JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20450
View
296
Reply

PCOS - POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME: saya akan cuba bagi jawapan yang ringkas je

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Post time 4-6-2015 12:05 PM | Show all posts
Syazzy replied at 4-6-2015 11:54 AM
pernah buat colonscopy tak? sometimes perut bonchit ni sebab saluran colon kita blocked or nauzubi ...

dh search ape itu colonscopy. Ya Allah seramnye nengok procedur dia... huhuuu...

tapi kita nye sistem perkumuhan lancar je... huhuuu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 03:16 PM | Show all posts
I was diagnosed with PCOS ten years ago.Started with period sikit until tak keluar langsung.All of symptoms ada, bald, unwanted hair, gemuk, pimples, PMS .
After so many years, I've gone a lot of treatment. Beginning with clomid (cause I want to get pregnant that time), for two cycle. Then stopped. I got pregnant naturally.Tak tahu macam mana.rezeki Allah nak bagi.

Lepas bersalin, after a year I missed my period again. Then start makan pil perancang to regulate cycle.Tak berapa berkesan.

So lastly, last March decide to go for operation. remove the ovarian cyst.and also do the ovarian drilling.

Since then, period dah regular. Menses pun ada keluar to compare last time it's only spotting.

Sekarang, continue metformin 1000mg/ day.

Hopefully, ok....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 03:24 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 4-6-2015 08:08 AM
Hysterosalpingogram (HSG) is an X-ray test that looks at the inside of the uterus and fallopian  ...

Ooo hysterosalpingogram .. ni utk delineate anatomy uterus and tubes u.. ni semua Gynae imaging. harapnye depa tak jumpa apa apa yg dismal dalam tu.. kinked tubes ke etc.
BMI 24.4 bleh terima kot; just v slight overweight bagi Asians, normal in Caucasians.
Tapi if PCOS, dan trying to get pregnant, tak salah nak try to be in Normal BMI range.. satu dua kg je lagi
..
Metformin to kena amik pelan pelan.
500mg bd dulu
amik masa makan... if one hour before or after mkn baru amik, dah kutang dah kesan dia; if late tak berkesan landgsung dan hanya beri side effects.
amik 500mg bd tu 4-6 minggu...bila body dah thn dgn dia, naikkan la; if side effects dtg balik, maintain je lah dgn 500mg bd je
tapi amik jgn putus putus


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 03:30 PM | Show all posts
Syazzy replied at 4-6-2015 11:52 AM
dah nak pengsan baca ur last paragraph

owh nasib baik sedar balik..susah kalu nak revive pengsan jauh jauh ni.
ropa ropa nye panjang sy jawab eK?
tapi senang je explanation tu.. baca la.. nnt paham apa follicles, apa oocyte, apa ovum..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 03:31 PM | Show all posts
Syazzy replied at 4-6-2015 11:54 AM
pernah buat colonscopy tak? sometimes perut bonchit ni sebab saluran colon kita blocked or nauzubi ...

owh nasib baik sedar balik..susah kalu nak revive pengsan jauh jauh ni.
ropa ropa nye panjang sy jawab eK?
tapi senang je explanation tu.. baca la.. nnt paham apa follicles, apa oocyte, apa ovum..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 03:34 PM | Show all posts
Syazzy replied at 4-6-2015 11:54 AM
pernah buat colonscopy tak? sometimes perut bonchit ni sebab saluran colon kita blocked or nauzubi ...

Colonoscopy tu tak sesuai utk kes sebegini; colonoscopy tu ada a list of indications dia baru surgeons buat.
this procedure ada complications dan risks dia, dan kena org yg arif apa yg colonoscopy tu tunjuk.
pandai la awak S nak buat colonoscopy kat si Z tu.. ish
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 03:44 PM | Show all posts
Syazzy replied at 4-6-2015 12:00 PM
i dah bangun dari pengsan tadi lepas baca ur last paragraph...

talking about reduce weight....  ...

Eh bagus lah u lost 7kg.
maintain that lost dan jgn bagi nauk balik.
you will find that this 7kg lost ni will be doing u alo of favours.

apa perubahan yg u expect to see cepat cepat tu Syazy? lama mana dah wt loss tu?

Metformin tu kena amik pelan pelan.
500mg bd dulu
amik masa makan... if one hour before or after mkn baru amik, dah kutang dah kesan dia; if late tak berkesan landgsung dan hanya beri side effects.
amik 500mg bd tu 4-6 minggu...bila body dah thn dgn dia, naikkan la; if side effects dtg balik, maintain je lah dgn 500mg bd je
tapi amik jgn putus putus

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 04:01 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 4-6-2015 03:16 PM
I was diagnosed with PCOS ten years ago.Started with period sikit until tak keluar langsung.All of s ...

Jazakillah FC for your input on this thread. Dan alhamdulillah Dia beri you cahayamata; semoga ladies dalam thread ini pon suatu ketika nanti akan ada rezeki dari Ilahi in this area. (cuma lupa nak ckp kat Z tadi sperm counts of hubby kdg kdg perlu dibuat juga).

Ovarian drilling memang berkesan, cuma rasanya takde kat spital biasa dan sesetengah private Gynae/Obs je yg buat procedure ni.. drilling tu nnt kurang kan ketebalan area luaran ovary tu (tebal dlm org yg ada PCOS), jadi senang la follicles dlm ovary tu nak release oocyte (yg akan jadi ovum); jugak kurang la sket testosterone yg ovary pcos tu buat.

