JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20451
View
296
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-1-2017 07:59 PM | Show all posts
penmarker replied at 2-1-2017 09:40 AM
Amik metformin jugak..bmi masih tak ok..kena turun lagi skit ni...

Sebab ubat tu tak sesuai san ...

oh ye ke.
kami di sini guna 1000mg twice a day
tapi kami start low dose, naik sikit sikit dalam 4-6 minggu gituh
amik semasa makan meals
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2017 08:01 PM | Show all posts
penmarker replied at 2-1-2017 09:43 AM
Thank you doc...

Insyaallah.. saya bagi masa untuk diri sendiri sampai 40 je..lepas 40....pasra ...

byk cara nak dapat baby, mcm yg di bincang dalam thread ni 4-5 pages yanglalu
tapi jgn juga lupa tentang anak angkat.. Allah jadikan keadaan keadaan itu dengan ada solution nya
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 11:58 AM | Show all posts
Esok saya masuk ward, sabtu nanti dijadualkan untuk buat laparoscopic ovarian drilling. Haih nervousnya saya.... doakan saya agar semua berjalan dengan lancar ya...

Nak tanya ada tips2 penjagaan makanan/luka cepat sembuh tak? huhuu kerja agak byk hujung bulan, tak dapat nak MC lama2 huhuu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:49 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 16-3-2017 11:58 AM
Esok saya masuk ward, sabtu nanti dijadualkan untuk buat laparoscopic ovarian drilling. Haih nervous ...

sis amalkan minyak zaitun, madu & pati delima ye lepas drilling. jangan makan ikan haruan or minum pati ikan haruan.

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh selamat menjalankan op pg td..tp x wat Laparoscopic... pakar kate organ2 kt kwsn ovari ade jangkitam kuman dan dlm kedudukan rapat melekat2... so dowg just bersihkan n organ2 tu. Huhuuu rase takot nk op lg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 12:28 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 18-3-2017 06:17 PM
Dh selamat menjalankan op pg td..tp x wat Laparoscopic... pakar kate organ2 kt kwsn ovari ade jangki ...

alhamdulillah dah op
syukur lah semua lancar
zuliana update lah apa outcome nye, ok?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:38 AM | Show all posts
sy ade masalah period tak teratur. kalau hujung bulan ni x dtg juga means da 3 bulan delay. cek urine n scan sume -ve. just nak minta advice shall i refer dkt hospital?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:38 AM | Show all posts
sy ade masalah period tak teratur. kalau hujung bulan ni x dtg juga means da 3 bulan delay. cek urine n scan sume -ve. just nak minta advice shall i refer dkt hospital?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 09:52 AM | Show all posts
cikpolop replied at 21-3-2017 08:38 AM
sy ade masalah period tak teratur. kalau hujung bulan ni x dtg juga means da 3 bulan delay. cek urin ...

pegi jumpa doc sebab if tak period more than 3 months tak elok...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 21-3-2017 09:52 AM
pegi jumpa doc sebab if tak period more than 3 months tak elok...

Awal bulan aritu ade pegi klinik sbb sakit perut. Doc kate tggu 4bulan kl xperiod baru bagi ubat turun darah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:47 PM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 21-3-2017 09:18 PM
ipes2 replied at 21-3-2017 12:28 AM
alhamdulillah dah op
syukur lah semua lancar
zuliana update lah apa outcome nye, ok?

dr@ipes2  boleh tolong summarize kes saya tak.. btw syukur jgk sbb x wat ovarian drilling... tapi lain pulak yang ditemukan huhuu...
apa punca2 infection tu ek huhuu.. blood test saya & suami dh ambik. tapi so far pihak hospital takde call ckp apa2 pasal blood test tu... saya akan asume blood test tu semua ok huhuuu risau pulak dibuatnya...


20170321_205132.jpg
20170321_205102.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 01:35 AM | Show all posts
cikpolop replied at 21-3-2017 08:38 AM
sy ade masalah period tak teratur. kalau hujung bulan ni x dtg juga means da 3 bulan delay. cek urin ...

ya biasanya wanita berjumpa Gynae dlam hal hal sebegini.. its good to know why and to know about your fertility
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 01:47 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 21-3-2017 08:47 PM
dr@ipes2  boleh tolong summarize kes saya tak.. btw syukur jgk sbb x wat ovarian drilling... tapi  ...

Oh, dah mcm mcm awak usahakan... subhanAllah.. jap sy terus kan bacaan.. (some i takleh are technical terms pertaining to Gynae laparoscopic findings and procedures)
masa laparoscopy (lap) depa jumpa kesan inflammation dalam pelvis awak tu, most likely infection la ie Pelvic Inflammatory Disease (PID; common, problematic), sampai melekat lekat (adhesion; ni sure sakit and menses pasti berterabur..also, low lah fertility you....hmmm dari mana dtg nye PID awak ni), dah la tu, appearnce nya ialah PID tu tgh active. takde endometriosis o cysts kata report tu.


i can see they gave u loads of AB..please do take them.

no, no drilling for you until those specialist are happy ( i dont think they will try..drilling works with PCOS); but you have PID..big difference.

