je naik sebintik dua. kt blkg bdn pun ade jgk.
xigt dh test darah berapa. xsilap last check darah on 2013. hsg pun ade buat jgk. xde blocking.


so rasenye kene reduce weight jgk la kn. lately selera mkn bertambah2. xnk mkn pon mkn jgk. hope puasa coming soon ni leh ler start control mkn ni. so boleh la ambik metformin kn. dose berapa boleh ambik yer? sy xde pre diabetic.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2015 07:21 PM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 3-6-2015 08:07 PM
ipes2 replied at 3-6-2015 05:42 PM
ha betul input Z pasal berat badan n PCOS ni.
cuma saya tak tau berkesan macam mana diet ATkin ni ...


so doc, in my case, spot tu kategori menses ke x? smlm time buang air, kuar darah ckit dengan ade lendiran jernih huhuuuu
kalau bkn menses, boleh le nk solat kn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 08:26 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 3-6-2015 07:21 PM
so doc, in my case, spot tu kategori menses ke x? smlm time buang air, kuar darah ckit dengan ad ...

Oooo di usul Feqah la Z.
I pernah dgr bhw pendarahan sbb penyakit tu beza hukum nyer.
I tak berapa fasih utk jawab yg ini Z, maaf ye.
Tetapi Allah tak pernah menyusahkan creation nye.
Jika ini adalah irregular menses awak tu, mak tak lah perlu solat, tetapi rujuk org yg pandai ilmu feqah ye?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2015 08:31 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 3-6-2015 06:47 PM
ache kt muka kdg2 je naik sebintik dua. kt blkg bdn pun ade jgk.
xigt dh test darah berapa. xsil ...

hsg tu ape Z?
bagi pencerahan sikit, sy tak cam abbreviation tu.

berat in PCOS mmg mcm yg Z kata lah, ie elok diturunkan, tapi Z ni 55kg, ni dah slim dah ni.

Metformin ni ubat utk diabets ygalso boleh kuruskan badan.
Walaupun Z takde pre-diabetes, namun PCOS ni is a state of increased insulin resistance..senang dapat diabetes if tak jaga pemakanan.
Metformin dose kita start 500mg BD then after 4-5 minggu kita naik ke 850mg BD then 1000mg BD.
Mula stomach kacau sikit tapi jap je.. biasanya ok balik. If stomach kacau dan tak baik baik, turunkan ke dose yg paling selesa
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 08:08 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2015 08:31 PM
hsg tu ape Z?
bagi pencerahan sikit, sy tak cam abbreviation tu.


Hysterosalpingogram (HSG) is an X-ray test that looks at the inside of the uterus and fallopian tubes and the area around them. It often is done for women who are having a hard time becoming pregnant (infertile).

55kg tapi pewot sgt moncet mcm org preg 3-4 bulan dh huhuu...
pernah wat workout kat gym, berat x kurang2. tapi badan jd fit cikit.
bmi dh nk masuk overweight 24.4 dh skrg.

so sy akan start ngan 500mg dulu.. takut nk mkn byk2. mkn waktu mlm b4 tdo.. sbb ade terbaca mereka yg mkn siang2 ubat tu sampai sakit kepala muntah2.

Terima kasih atas penjelasan doc. Saya anggap spot/bleeding ni period dulu. lebih dr 7 hari, anggap dia bleeding sbb penyakit. huhuuu..

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 11:52 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2015 05:39 PM
Oh awak ada menorrhagia (pendarahan byk) dan dysmenorrhoae (menses yg sakit dan berterabur).
Kena ...

dah nak pengsan baca ur last paragraph
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 11:54 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 4-6-2015 08:08 AM
Hysterosalpingogram (HSG) is an X-ray test that looks at the inside of the uterus and fallopian  ...

pernah buat colonscopy tak? sometimes perut bonchit ni sebab saluran colon kita blocked or nauzubillah probably ada some growth or something.
better buat sekali lah colonscopy.... just to check..together with your ovary jugak lah.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 12:00 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2015 05:39 PM
Oh awak ada menorrhagia (pendarahan byk) dan dysmenorrhoae (menses yg sakit dan berterabur).
Kena ...

i dah bangun dari pengsan tadi lepas baca ur last paragraph...

talking about reduce weight.... i have reduced almost 7kg of my weight before... but nothing happened... nothing change....

i sakit period due to ubat yang Doctor bagi tu pun before 1st flow keluar. dah kluar 1st flow..2nd day mcm biasa.... byk memang byk tapi tak sakit.
Kalau tak makan ubat, and period normal keluar, tak sakit langsung.

skrg ni i am still trying to reduce my weight... and i am on Metformin on and Off.... why on and off..because the other day i took 2 pills morning and 2 at night for 2 weeks straight...2 weeks straight i diarrhea sampai kluar blood from my rectum....
so now doctor advice to stop for awhile....and continue after a week..but ambik 1 je malam...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.138764s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list