\i am glad u dah berjaya; to be fair, byk cases wanita ada PCOS and they dapat normal lives.
Inilah harapan kita sebagai docs insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 04:10 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2015 04:01 PM
Jazakillah FC for your input on this thread. Dan alhamdulillah Dia beri you cahayamata; semoga lad ...

Alhamdulillah...saya tak pernah putus asa mencuba dan berubat.
Nasihat saya pada, jangan putus asa dan rasa down .(memang I dulu sangat down, sebab gemuk, selalu kena caci ngan orang. tak boleh pregnant)Tapi, insya Allah, teruskan berusaha.
My aim now, to get back my mens.regularly.And healthy life. Dengan bantuan metformin dan jaga makan, berat dah mula turun.
Hopefully berjaya....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 04:25 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 4-6-2015 04:10 PM
Alhamdulillah...saya tak pernah putus asa mencuba dan berubat.
Nasihat saya pada, jangan putus as ...

Ameen ya Rabb; tentu berjaya.
Drilling tu sebenarnya mudah aje procedure nye, cuma kita lah tak selalu pakai..
..doctors yg cuba treat org tu dgn clomiphene, dia cuba jugak walau tak berjaya..dia tak mo refer pada org lain sbb nnt hilang clients.. bukan tuduhan palsu, tetapi sebagi doctor sy tahu ini berlaku di Malaysia.. sampai habis beribu rm dan berputus asa kekadakng pesakit sbb cara sebegini. ini sgt tak ethical. biarlah. itu isu lain tak sesuai dibual disini.

Satu dua baris urk FC; drilling ni boleh buat kan scar kat ovary.. jadi if awak dapat menopause early, mungkin sbb drilling tadilah. kena la amik HRT after that.
also, kadang kadang ada adhesions kat ovay tu jadi if sakit sgt that area kenala gi jumpa docts dan jgn biarkan aje.
also, with time, irregular cycles tu boleh dtg balik selepas kejayaan awal.

wallahu 'alam. Its all with Him.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 04:36 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2015 04:25 PM
Ameen ya Rabb; tentu berjaya.
Drilling tu sebenarnya mudah aje procedure nye, cuma kita lah tak s ...

Thank you, doc for the info.
Alhamdulillah..my gynae sangat-sangat membantu.
So far, belum sakit lagi kat area ovary after the procedure.Next week , nak g check up.Hopefully,this precedure succeed as plan...Amin

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 04:56 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 4-6-2015 04:36 PM
Thank you, doc for the info.
Alhamdulillah..my gynae sangat-sangat membantu.
So far, belum sakit ...

procedure apa pula nanti?
kan dah drill?
drilling ni once in a lifetime aje rasanya.. rasanya lah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 05:05 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2015 04:56 PM
procedure apa pula nanti?
kan dah drill?
drilling ni once in a lifetime aje rasanya.. rasanya la ...

Maksud I , drilling procedure lah...coz doc nak monitor my menses.regular ke tak...
Patutnya after the drilling, I will get back my menses regularly.Kalau tak jugak maknanya kena continue makan birth control pills or hormone pills to regulate my menses.Huwaa....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2015 05:28 PM | Show all posts
fiezachommel replied at 4-6-2015 05:05 PM
Maksud I , drilling procedure lah...coz doc nak monitor my menses.regular ke tak...
Patutnya afte ...

second round drilling la ni ek?
oh ok? semoga berjaya.
setiap kali drill, depa drill 6-8 lubang je.
nnt update lah.
mahal tak? mungkin forummers lain nak tau
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:02 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2015 05:28 PM
second round drilling la ni ek?
oh ok? semoga berjaya.
setiap kali drill, depa drill 6-8 lubang  ...

oh bukan  second time. dah buat drilling march, so dua bulan ni nak tgk the menses progress.
I buat kat Ampang Puteri. Cost me about 15k, ward and other cost 5k, so total dalam 20k jugak lah...

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:20 AM | Show all posts
fiezachommel replied at 4-6-2015 03:16 PM
I was diagnosed with PCOS ten years ago.Started with period sikit until tak keluar langsung.All of s ...

tak sakit ke buat drilling?

i saw dlm utube...ngeriii
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:22 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2015 03:44 PM
Eh bagus lah u lost 7kg.
maintain that lost dan jgn bagi nauk balik.
you will find that this 7kg ...

susah lah doctor!!!! tekak ni suka sangat makanan melayu... Nasi lagi lah..tak boleh nak buang ahahaha kalau boleh 5 kali sehari makan nasi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:45 AM | Show all posts
Syazzy replied at 5-6-2015 09:20 AM
tak sakit ke buat drilling?

i saw dlm utube...ngeriii

Masa procedure tu full bius.Bila dah sedar, sakit jugak lah kat tempat tebuk tu.
Pantang 3 minggu macam orang bersalin tu....tak boleh buat kerja berat, makan kena jaga

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:47 AM | Show all posts
fiezachommel replied at 5-6-2015 09:45 AM
Masa procedure tu full bius.Bila dah sedar, sakit jugak lah kat tempat tebuk tu.
Pantang 3 minggu ...

tapi tu utk kes yang PCOS teruk punya kan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 09:48 AM | Show all posts
@ipes2 ada tak diet permakanan yang khas utk regulate hormon?

or specific food yang boleh help with all these?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097988s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list