SO: summary: u ada PID and katanya tgh active..this will limit your fertility;

semoga Allah permudahkan rezeki Zuliana n hubby..
...ataukah, Allah membuka rezeki pada bayi bayi lain yg ketiadaan ibubapa? biarlah Allah yg tentukan yg ini..tiada yg boleh selain Dia
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by zuliana29 at 22-3-2017 09:17 AM
ipes2 replied at 22-3-2017 01:47 AM
Oh, dah mcm mcm awak usahakan... subhanAllah.. jap sy terus kan bacaan.. (some i takleh are techni ...


Ya..  doc bekalkan AB utk 2 minggu.. masaa kt hospital pun doc masukkan AB melalui suntikan... blackout sekejap kene injection tu..

Ada baca sikit psl PID tu.. wonder mcm mane la saya dapat PID tu huhuu xpernah bertukar pasangan lagi eg kawen lain  

Ya Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat kami.. peluang tu masih ada kan dr. ipes2

Btw ada cara lain utk pulihkan PID tu? Dr segi pemakanan mungkin? Kebersihan? Penggunaan pantyliner seharian boleh jd penyebab tak? Huhuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2017 09:43 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 22-3-2017 09:16 AM
Ya..  doc bekalkan AB utk 2 minggu.. masaa kt hospital pun doc masukkan AB melalui suntikan... b ...

no, takde cara dari segi pemakanan, dan jika awak dijual pelbagai yogurt itu ini yg boleh ''buat itu ini'', jangan percaya, itu hanyalah utk menjual product aje. jikalah ada pemakanan yg boleh betulkan cancer, penyakit tu, penyakit ni, maka tentulah hidup kita sudah mudah. yg penting, bykkan mkn sayur dan buah, byk kan air, kurangkan beef (500g je seminggu), kurangkan sedaya upaya carbohydrate ie nasi kuih mee meehun mknan berlemak. ini lah pemakanan terbaik.

saya yakin awak akan ok ok je, dan ye, mmg ada peluang utk pregnant cuma turun sikitlah chance

PID ialah jangkitan; tiada yg sembuhkan dia selain dari antibiotics..tetapi ada komplikasi nya ia akan ada scars dalam tu dan akan ada sakit, terganggu periods, kurang fertility, risiko utk ectopic pregnancy. tapi harapnya semua ini berlaklu, atau jjika berlaku: tidak terlalu teruk.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 12:34 AM | Show all posts
cikpolop replied at 21-3-2017 08:38 AM
sy ade masalah period tak teratur. kalau hujung bulan ni x dtg juga means da 3 bulan delay. cek urin ...

dah dtg dah periods?
selalu berterabur ke
ni org panggil oligomenorrhoea

bape umur and baper berat n tinggi?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 11:54 AM | Show all posts
ipes2 replied at 3-4-2017 12:34 AM
dah dtg dah periods?
selalu berterabur ke
ni org panggil oligomenorrhoea

period belum datang lg..
sebelum kahwin ade juga tak datang.. contoh kl sy diet or pg gym. mst period x dtg bulan tu. tp next month dtg.
sama juga kl bulan puasa. sy puasa penoh start 3 tahun lepas. tapi the next month period ok.
tapi lepas kawen ni mmg on off sangat.
bila scan doktor kate ok. xde cyst or fibroid.
ade kaitan dgn hormon ke?

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Im a pcoser...huhuhu period mmg tingtong dr zmn study...tp akn dtg wpn lmbt..lps.kwen tros stop..maybe sb berat naik. Cuba diet mkn pil kurus xjln.. now under lppkn. Hmmm sedihh nye..nxt week ade consultation dgn doc. Br tau result drh sperm suami n result hsg mcm mne. Yg bgsnye dgn lppkn kite buat step by step..teratur la sikit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2017 03:31 AM | Show all posts
cikpolop replied at 3-4-2017 11:54 AM
period belum datang lg..
sebelum kahwin ade juga tak datang.. contoh kl sy diet or pg gym. mst pe ...

yes of course mmg ada kaitan dgn homones
periods is almost totally hormone dependent (sy letak tred dulu pasal hormones mana naik dan turun, utk buat seseoarng tu dapat periods..gi la carik)
hmmm, awak maybe kena be on OCP kot utk regulate period awak tu.
tgk lah apa doc tu kata nnt

sy lupa..kita dah bincang ke pasal testosterone levels, FHS, LH, Oestradiol you? 17-alpha hydroxylase pon kita cek kat sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2017 03:32 AM | Show all posts
cHuebie replied at 5-4-2017 10:41 PM
Im a pcoser...huhuhu period mmg tingtong dr zmn study...tp akn dtg wpn lmbt..lps.kwen tros stop..may ...

ha, bagi nasehat kat kengkawan PCOS tu semua..tak perlu kalaut gi private..gi local hospital yg ada endocrine pon dah ok, depa boleh follow up.. tak perlu kalut kalut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.115298s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list